Kakva slika, kakva prirodna lepota! Kao da je neko Đavolju varoš nakljukao steroidima!

Kanjon Brajs uprkos svom imenu u stvari uopšte i nije kanjon, već skup džinovskih prirodnih amfiteatara specifičnih po prisustvu geološke strukture koja se naziva hudu. To je ista ona struktura koja krasi našu Đavolju varoš

  • 0

Nacionalni park „Kanjon Brajs“ nalazi se u američkoj saveznoj državi Juta, ali kanjon Brajs po kojem je dobio ime i koji u njemu predstavlja najveću atrakciju — uopšte nije kanjon. U pitanju je zapravo skup džinovskih prirodnih amfiteatara specifičnih po prisustvu geološke strukture koja se naziva hudu; ako vas ovo na nešto podseća, u pravu ste, to su isti ili slični zemljani glavuci ili kule kakve se mogu videti u našoj Đavoljoj varoši, premda u Brajsu na mnogo većem nivou i u mnogo većem broju.

Neki će se možda sada uvrediti, što pišemo o američkim „zemljanim kulama“ umesto da se bavimo Đavoljom varoši. Ne može se svima ugoditi, ali svako može da se pita, koliko je puta do sada video slike Đavolje varoši, a koliko puta kanjona Brajs? Za ovo drugo, najverovatniji odgovor glasi: nikad. A treba sve videti, nema potrebe da se ograničavamo uskonacionalnim pogledima.

Amfiteatar u kanjonu Brajs, sa geološkim strukturama koje se nazivaju „hudu“, istim onim koje se nalaze u našoj Đavoljoj varoši. Foto: Wikimedia Commons/Jean-Christophe BENOIST

Uostalom, kažu da je pogled na ovaj nacionalni park spektakularan, u šta možemo i sami da se uverimo, zato što crvene, narandžaste i bele stene ovog „kanjona“ predstavljaju pravi melem za oči. Godišnje ga zato poseti oko 2,3 miliona ljudi, što znači otprilike kao čitavu Srbiju. Ipak, „Brajs“ ima dosta manje posetilaca od obližnjeg Nacionalnog parka „Zajon“ koji pohodi 4,3 miliona ljudi godišnje, kao i od Velikog kanjona Kolorada koji primi skoro šest miliona turista; razlog je prost: „Brajs“ je nešto zabačeniji.

Na ovoj prvoj slici vidimo amfiteatar Brajs, koji je najveći u istoimenom kanjonu sa svojih 19 kilometara dužine, skoro pet kilometara širine i 240 metra dubine. Ovako izgleda sa Sanrajz Pointa. Sliku u punoj rezoluciji možete pogledati na ovom linku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA