≫ 

„Arnaut ubija kaluđera na Kosovu u manastiru Devič 1912. godine“: Kratka priča iz istorije srpskog Kosova

Ova jeziva fotografija oslikava svu tragediju srpskog stradanja na prostoru Kosova i Metohije proteklih vekova, počev od kraja sedamnaestog veka pa do današnjeg dana

  • 19
„Arnaut ubija kaluđera na Kosovu u manastiru Devič (1912)“, glasi izvorni potpis ove fotografije. Foto: Wikimedia Commons/Tajga

Osmanlijski popis stanovništva iz 1455. godine pokazuje, da je u zemlji Brankovića, odnosno na Kosovu i Metohiji, u tom trenutku postojalo 480 naseobina u kojima je živelo 13.696 odraslih muškaraca smeštenih u 12.985 kuća, sa 14.087 nosilaca domaćinstava, pošto je postojalo i bezmalo pet stotina udovica. Nisu svi odrasli muškarci imali svoje kuće, neki su pribeleženi kao siromasi, a bilo je i kuća koje su se delile na više domaćinstava.

Skoro 13 hiljada kuća bile su srpske, a Srbi su živeli u svih 480 sela i gradova. Pored nas, postojalo je i 75 vlaških domaćinstava u 34 sela, 17 bugarskih u deset, pet grčkih u Lauši i Vučitrnu, jedno jevrejsko u Vučitrnu i jedno hrvatsko. Koliko je bilo Albanaca? 46 domaćinstava u 23 sela, u proseku dva po naselju, što znači da nijedno nije bilo čisto njihovo. U procentima, srpska imena i prezimena činila su 95,88 odsto ukupnog broja, dok su albanska činila 0,25 odsto.

Drenica je bila čisto srpska, ali se tokom dugih vekova turkokratije stvar potpuno promenila. Kaže se da svako albansko selo u tom kraju ima razvaline srpske crkve, te da su tamošnji Albanci mahom poarbanašeni Srbi, ali to ovog Arnauta nije sprečilo da izvrši zločin nad srpskim kaluđerom u kasnosrednjevekovnom manastiru Devič, zadužbini despota Đurđa Brankovića, u srcu Drenice (ako je nekada neki njegov predak i bio Srbin, to je davno zaboravljeno).

Tako barem glasi izvorni naslov ove fotografije: „Arnaut ubija kaluđera na Kosovu u manastiru Devič (1912)“. Prvobitno je objavljena u „Istoriji srpske fotografije (1839-1940)“, knjizi Milanka Todića koju su „Prosveta“ i Muzej primenjene umetnosti objavili 1993. godine. S obzirom na to da se upravo to odigrava na slici, nema razloga da sumnjamo u verodostojnost takvog potpisa. Naravno, uvek postoji mogućnost da do samog čina ubistva nije došlo, ali to je sporedna stvar u ovom konkretnom slučaju jer su ekstremni elementi među Arbanasima (ne svi) Manastir Devič bezbroj puta proteklih vekova, pa čak i decenija, harali, a monahe ubijali.

VIDEO: U drevnim srpskim Dečanima, Albanci pale srpske proizvode

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • ccccc

    23. april 2019 | 13:08

    Zašto nismo više u vecini: Pa Albanci imaju svaki najmanje po 3 dece. Sto je najveći razlog ...Brakovi im se jako retko rastavljaju. Poštuju svoje žene... sto kod nas nažalost nije slučaj. Pomažu jedni drugima. Kod njih si Albanac i da si musliman, katolik ili pravoslavac. A kod nas si kao musliman Bošnjak, kao Pravoslavac Makedonac i Crnogorac...a kao katolik Hrvat... rasparčali smo se i naravno da je tako....

  • Milan Crnobrnja

    23. april 2019 | 12:08

    To moze da uradi samo pokrsteni srbin. Od srbina mozes da napravis svakog vraga, samo nemozes da napravis pravog srbina

  • Bokibinsr

    23. april 2019 | 12:04

    Sto ce reci da smo mi krivi a najvse su krivi oni koji su pre rata prodavali kuce Šiptarima za velike pare i kupili kuce i firme po Bg!E vi ste glavni krivci za ovo sto se desava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA