Bizarna slika: Pravi pravcati indijanski poglavica, rođen u praistoriji pa bačen ispred gramofona modernog doba

Blekfuti su indijanski narod koji je živeo na Srednjem Zapadu, bio potpuno integrisan u prirodu, i lovio bizone i ribu. Onda su došli Evropljani i istrebili bizone, a njih iščupali iz praistorije i nespremne ih gurnuli u užas savremenog sveta

  • 2

Poglavica Blekfuta po imenu Mauntin Čif sedi pred gramofonom 9. februara 1916. godine. Snima ga američka etnološkinja Fransis Densmor koja je spasila od zaborava muziku američkih domorodaca. Foto: Wikimedia Commons/Harris & Ewing/United States Library of Congress

Nauka praistorijom zove doba između početka upotrebe prvih kamenih alata pre oko 3,3 miliona godina, i izuma pismenosti pre oko 5.300 godina. Ali pošto su hiljade godina morale da prođu da bi svi narodi u svim krajevima sveta usvojili pismenost, okončanje praistorije nije kod svih i svuda stiglo u isto vreme. Negde je praistorija faktički okončana tek u devetnaestom veku, poput zabačenih krajeva Afrike; za datum izlaska Australije iz praistorije evrocentrično se uzima, recimo, 1788. godina, zbog dolaska Evropljana.

Ako bi to bilo merilo, onda je Severna Amerika severno od Meksika izašla iz praistorije dolaskom Španaca, pa potom Holanđana, Engleza i Francuza; ali nama to deluje preterano evrocentrično, rasističko i pogrešno: američki domoroci nisu dolaskom „bledolikih“ usvojili pismo i, premda je možda taj prostor zakoračio u istoriju, sami Indijanci nisu, barem ne pre nego što je dovršeno njihovo pokoravanje od strane Evropljana.

Tako da su ti ljudi bukvalno iščupani iz svog prastarog sveta i bačeni u onaj u kojem su već postojali, ne samo pismenost, nego železnica, automobil, telefon, telegraf, mitraljez, fotografija, da ne nabrajamo dalje. Gramofon. Upravo to čupanje iz praistorije možemo da vidimo na ovoj slavnoj fotografiji Mauntin Čifa (upravo se tako zvao), poglavice naroda Blekfuta.

Pripadnik indijanskog naroda Blekfut po imenu Medved Bik. Foto: Wikimedia Commons/memory.loc.gov/Edward S. Curtis/Materialscientist

Uslikan je 1916. godine tokom snimanja za Biro američke etnologije, kako sedi ispred gramofona i najverovatnije peva neku pesmu svog naroda. Levo je Fransis Densmor, etnografkinja koja je čuvena po svom dokumentovanju upravo muzike američkih domorodaca, koju je spasila od zaborava tokom epohe u kojoj je većina u Americi i Kanadi zdušno odobravala i ohrabrivala Indijance da se potpuno amerikanizuju.

Inače, Blekfuti su deo algonkvinske porodice naroda koja je pre dolaska Evropljana živela na velikom prostoru širom severoistoka Severne Amerike. Blekfuti su početkom osamnaestog veka stupili u kontakt sa belcima i od njih primili konje (ta životinja nije postojala u Amerikama pre kolonizacije), kao i vatreno oružje (i vatrenu vodicu).

Ovaj narod je tada pokrivao region između reke Severni Saskačevan, reke Misuri i Stenovitih planina. Lovili su bizone i ribu, mahom pastrmke. Tokom druge polovine devetnaestog veka belci su gotovo istrebili bizone, pa su ovi zbog gladi koja je usledila morali da priznaju poraz. Prešli su u rezervate. Danas žive u četiri, od kojih je jedan u SAD a tri u Kanadi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Brana

    17. april 2019 | 17:11

    Kada ce belci a pre svih englezi i francuzi odgovarati za genocid koji su naneli pravim Amerikancima?!Afrikancima i pravim Australijancima?!Mnooooogo zla su naneli dobrocudnim Indijancima,Aboridzinima i crncima iz Africkih zemalja koje su vekovima na najstrasniji nacin ugnjetavali,koristili,mucili i ubijali!Negde ti tirani moraju pasti!

  • viki

    17. april 2019 | 18:10

    Ko odredjuje standarde sta je kameno doba a sta civilizacija? Evropljani? Mnogi drugi neevropski narodi su bili na visem tehnoloskom i kulturoloskom stepenu razvitka od Evropljana. Jasno, belci su otisli da osvajaju i unistavaju tudje kulture da bi dokazali kako su samo oni civilizovani. Cak i oni narodi koji nisu imali drzavu, tehnologiju i pismo imali su neke druge vrednosti. A sto se tice nastanka coveka i koriscenja kamenih alata, kako to naucnici mogu otkriti iz kog su vremena ako su nadjeni u pecinama? Teorija evolucije ne pije vodu vise.Jer ako bi bila tacna onda bi Aboridzini trebali biti manje inteligentni od drugih sto nije istina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA