≫ 

Hrabra srpska vojska je pre 100 godina ušla u Split: Na današnji dan su je Splićani dočekali ovacijama i sa zagrljajima (FOTO)

Oko 20.000 Splićana i navijača Hajduka, srpsku je vojsku dočekalo povicima: "Živela Srpska vojska! Živela Jugoslavija!"

  • 12

Narodi Srbije i Hrvatske bi rekli da odnosi ove dve zemlje i nisu baš najbolji, zbog svih dešavanja tokom XX veka. Iako bi neki istakli da je "zle krvi" bilo oduvek, to ipak nije tačno. Srpski narod dosta toga dobrog uradio za svoje komšije, posebno nakon završetka Prvog svetskog rata ali čini se da se na to zaboravilo.

Ovaj rat je bio jedan od najtežih trenutaka u našoj istoriji, a posebno burno i emotivno je bilo probijanje Solunskog fronta. Nakon oslobađanja okupirane zemlja, formirana je nova države Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca 1918. godine.

Simbolično, kruna tog ujedinjenja bio je ulazak trupa Srpske vojske u Zagreb, prestonicu dotadašnje Kraljevine Hrvatske-Slavonije, konstitutivnog dela Austrougarske monarhije.

Potom su trupe prošle i kroz druge gradove u Hrvatskoj, da bi u Split došle 20. novembra, desetak dana pre formalnog ujedinjenja.

Ovo se odigralo na pozov Narodnog veća veća DSHS, koja nam je poslala molbu. Naša vojska je zbog toga otišla kako bi uspostavila red i mir, i da zaštite imovinu građanstva.

Doček srpske vojske u Hrvatskoj 1918. godine. Foto: Arhivska fotografija

Split je sve do druge polovine XX veka bio i ostao najjugoslovenskiji od svih gradova Jugoslavije. Vlasti ovog grada su pretile zagrebačkim političarima da će Dalmaciju ujediniti sa Kraljevinom Srbijom ako oni odluče da stvore nezavisnu Hrvatsku. Tog 20. novembra 1918. godine, se gotovo sav narod okupio na Rivi tom prilikom.

Oko 20.000 Splićana i navijača Hajduka (jer, Hajduk je osnovan sedam godina ranije) srpsku je vojsku dočekalo povicima: "Živela Srpska vojska! Živela Jugoslavija!".

Dr Josip Smodlaka, osnivač i vođa Hrvatske demokratske stranke i u tom trenutku gradonačelnik Splita (to će postati u još jednom navratu, 1943. godine nakon sloma Italije, ispred AVNOJ-a) ovim ih je rečima pozdravio:

"Braćo srcu našem najmilija, neumrli vitezovi srpski! Dobro nam došli nepobedivi sokolovi naši! Dobro nam došli osloboditelji naši, ponosni naš cvete, najlepši i najmiliji. Blagosloven bio čas kada vas videsmo. Blagoslovena vam svaka stopa bila! Blagoslovene majke koje vas rodiše! Blagoslovena kolevka koja vas je odnjihala!

Blagosloveni opusteli domovi vaši, koji se u crno zaviše da nama uzmogne sinuti ovo zlatno sunce slobode, što nas sada obasjava. Koliko smo čeznuli za ovim časom! Zajedno sa vama kličemo onome koji vas je pripremio za pobede, vrhovnome vođi vašemu, unuku velikog vožda Karađorđa, Kralju vašemu i našemu. Da živi Kralj Petar! Da živi Srpska vojska!"

U Splitu je 1922. godine postavljena spomen-ploča na Rivi oslobodiocima - srpskoj kraljevskoj vojci, što je zdušno pozdravio okupljeni narod na obali mora, oko ovog obeležja.

Foto: Wikimedia

U spomen tog dana, zahvalni Dalmatinci na ploči koju je zapljuskivalo more napisali su sledeći tekst: "Neka se znade da je na 20.11. 1918. za regencije Aleksandra Karađorđeva hrabra vojska kralja Srbije Petra I pod vođstvom majora Stojana Trnokopovića na ovaj pristan pobedonosno stupila. Pozdravljena, zagrljena blagoslovljena od celokupnog naroda i građanstva Splita".

Inače u Splitu je 8. decembra 1935. godine svečano otkriven i spomen-svetionik posvećen kralju Aleksandru I koji je bio jedinstven na prostorima čitave zemlje.

Na ovaj deo istorije se očigledno zaboravilo pa danas Srbi širom Hrvatske doživljavaju provokacije, uvrede i neprijateljstvo. Skidanje tablica, konobari koji neće da usluže srpskog gosta jer je umesto kave naručio kafu, kao i prodavačice koje neće da daju hleb već kruh, sve to očekuje Srbe.

 

VIDEO: A danas se i srpski umetnici zabranjuju u Hrvatskoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Boby

    20. novembar 2018 | 13:46

    Ginuli nasi ljudi za koga - zlocince zlocince zlocince - monstrume i demone

  • Boža zemunac

    20. novembar 2018 | 14:39

    Sve su to Hrvati zaboravili,namerno.

  • nik romanov

    20. novembar 2018 | 17:32

    trebalo je uzeti dubrovnik rijeku ,,ostalo ostaviti talijaima pa da vidimo kad bi u italiji i austriji formirali drzavu,,nezahvalna g,,,a ,zato ceim drzava nikla iz srpske krvi ,,potonuti u njihovoj,,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA