NIJE MARIHUANA: Evo šta je to zeleno u kesicama na ulicama Beograda

U Beogradu je urađeno merenje kvaliteta vazduha u Beogradu, a građani su na ulici mogli da vide kesice napunjene zelenom biljkom. Iako su neki pomislili da se možda radi o marihuani koja je nekome ispala, reč je o mahovini

  • 7

Merenje se radi u okviru projekta "Biomonitoring teških metala u vazduhu duž glavnih saobraćajnica grada Beograda" pomoću metode koju je razvio tim naučnika iz Laboratorije za fiziku okoline Instituta za fiziku, a na osnovu čega je moguća izrada odgovarajućih mapa zagađenosti vazduha.

Vrećice mahovine su, pored ostalog, postavljene na raskrsnici ulica Kneza Miloša i Kralja Milana, Skupštine Srbije, na Zelenom vencu, kod Vukovog spomenika, u Cvijićevoj ulici, na Banovom brdu, na Ušću i u Glavnoj ulici u Zemunu.

BOŽIĆNA MAGLA: Ovakva fotografije Beograda još niste videli!

Kako je agenciji Beta kazala menadžerka projekta, koji su podržali Grad Beograd i Naftna industrija Srbije, Mira Aničić Urošević iz Laboratorije za fiziku okoline Instituta za fiziku, biomonitoring se u svetu, ali i u Srbiji koristi duži niz godina u raznim ekološkim istraživanjima.

- Biomonitoring predstavlja jeftiniju, ali i jednostavniju alternativnu metodu u poređenju sa standardnim instrumentalnim merenjima - kazala je ona.

Kako je objasnila, biomonitorig predstavljaju organizme, delove organizama ili zajednicu organizama koji izloženi različitim vrstama zagađenja daju informacije o kvalitetu i stanju životne sredine.

(Telegraf.rs/24sata.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojko Budživojević ex Budživoje Stojković

    8. decembar 2014 | 14:16

    Šteta, mnogi su pomislili - poklon od Deda Mraza...

  • D.K.

    8. decembar 2014 | 22:16

    Zivite u zabludi jer ne postoji magla to su zacadili buksne ajzaklija i bvana :P

  • Nemam reci....

    8. decembar 2014 | 14:59

    Pa stvarno mislim.....ko ne razlikuje mahovinu od manihuane stvarno je glup covek!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA