EVO ŠTA ZNAČE MISTERIOZNE PLAVE OZNAKE ispod brojeva na zgradama u Beogradu

- Verovatno nešto vezano za masone - bio je jedan od komentara sugrađanina, dok su drugi ipak bili skloniji da poveruju da se radi o nekim starim znakovima, koji su postavljeni a onda i zaboravljeni

  • 2

Na pojedinim zgradama u Beogradu direktno ispod naziva ulice i broja same zgrade nalaze se plave oznake za koje gotovo niko ne zna šta znače.

EVO KAKO DA KUPITE LIFT ZA VAŠU ZGRADU, a da to vaš novčanik i ne oseti!

Danas na njih retko ko obraća pažnju, ali su pre nekoliko decenija bile i te kako bitne, prenose beogradski mediji.

Jedna od takvih oznaka uočena je na zgradi Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Dobračinoj ulici, druga na broju 74 u Cara Dušana, a odmah zatim i na broju 70 iste ulice. Prolaznici, pa čak i stanari tih zgrada ili nikad nisu primetili znakove ili nemaju ideju šta bi mogli da predstavljaju.

- Verovatno nešto vezano za Masone - bio je jedan od komentara sugrađanina, dok su drugi ipak bili skloniji da poveruju da se radi o nekim starim znakovima, koji su postavljeni a onda i zaboravljeni.

Iz Službe za katastar nepokretnosti Stari grad, u čijoj je nadležnosti utvrđivanje kućnog broja i adresnog registra, takođe su bili zbunjeni plavim trouglovima i uputili su novinare da se obrate direktno Opštini - gde takođe nisu znali šta bi to moglo da predstavlja. Misteriju plavih oznaka rešili su tek iz trećeg poklušaja - obrativši se JKP Beogradski vodovod i kanalizacije (BVK).

- Navedene oznake pripadaju nama i postavljane su u probnom projektu obeležavanja ulične vodovodne armature - objasnili su iz JKP Beogradski vodovod i kanalizacije.

Dakle, ipak nije u pitanju neki misteriozni način komuniciranja tajnih organizacija, već oznake koje su se krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina postavljale sa idejom da bude jasno obeleženo gde se nalazi vodeni hidrant. I upravo to znače slova i brojevi koje možete videti na slikama.

- Ćirilično slovo h je oznaka za hidrant, a broji koji se nalazi ispod označava broj hidranta u našoj tehničkoj dokumentaciji - objašnjavaju iz BVK. Ostali brojevi označavaju tačnu poziciju hidranta u odnosu na samu oznaku, u metrima. Tako sada znamo da se hidrant pod brojem 505 nalazi 16 metara levo od oznake na Institutu za meteorologiju, i tri mestra pravo od samog znaka.

Danas su mnoge oznake oštećene, pa se na nekima ni ne vidi tačan broj samog hidranta.

Iz Beogradskih vodovoda i kanalizacija naglašavaju da su ulični hidranti često na meti lopova, te da tako ostaju bez poklopca i zatvarača. Grad ima preo 13.000 hidranata.

Građani koji vide da neki od hidranata nije u odgovarajućem stanju mogu da se jave ovom preduzeću na broj telefona 011 3606 606. Ekipe vodovoda će po prijavi u najkraćem vremenu otkloniti postojeći kvar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Md haus

    11. septembar 2016 | 13:03

    Bila uređena država.Sad se nista ne zna...

  • Dusan

    11. septembar 2016 | 14:26

    "Verovatno nesto vezano za masone", hahahaha. Ovaj narod je stvarno opsednut teorijama zavere.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA