≫ 

Spartanski kabinet vojvode Mišića na Solunskom frontu svima bi trebalo da služi kao primer (FOTO)

Kažu da „slika govori više od hiljadu reči“, ali ova fotografija kabineta Živojina Mišića sa Solunskog fronta, vrlo lakonski, samo rečju „spartanska“, opisuje vojvodinu kancelariju iz koje isijavaju stroga samodisciplina, samoodricanje, jednostavnost, skromnost, izbegavanje luksuza i komfora

  • 4
Kabinet vojvode Živojina Mišića na Solunskom frontu. Njegov portret je naknadno dodat u Narodnom muzeju Valjevo. Foto: Wikimedia Commons/Boksi

Američki rečnik „Merijam-Vebster“ prisvojni pridev „spartanski“ definiše kao nekog ili nešto što je „u vezi sa Spartom antičke Grčke; obeleženo strogom samodisciplinom ili samoodricanjem (spartanski atleta); obeleženo jednostavnošću, skromnošću, ili izbegavanjem luksuza i komfora (spartanska soba); lakonski; nezastrašen bolom ili opasnošću“.

„Oksfordski rečnik“ taj pridev objašnjava kao nešto što „pokazuje ili je karakterisano asketizmom ili nedostatkom komfora ili luksuza“, dok naš „Leksikon stranih reči izraza“ Milana Vujaklije (inače dobrovoljca u Balkanskim ratovima i Velikom ratu) iz 1970. godine, imenicu Spartanci definiše na sledeći način: „stanovnici grada Sparte u staroj Grčkoj, čuveni po strogosti, otpornosti, vrlini i načinu vaspitanja omladine“.

„Vujaklija“ istovremeno za pridev „lakonski“, koji se odnosi na Spartance jer je njihova oblast nazivana Lakedemon ili Lakonija, kaže: „kratak i jasan, zbijen, jezgrovit, sažet, koji s malo reči kazuje mnogo (po običaju starih Lakonaca, tj. Lakedemonaca, koji nisu marili za opširan govor).“

Kažu da „slika govori više od hiljadu reči“, ali ova fotografija kabineta vojvode Živojina Mišića sa Solunskog fronta, vrlo lakonski, dakle jezgrovito i sažeto, samo rečju „spartanska“ opisuje datu kancelariju iz koje isijavaju stroga samodisciplina, samoodricanje, jednostavnost, skromnost, izbegavanje luksuza i komfora (da ne bude zabune, njegov portret je naknadno dodat u Narodnom muzeju Valjevo).

Iz ove slike, odnosno iz izgleda ovog kabineta, zaista bi svi mogli ponešto da naučimo, ali pre svega oni koji su danas na odgovornim funkcijama, kao i oni koji će ih jednog dana zameniti. Rečju, trebalo bi da lakoniziraju, što „Vujaklija“ definiše kao ugledanje na Lakedemonce. Nažalost, lakoniziranje nije bila jača strana nijedne naše vlasti u poslednja veka, i teško da će ikada i biti.

VIDEO: Misteriozni posetilac sedišta britanske vlade, i novinari su morali da se nasmeju

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Miki

    15. decembar 2018 | 09:58

    JEDAN I JEDINI ZA SRBIJU,VEČNA MU SLAVA!!!!

  • Sj

    15. decembar 2018 | 08:33

    Slava mu. Al smo ga svi ostavili da umre u bijedi zar ne.

  • Trojanac

    15. decembar 2018 | 08:57

    Ni kompjuter,ni 2 mobilna,ni sekretarica,ni tv,ni mini bar...stvarno spartanski...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA