ZBOG MITA: Guverner Tokija podneo ostavku

Sada već bivši guverner naveo je da je u novembru 2012. primio novac od kompanije "Tokušukai", ali da je to bio lični zajam koji je on već vratio, kao i da vlasnik lanca bolnica nije ostvario nikakve usluge u zamenu za taj zajam

  • 4

Guverner Tokija Naoki Inose, koji je značajno doprineo da japanska prestonica dobije organizaciju Olimpijskih igara 2020. godine, podneo je ostavku nakon priznanja da je uoči izbora dobio gotovo pola miliona dolara od jednog vlasnika bolnica, iako je tvrdio da se radilo o beskamatnom, ličnom zajmu.

Inose je poslednjih dana bio pod velikim pritiskom da podnese ostavku, posebno od strane čelnika vladajuće stranke u Japanu, koji su tvrdili da će, ukoliko se skandal ne smiri, to ugroziti pripreme Olimpijskih igara, prenela je agencija AP.

- Ne bi trebalo više da ometam funkcionisanje vlade, kao ni pripreme za Olimpijadu i Paraolimpijadu - rekao je guverner sinoć na konferenciji za štampu, koju je uživo prenosila japanska televizija.

On se izvinio za skandal i rekao da je pokušao da objasni šta se desilo, ali ipak nije mogao da ukloni sumnju javnosti oko svrhe primanja novca i svoje povezanosti sa operaterom bolnica, čijim se direktorima sudi za kršenje zakona o izbornoj kampanji, vezano za lanjske parlamentarne izbore.

- Odlučio sam da je jedino rešenje da odstupim sa funkcije guvernera - dodao je Inose.

Bivši guverner Tokija je takođe naveo da je u novembru 2012. primio novac od kompanije "Tokušukai", ali da je to bio lični zajam koji je on već vratio, kao i da vlasnik lanca bolnica nije ostvario nikakve usluge u zamenu za taj zajam. Izbori za novog tokijskog guvernera moraju da budu održani do početka februara.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Т.М.

    19. decembar 2013 | 09:48

    Е, то је част и достојанство, колико толико. А ови наши? Доказана неспособност вођења министарства полиције јер нихе у стању да ређи криминал у мупу и специјалној јединици+афера Кофер: Оставке нема. Дачић. Само један пример, такп очигледан.

  • Т.М.

    19. decembar 2013 | 10:34

    Писах на брзину, извињавам се због грешака..

  • Banderaš

    19. decembar 2013 | 09:55

    Kako bi Velha rekao:" hajde da je kraduckao -pa u redu,ali oni kraaaadu!"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA