OTKRIVAMO: Evo kako se zaista postaje četnički vojvoda! (TEKST ZAKLETVE)

Četnički vojvoda može se postati na dva načina, prvi je da tu titulu nekome dodali kralj ili danas Prestolonaslednik, a drugi način je da "vojvoda stariji po činu" drugome dodeli to zvanje

  • 19

Vest da je ministru bez portfelja u Vladi Srbije Velimiru Iliću oduzeta titula četničkog vojvode napravila je pravi bum, a Telegraf.rs vam donosi priču o tome kako se i na koji način postaje četnički vojvoda!

Nakon Drugog svetskog rata četnički vojvoda postala je počasna titula, koja je ustanovljena još u 19. veku, a dodeljivana je za zasluge u odbrani srpskog naroda!

Ipak, prema istorijskim činjenicama ovu titulu mogu dobiti osobe vredne ovog zvanja samo na dva načina:

Prvi način je da sam kralj u ovom slučaju Prestolonaslednik Srbije Aleksandar II Karađorđević dodeli nekome čin četničkog vojvode, dok je drugi način da drugi "stariji po činu vojvoda" dodeli to zvanje nekome drugom.ž

U drugom svetskom ratu titulu vojvode je dodeljivao Vojvoda Birčanin, po nalogu Draže Mihailovića. Vojvode iz Srbije birao je lično Čiča Draža, zatim slao nalog Birčaninu, a onda Birčanin dodeljivao titule.

Vojvode u Bosni, Lici i Dalmaciji je birao Birčanin lično. Kada bi odlučio koga će imenovati za vojvodu, slao je pismo Draži na verifikaciju, a prema zapisima iz istorije postojalo je čak 25 Vojvoda u Četničkim redovima.

Birčanin, kao jedini ovlašćen od Vrhovne komande (čitaj Draže), dodelio je titulu "Nad Vojvoda", Draži Mihailoviću, medjutim on se nikada nije koristio tom titulom!

ZAKLETVA ČETNIČKOG VOJVODE GLASI:

"Ja (ime i prezime), zaklinjem se svemogućim Bogom da ću svagda i u svim prilikama, biti veran, svom dušom odan i poslušan Srpskom narodu i da ću i životom i čašću zastupati njegove interese. Nikada neću izneveriti, niti se poniziti pred onima koji rade protiv interesa srpskog roda po cenu života i časti. Dato vojvodstvo braniću i svagda poštovati.

Sve za srpstvo – srpstvo ni za šta! S verom u Boga, za kralja i otadžbinu!"

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SDS

    3. decembar 2014 | 17:24

    manite nas ovih bradonja ovo je 21 vek

  • Dragan

    3. decembar 2014 | 18:10

    Zar im je zaista vredno posecivati toliko paznje u danasnje vreme. Treba misliti o buducnosti nase dece i nasih unuka. Dosta nam je ovakvih, ne trebaju nam.

  • Joja

    5. decembar 2014 | 07:39

    Cetnici su najveća sramota u istoriji Srbije.Na stotine dokumenata i slika,svedoce o tesnoj saradnji sa okupatorom.Istorija ih je obelezila kao izdajnike i gubitnike,sviđalo se to nekom ili ne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA