Papin rođendan sa beskućnicima! (FOTO)

Beskućnici su pozvani da jutros prisustvuju misi koju papa svakoga dana služi u hotelu, a Vatikan je saopštio da je papa pozvao i svoju poslugu da mu se pridruži u "porodičnoj" atmosferi, nakon čega su svi zajedno doručkovali

  • 0

Papa Franja danas proslavlja svoj 77. rođendan, a u tome učestvuje i četvoro beskućnika koji žive u blizini hotela u Vatikanu u kojem stanuje vrhovni poglavar Katoličke crkve, sa kojima je on jutros podelio svoj rođendanski doručak.

Beskućnici su pozvani da jutros prisustvuju misi koju papa svakoga dana služi u hotelu, a Vatikan je saopštio da je papa pozvao i svoju poslugu da mu se pridruži u "porodičnoj" atmosferi, nakon čega su svi zajedno doručkovali, preneo je AP. Papa je već duvao svećice na svojoj rođendanskoj torti, koju su mu u subotu poklonila deca u Vatikanu, a čeka ga još jedan poklon: njegov omiljeni fudbalski klub iz Argentine, "San Lorenco", pokloniće mu repliku svog šampionskog trofeja.

Kako analitičari danas ocenjuju, papa Franja je promenio sliku o Katoličkoj crkvi, ali ključni problemi još nisu rešeni pošto još nisu sprovedene istinske reforme u Vatikanu koje je obećao, navodi AFP. Posle višegodišnje stagnacije i turbulencija, prvi papa koji potiče iz Latinske Amerike "prizemljio je" stil papinstva i pokazao spremnost da se pozabavi problemima kao što su tajne vatikanske finansije.

On se, takođe, postavio kao globalni glas na strani siromašnih sa svojom kritikom slobodnog kapitalizma, zbog čega su ga komentatori u SAD etiketirali kao "marksistu". Papa Franja je brzo delovao u prvim mesecima nakon što je izabran, postavljajući Savet svetskih kardinala i pozivajući na veća ovlašćenja za lokalne biskupe, a na manje centralnu ulogu Vatikana. Stekao je više od 10 miliona sledbenika na Tviteru, a magazin "Tajm" proglasio ga je "ličnošću godine".

Ipak, pitanja kao što su gnev povodom skandala sa seksualnim zlostavljanjem dece i podele između Vatikana i lokalnih crkava daleko od toga da su rešena, a analitičari upozoravaju da će progresivni krugovi Katoličke crkve koji se nadaju nizu reformi biti razočarani. Papa Franja, zapravo, ostaje moralno konzervativan, iako je saosećajan, navodi francuska agencija.

- Preterana očekivanje će nužno dovesti do novih razočaranja. Novi papa može da obnovi crkvu, ali ne može da izmisli novu crkvu - rekao je nemački kardinal Valter Kasper, dodajući da će i progresivni i konzervativni krugovi biti "razočarani", navodi se u novoj papinoj biografiji.

Ipak, za idući mesec predviđena su dva događaja koja bi mogla da ukažu na papine namere kad je reč o daljim i konkretnijim aktivnostima.

Za 8. januar zakazana je skupština Legije Hrista, problematičnog konzervativnog verskog reda čiji je pokojni osnivač bio seksualni predator, a 16. januara će predstavnici Vatikana putovati u Ženevu gde će o rukovođenju slučajevima zlostavljanja svedočiti pred sastanak Komiteta UN za dečja prava, navodi AFP.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA