KRAJ VERBALNOG RATA SRBIJE I HRVATSKE? Susret Vučića i Plenkovića na leto ili jesen 2017.

U najužim krugovima hrvatskog premijera Globusu je, kako se navodi, potvrđeno da Zagreb čeka inicijativu Vučića za susret sa Plenkovićem

  • 82

U Zagrebu se procenjuje da se verbalni rat Hrvatske i Srbije bliži kraju i da bi do susreta dvojice premijera, Andreja Plenkovića i Aleksandra Vučića, moglo doći do leta ili najkasnije na jesen naredne godine. Plenković i Vučić mogli bi biti sagovornici koji će pokrenuti dijalog između dveju zemalja, piše zagrebački nedeljnik Globus, pozivajući se na neimenovanog diplomatu koga predstavlja kao odličnog poznavaoca prilika u ovom delu Evrope.

ŠIROM SVETA NAPADI NA NAŠE AMBASADE: Istorija atentata na srpske i jugoslovenske diplomate (FOTO)

ISTORIJSKO POMIRENJE: SDA Sandžaka i SDP potpisale deklaraciju o saradnji

- Uveren sam da će do susreta doći do leta, najkasnije na jesen sledeće godine - kaže sagovornik hrvatskog nedeljnika.

U najužim krugovima hrvatskog premijera Globusu je, kako se navodi, potvrđeno da Zagreb čeka inicijativu Vučića za susret sa Plenkovićem.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U Zagrebu se, naime, smatra, piše nedeljnik, da prvi korak treba da napravi srpski premijer, nakon novog zaoštravanja odnosa između dveju zemalja.

Plenković u narednim mesecima planira posetu Vatikanu i Izraelu. Istovremeno, Zagreb s pažnjom prati signale iz Beograda, piše list.

- Nama je logično da bi Vučić trebalo da bude taj koji će pokrenuti inicijativu da dođe do susreta dvojice premijera. On je taj koji traži način kako da Srbija što brže i efikasnije nastavi svoj evropski put i trebalo bi da mu je stalo da se razgovara o nekim pitanjima koja su otvorena između dve zemlje - kaže izvor Globusa.

Foto: Tanjug/HINA/Lana Silvar Dominic Foto: Tanjug/HINA/Lana Silvar Dominic

Sagovornik nedeljnika smatra da bi Srbija mogla da bude srećna zbog hrvatskog zalaganja za proširenje EU, jer to, pre svega, ide u korist njoj.

Smatra se da se tenzije između dveju susednih država polako smanjuju, te da je tome, po opštem mišljenju koje se može čuti u diplomatskim krugovima u Zagrebu, uveliko pridoneo nedavni telefonski razgovor odlazećeg američkog potpredsednika Džozefa Bajdena sa Plenkovićem.

- Telefonski poziv iz Bele kuće treba uzeti ozbiljno - kaže za Globus visokopozicionirani strani diplomata.

- Mnogi su mislili da će Plenković pokrenuti procese, ali to se još nije dogodilo. Vašington ipak računa da će on, kao pragmatičan političar, koji je možda ovim početnim tvrdim stavom prema Srbiji želeo da ojača svoj položaj u Hrvatskoj, biti sagovornik za Aleksandra Vučića - rekao je isti izvor.

Inače, srpski premijer Vučić rekao je juče novinarima u Beogradu da je spreman za razgovor s Plenkovićem o svemu što bi, kako je rekao, doprinelo rešavanju spornih pitanja.

- Spreman sam na razgovor s njim o svemu, važno je da se stvari rešavaju dijalogom - rekao je Vučić i dodao da je za svaku vrstu razgovora sa Plenkovićem u ime Srbije i vlade, bez ikakvih uslova.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • d

    21. decembar 2016 | 11:40

    Nadamo se da ce se tenzije smiriti ,i da ce odnosi dve drzave biti bolji.

  • max

    21. decembar 2016 | 10:48

    Dobro je da odnosi sa Hrvatskom krenu u dobrom pravcu.

  • Maja

    21. decembar 2016 | 12:53

    Vucic je takav premijer koji ce se uzdici iznad situacije, pruziti ruku pomirenja, a sve to u cilju poboljsanja odnosa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA