≫ 

Moj deda je bio pravi Bond, Džejms Bond: Unuk otkrio poverljiva dokumenta o najpoznatijem tajnom agentu (FOTO)

Filips je našao dokumenta koje je njegov deda potpisao 3. juna 1944. godine, samo tri dana pre dana D, kada je obavljeno iskrcavanje u Normandiji

  • 0

Godine 2014. jedna porodica je zahvaljujući izmeni zakona o britanskim tajnim aktima, saznala da je njihov deda tokom rata bio pravi špijun. Ovo je dodatno zanimljivo i zbog činjenice da se njihov deda zvao Džejms Bond.

Stiven Filips, unuk Džejmsa Čarlsa Bonda, dobio je pristup tajnim dokumentima i bio je veoma iznenađen kada je saznao da je njegov deda bio špijun i član grupe za specijalne operacije tokom Drugog svetskog rata.

Ijan Fleming je napisao brojne romane o Džejmsu Bondu Foto: Profimedia

Filips se seća da je tokom detinjstva čitava njegova porodica bila upozorena da ne ispituje šta je deda radio u toku rata. Međutim, Filipsu nikada nije palo na pamet da je njegov deda bio deo elitne jedinice.

Džejms Bond iz Južnog Velsa je tokom rata i šest godina posle bio deo tajne elitne jedinice, prenosi warhistoryonline.com.

Filips je našao dokumente koje je njegov deda potpisao 3. juna 1944. godine, samo tri dana pre dana D, kada je obavljeno iskrcavanje u Normandiji.

Džejms Bond je bio američke ekspert za ptice, a njegove ime je Fliming iskoristio kako bi krstio svoj književnog junaka Foto: Wikipedia

Još veće iznanađenje je bilo to što je Džejms Bond radio pod upravom Ijana Fleminga, mnogo pre nego što je Fleming postao pisac i pre nego je napisao romane o Džejmsu Bondu.

Ijan Fleming je vodio britansku pomorsku obaveštajnu službu. On je uvek tvrdio da je njegov književni junak Džejms Bond, dobio ime po Amerikancu koji je proučavao ptice. Isticao je da je ime odabrao jer je bilo jednostavno.

Međutim, Filips je ostao zaintrigiran vezom između svog dede i Fleminga, kao i poslom koji su obavljali.

Hoargi Karmičel, njegov je izgled Fleming iskoristio da bi opisao Džejmsa Bonda Foto: Wikipedia

On ističe da veruje da je Fleming morao da kaže da je kao inspiracija za lik o Džejmsu Bondu poslužio drugi čovek, kako bi zaštitio njegovog dedu i poslove koje je obavljala tajna služba.

Porodična legenda kaže da je Džejms Bond jednom rekao svojoj unuci Dženi, da je on pravi Džejms Bond. Više nikada nije pričao o tome i niko ga nije ispitivao.

Filips je pozvao sve one koji su radili sa njegovim dedom da mu se jave, jer bi voleo da sazna nešto više o tome.

Pravi Džejms Bond je preminuo 1995. u 89-oj godini života i nikada porodici nije otkrio istinu o svojoj prošlosti.

Jedinica za specijalne operacije 1944. godine Foto: Wikipedia

Kako je zgledao pravi britanski Džejms Bond, pogledajte OVDE.

Da podsetimo da postoji i teorija da je Dušan Popov bio srpski dvostruki agent za MI6 i Abver, nemačko kontraobaveštajno odeljenje čiji su ličnost i život najveći uzori za nastanak najpoznatijeg filmskog tajnog agenta na svetu, Džejmsa Bonda.

VIDEO: Tajna rusko-srpskog centra u Nišu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA