Jeziva srpska nacistička karikatura iz 1941. tačno prorekla kako će se završiti Drugi svetski rat

"Bodljikavo prase" je bilo humoristički, satirični list koji je izlazio u Beogradu tokom nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu. Humor je bio nestvarno loš, "fore" su bile esencija neduhovitosti, širila se mržnja prema Jevrejima i Saveznicima, ali se u broju 2 provukla i jedna prognoza koja se ispostavila kao tačna

  • 8
Antisemitska, antisovjetska karikatura u listu "Bodljikavo prase" iz perioda nacističke okupacije Beograda. Ovo je predstavljeno kao iluzija, ali se ispostavilo kao proročanstvo obistinjeno tri i po godine docnije. Foto: Bodljikavo prase/unilib.rs

Okupacija naše zemlje od strane nemačke oružane sile tokom Drugog svetskog rata, mnogo je bolje obrađena u nauci od one iz perioda Velikog rata, pa stoga o njoj i znamo mnogo više. Ipak, istorija uvek krije neko iznenađenje u rukavu, a jedno od njih je svakako i humoristički, satirični časopis "Bodljikavo prase" koji je izlazio u Beogradu u periodu 1941-1944. godine i bio kopija "Ošišanog ježa".

Namera pronedićevskih izdavača i autora ovog lista bila je potpuno jasna cenjenom čitateljstvu: služio je kao perfidni instrument u cilju nemačkog porobljavanja Srbije kao deo šire nakane nacista da se porobe Evropa i svet. Nestvarno loš humor, ponekad na ivici potpune gluposti, a najčešće dobrano preko te ivice, osnovno je svojstvo "Bodljikavog praseta".

Ako nam ne verujete, evo jednog primera. Na naslovnoj strani 2. broja "Bodljikavog praseta" od subote 13. decembra 1941. godine, stoji jedna kratka "fora" levo od glavne karikature (o kojoj je inače reč u ovom tekstu). Tu, pod oznakom "Pravo mesto", piše sledeće: "Tokio, decembra. — Za Ruzveltovo pismo japanskom Caru, određeno je jedno specijalno mesto, istina malo neuobičajeno za američke note. Za ovo pismo određen je, naime, jedan — koš za hartiju".

Karikatura u listu "Bodljikavo prase" koji je izlazio tokom nemačke okupacije Beograda u Drugom svetskom ratu. Foto: Bodljikavo prase/unilib.rs

Ovo je toliko glupo da mozak može da eksplodira. Stiče se utisak da se autori nisu čak ni trudili da smisle i razmisle, nego su bukvalno štampali šta im prvo padne na pamet. Čak ni oni se nisu mogli nasmejati ovome!

A nisu se mogli nasmejati ni malom tekstu desno od karikature na istoj naslovnoj strani, gde se pod oznakama "Vrlo važne vesti" i "Dvostruka nezgoda g. Petrovića" može pročitati sledeća bespotrebna nebuloza:

"Danas je u našu redakciju došao, vrlo uzbuđen, g. Jovan Petrović, rentijer, koji je — kao što je našim čitaocima poznato — izvukao glavu iz požara nastalog na njegovim pantalonama, u blizini pijace »Kalenića Guvno.« U požaru je g. Petrović izgubio jedno dugme. G. Petrović nas je zamolio da objavimo da će bogato nagraditi čitaoca koji uspe da ovo dugme pronađe."

Skriveno iza antihumora koji se dobrim delom bavio svakodnevnim životom čime se stvarao utisak da je stanje u zemlji normalno i uobičajeno, nalazilo se drugo osnovno svojstvo "Bodljikavog praseta": širenje mržnje.

Antisemitska, antisovjetska karikatura u listu "Bodljikavo prase" iz perioda nacističke okupacije Beograda. Ovo je predstavljeno kao iluzija, ali se ispostavilo kao proročanstvo obistinjeno tri i po godine docnije. Foto: Bodljikavo prase/unilib.rs

Politička poruka je bila antisemitska, antisaveznička, proosovinska, u punom smislu reči zlikovačka jer je "duhovitošću" držala stranu jedne zločinačke ideologije. Na sva usta se napadalo Jevreje, Engleze, Amerikance i Sovjete, a primetno manje mesta posvećivalo hvali nemačke, italijanske i japanske oružane sile. I to gotovo uvek posredno, prozivajući Saveznike, što nije bez logike budući da se radilo o satiričnom časopisu.

Primer za ovo jeste ovde priložena karikatura sastavljena iz dva dela. Prvo se vidi Staljin koji na čelu Crvene armije (iza njega jaše osoba koja očigledno predstavlja karikaturu Jevrejina) ulazi u Berlin, što se zaključuje prizorom Brandenburške kapije iznad koje se vijori Davidova zvezda na crvenoj pozadini, uz naravno neizbežnu zastavu SSSR-a, ali i po lobanjama na zemlji jer, razume se, Englezi su navodno maštali da Sovjeti pobiju sve Nemce.

To je pod oznakom iluzije. Stvarnost je, međutim, bila drugačija, ako pitate autora ove karikature iz sredine decembra 1941. godine: Staljin i njegovi boljševici bežali su glavom bez obzira pred Nemcima iz Moskve.

Crvenoarmejci podižu zastavu na Rajhstagu u Berlinu 2. maja 1945. Originalna fotografija. Foto: Yevgeny Khaldei

Potpuno je jasno da je u tom trenutku stanje na Istočnom frontu bilo zbilja katastrofalno za Sovjetski Savez, da su Nemci bili u predgrađu Moskve i pod opsadom držali Lenjingrad. Crvena armija je odbila Vermaht tek kontraofanzivom kasnije tog meseca i početkom januara 1942. godine.

Ali ono što ostavlja bez reči jeste, u izvesnom smislu, proročki sadržaj gornjeg dela karikature: iluzije. Iluzija je, dobrim delom, postala stvarnost: Crvena armija je ušla u Berlin tri i po godine nakon objave ovog broja "Bodljikavog praseta".

Ako izuzmemo antisemitske nebuloze kojima se htela pridobiti evropska nacionalistička javnost za rat protiv Rusije, onda je sve pogođeno: za lobanje se može kazati da simbolišu ogromno uništenje koje je nemačka prestonica doživela tokom rata i tokom Bitke za Berlin na njegovom kraju, tu je i zastava SSSR-a sa pripadnicima slavne Crvene armije, i tu je Staljin kao pobednik.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Wien

    3. novembar 2019 | 17:06

    Nepostoji nesto da je srpsko a istovremeno nacisticko...ili je jedno ili drugo ...moze biti marionetsko jer Srbi nisu nacisti ...

  • nikolas

    3. novembar 2019 | 17:07

    IZGLEDA DA JE KARIKATURE RADIO ONAJ KO VEC 3 VEKA FINANSIRA I PLANIRA SVE RATOVE U SVETU A 65 MILIONA LOBANJA SU SAMO KOLATERALNA STETA U 2 SVETSKOM RATU!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA