Vi se zadišete kad potrčite za trolom, a ova ptica leti od Novog Zelanda, preko Kine do Aljaske i natrag - BEZ ODMORA, PREDAHA I JELA

Riđa muljača je fenomen, svojevrsno čudo prirode i rekorder životinjskog sveta, zbog svoje neverovatne izdržljivosti i sposobnosti da preleti preko 11 hiljada kilometara bez stajanja radi odmora i hranjenja. Da bismo to stavili u kontekst, napomenimo da obim Zemlje iznosi 40.075 kilometara

  • 2
Riđa muljača je barska ptica koja drži rekord u preletenim kilometrima bez predaha i odmora. U suštini, pređe četvrtinu obima zemaljske kugle kao od šale. Foto: Wikimedia Commons/Andreas Trepte, www.photo-natur.net

Riđa muljača (Limosa lapponica) velika je barska ptica iz porodice sprudnika i šljuki, čiji prvi deo latinskog naziva „Limosa“ dolazi od reči „limus“ što znači „blato“, zbog toga što se insektima, ljuskarima i vodenim biljkama hrani zabijanjem kljuna u mulj; drugi deo njenog imena odnosi se na Laponiju, golemu oblast na samom severu Skandinavije, odnosno Norveške, Švedske, Finske i evropskog dela Rusije, koju naseljavaju Laponci.

Srpski naziv delom odgovara njenom načinu lova i hranjenja, a delom predstavlja opis karakteristične boje njenog perja, koju dobija tokom sezone parenja. Drugi deo latinskog naziva posledica je činjenice da se gnezdi na arktičkim obalama i u azijskim tundrama, iako tokom godine migrira vrlo daleko, čak do Novog Zelanda i Australije. U stvari, riđa muljača je svojevrsno čudo prirode i rekorder životinjskog sveta.

Primerci ove ptice koji su srećnim slučajem bili obeleženi i satelitskim putem praćeni od strane naučnika, 2007. godine izveli su podvig vredan divljenja, podvig nezabeležen do tada i nakon toga: leteli su bez prestanka i odmora od Novog Zelanda do kineskih obala Žutog mora, kod Korejskog poluostrva.

Razdaljina koju su riđe muljače, satelitski praćene, za devet dana leta 2007. godine preletele bez odmora i predaha. U pitanju je 11.026 kilometara, što je četvrtina obima zemaljske kugle. Riđa muljača je barska ptica koja se gnezdi u Skandinaviji. Foto: Wikimedia Commons/USGS Alaska Science Center

„Razdaljina između ove dve lokacije je 9.575 kilometara, ali je put koji su ptice prešle zapravo bio 11.026 kilometara. To je bio najduži poznati let ptica bez stajanja. Let je trajao oko devet dana“, kaže dr Klajv Minton ispred Australoazijske grupe za ispitivanje barskih ptica.

Jedna od tih riđih muljača kodnog imena „E7“, nakon toga letela je od Kine do Aljaske, gde je ostala tokom sezone parenja. Potom je 29. avgusta 2007. napustila to stanište i vratila se do reke Pjako na Novom Zelandu, čime je postavila novi rekord u preletenim kilometrima bez odmora, predaha i sletanja: 11.680.

Riđa muljača je barska ptica koja se hrani insektima, ljuskarima i vodenim biljkama, tako što kljun zabija u blato i mulj. Inače drži životinjski rekord u preletenim kilometrima bez predaha i odmora pošto četvrtinu obima zemaljske kugle pređe kao od šale. Foto: Wikimedia Commons/Dhaval Vargiya

Da bismo to stavili u kontekst, napomenimo da obim Zemlje iznosi 40.075 kilometara. Dakle, riđa muljača preleti četvrtinu zemaljske kugle s istom lakoćom kojom vi sada letite očima preko ovih redova.

Zvuči očigledno, ali mora se napomenuti, da je to takođe i rekord za putovanje bilo koje životinje (dakle, bilo morske ili kopnene) bez zaustavljanja radi uzimanja hrane. Jer, i „E7“ i ostali njeni drugovi i drugarice koje su tada letele od Novog Zelanda do severne Kine, u tih devet dana neprekidnog letenja, očigledno nisu pravili pauzu za jelo.

Nažalost, riđa muljača je uprkos naizgled značajnom broju jedinki koji iznosi oko 1,1 milion, na ivici istrebljenja. Možda ona može da preživi let preko nemogućih razdaljina, a da li može da preživa Čoveka, ostaje da se vidi. Nadamo se da može.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA