≫ 

Najdirljivija slika tek rođenog Isusa, u naručju Marijinog muža Josifa

Gvido Reni je slikar italijanskog baroka, i autor ove neverovatne slike koja se zove „Sveti Josif i mladenac Hrist“. Na njoj vidimo Josifa koji Sina Božijeg pažljivo posmatra sa puno ljubavi, savršeno svestan koga to zapravo drži u rukama

  • 4
„Sveti Josif i mladenac Hrist“, Gvido Reni, 1640. Foto: Wikimedia Commons/Google Cultural Institute

Prema hrišćanskom verovanju, Isus Hrist je Sin Božiji kojeg je rodila Djeva Marija, prozvana par vekova kasnije od strane crkvenih otaca Presvetom Bogorodicom. Njen muž bio je pravedni Josif, drvodelja iz Nazareta koji je prema jevanđeljima vodio poreklo od kralja Davida. Bio je star kada je za ženu uzeo Mariju: imao je osamdeset godina, a prema crkvenom predanju je preminuo kada mu je bilo stodeset. Marija mu nije bila, po svemu sudeći, prva supruga, jer već je imao decu, koja se i pominju u Novom zavetu.

Slave ga kao velikog svetitelja i Pravoslavna i Katolička crkva, i sve ostale hrišćanske crkve koje su se otcepljivale tokom poslednjih hiljadu i po godinu. Po julijanskom kalendaru koji mi koristimo, njegov dan pada 31. decembra, što odgovara 13. januaru po gregorijanskom.

Izuzetno je poštovan i kod nas i kod katolika, a u katoličkoj se tradiciji smatra još i zaštitnikom radnika i zanatlija. Čak ga je papa Pije IX proglasio pokroviteljem i zaštitnikom čitave Katoličke crkve, kao i bolesnih. Smatra se i da je pokrovitelj „srećne smrti“ jer se veruje da je preminuo u prisustvu Isusa i Marije.

Na ovoj slici Gvida Renija (1575—1642), italijanskog slikara baroka, rođenog u Bolonji na teritoriji Papske države, vidimo ga kako u naručju drži novorođenog Isusa, koji se takav u pravoslavnoj kulturi pravilno naziva „mladenac Isus“ ili „mladenac Hrist“. Josif ovde Sina Božijeg pažljivo posmatra sa puno ljubavi, savršeno svestan koga to zapravo drži u rukama, što je Gvido Reni prikazao na maestralan način. Gotovo se može reći da je ovo najdirljivija slika te tematike.

Hristos se rodi!

VIDEO: Hočevar uneo figuru mladenca Isusa u oltar crkve Svetog Ante

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • X1

    7. januar 2019 | 11:42

    Marija nije imala muza,vec obrucnika,zastitnika pred narodom.. ..

  • Renata

    7. januar 2019 | 21:44

    Marija je imala muza Josifa koji je bio mlad I sa kojim je imala cetiri sina i nepoznat broj cerki.Bila je devica je rodila Isusa po svetom duhu. A kasnije je s muzem imala drugu decu. To sve pise u Bibliji. Josif nije bio starac jer je on a bila verena pre nego sto ce roditi Isusa. Zasto bi se udala za starca? Zasto bi je Bog kaznio?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA