≫ 

Srbin među prvim žrtvama borbe protiv fašizma: Fudbalski reprezentativac, pilot i pravnik, kod nas zaboravljen a slavljen širom sveta (FOTOGRAFIJE)

 ≫ 

Božidar Boško Petrović nije morao da ode u Španiju i da tamo izgubi život u antifašističkoj borbi. Mogao je da ostane u Beogradu, da nastavi da igra fudbal za SK Jugoslaviju i da otvori advokatsku kancelariju. Mogao je da živi bezbrižno, ali nije hteo. Video je crni oblak na nebu iznad Evrope, znao je, za razliku od većine svojih savremenika, da će kad-tad natkriliti i na našu zemlju, i hteo je da ga u tome spreči. Na tom istom nebu

Komentari

  • Buki

    4. mart 2019 | 23:31

    Po broju komentara se vidi da u Srbiji nema mnogo zainteresovanih za tekstove o borbi proriv fasizma. Sta nam to govori neka svako zakljuci sam.

  • Mujo

    4. mart 2019 | 13:43

    Ovo je jedan od velikog broja primera zasto su komunisti tog vremena bili uspesni. Vrhunsko znanje u svojoj oblasti, temeljita priprema, povezanost sa uticajnim svetskim ljudima, solidarnost, sport, druzenje, osecaj za pravdu, nesebicnost, nadljudski napori, spremnost za najvece zrtve. To se pokazalo pobedama na demokratskim izborima izmedu dva svetska rata, tokom oslobodilackog rata, obnovom I izgradnjom zemlje, izuzetno uspesnom spoljnom politikom. Njihovim prirodnim odlaskom na ovim prostorima se vise nikad nije pojavila tako dobro organizovana grupa ljudi sa ovakvim osobinama.

  • FANTOM

    4. mart 2019 | 13:04

    Sta reci? Hvala na verno predocenoj ,stilski obradjenoj i razumljivoj prezentaciji zivota jednog hrabrog coveka u svakom trenutku svesnog nadiruceg haosa spremnog da mu se suprostavi nezaleci sopstvene karijera i zivota. Bila mi je milina citati o junaku i hvala onima koji ga nisu zaboravili a bio je deo onoga koje sada pljujemo nedostojni imena da im spomenemo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA