≫ 

Čovek nije u stanju ni da zamisli ono što priroda sa lakoćom može da stvori

Veliki koralni greben nadomak australijskih obala spada u razred najlepših pomorskih oblasti na svetu, a njegova netaknuta priroda često zna da ostavi bez daha. Kao u slučaju ostrva Lejdi Eliot

  • 0
Ostrvo Lejdi Eliot, koralni sprud na Velikom koralnom grebenu kod obala Australije. Foto: Wikimedia Commons/© Underwater Earth / XL Catlin Seaview Survey / Aaron Spence/catlinseaviewsurvey.zenfolio.com

Ostrvo Lejdi Eliot najjužniji je koralni sprud na Velikom koralnom grebenu (najvećem koralnom grebenu na čitavoj našoj planeti) koji se nalazi u Koralnom moru, u blizini obala Kvinslenda na severoistoku Australije.

Čitav greben se prostire na dužini od preko 2.300 kilometara i površini od oko 344.400 kvadratna kilometra, te obuhvata nekih devetsto ostrva i tri hiljade sprudova, među kojima je i ovaj pomenuti, na slici.

Nalazi se u tzv. Zelenoj zoni, najvišoj mogućoj zvaničnoj klasifikaciji grebena, i zauzima površinu od oko 45 hektara, ali to su sve suvoparne informacije koje prosto ne idu uz ovu fotofrafiju snimljenu pre šest godina na toj izuzetno popularnoj ronilačkoj destinaciji.

Ne znamo šta bismo vam rekli, jer sve reči su suvišne kada čovek ostane zabezeknut pred najvećim od svih umetnika, pred Prirodom. Jedinim Umetnikom, sa velikim „u“. Možda bismo mogli dodati samo to, mada već i sami vidite, da je kamera koja je ovo snimila donjom svojom polovinom ispod vodene površine, što i stvara snažni utisak ove fotografije.

I ovo mesto je raj na zemlji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA