Svi pričaju o grotesknim stvorenjima na Notr Damu, a ne znaju pravu istinu (FOTO)

Ovo stvorenja krase i katedralu Duomo u Milanu, kao i vrh londonskog Tauera

  • 11

Svet danima priča o prelepoj katedrali Notr Dam koja je ozbiljno oštećena u požaru. Pored brojnih relikvija kojima je katedrala bila dom, mnogi su spominjali i "groteskna" stvorenja koja krase ovu svetinju, a koja su im potpuno nepoznata.

Ta "groteskna" stvorenja su mitološke zveri "gargojli".

Gargojl je rezbarena ili klesana mitološka figura, koja je konstruisana tako da sadrži pisak kroz koji otiče voda sa građevine, kao što imaju oluci na modernim kućama.

Foto: Tanjug/AP

Ovaj termin potiče iz francuskog jezika i označava grlo ili gušu, a voda obično ističe iz usta gargojla.

Prema legendi koja potiče sa regije Ruan u Francuskoj, gargojl je biće koje podseća na zmaja, sa dugačkim vratom, krilima kao kod slepog miša i koje bljuje vatru.

O njima postoje brojne legende. Prema jednom od njih, Sveti Roman je pobedio gargojle svojim krstom i doneo ih je doneo nazad u Ruan da bi tu bili spaljeni. Smatra se da su kaljeni sopstvenom vatrom ostali netaknuti i takvi postavljeni na zidove nove crkve kako bi držale podalje zle duhove.

Foto: Tanjug/AP

Za ova stvorenja postoji i pariška legenda, a koja ih povezuju sa Jovankom Orleankom. Prema njoj, gargojle je plamen lomače, na kojoj je Jovanka spaljena, probudio iz kamenog sna, pa kada su videli da je spaljena devica, odlučili su da se osvete gradu. Narednog jutra Pariz je osvanuo sa stotinama mrtvih ljudi po ulicama.

Prema shvatanjima srednjevekovne katoličke crkve gargojli su oličenje zla.

Gargojli na spoljašnjosti crkve su simbol demona koji se nalaze u spoljnom svetu nasuprot svetosti i blaženstva unutar crkve, dok je groteskna ideja o prokletstvu zagrobnog života patnja i bol.

Foto: Tanjug/AP

Notr Dam, pored gargojla, krase još i himeri (ornamenti koji nemaju nikakvu funkciju), viverni (omanji zmajevi), groteskni rezbareni ukrasi i stirga, jedan od najfotografisanijih gargojla.

Većina ovih figura je vremenom podlegla eroziji izazvanoj kišnicom, a mnoge su uklonjene i uništene tokom 17. i 18. veka, naročito za vreme Francuske revolucije.

Foto: Tanjug/AP

Zamenjene su tokom dvadesetpetogodišnje rekonstrukcije, sredinom 19. veka, koju je radio čuveni francuski arhitekta Eugen Emanuel Vajolet le Duk. Arhitekta je sebi dozvolio tu slobodu da jedan od gargojla koji krase crkvu dobije lice ljutite žene sa šeširom, za koju se popularno veruje da je pripadalo njegovoj tašti.

Pored Notr Dama, ove mitološke zveri krase još i Duomo u Milanu, gde ih ima čak 135, dok je vrh londonskog Tauera okružen gargojlima, od kojih ni jedan nema identičan lik.

Video: Tek se iz vazduha vidi sva šteta na Bogorodičinoj crkvi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Andrijana

    20. april 2019 | 12:58

    Zle sile se ne teraju demonizovanim figurama vec casnim krstom .Tako da one nisu slucajno postavljene na ovoj katedrali ,kome sluze tome se i klanjaju .Ne samo logika vec slika ,jasno sve.Sva ostala objasnjenja padaju u vodu .

  • Dejan

    20. april 2019 | 18:09

    Pa kako ne izmisliše nešto lepše , recimo neki cvet ,nego ove nakarade. Kakav mentalitet takva i mašta !

  • JS

    20. april 2019 | 16:42

    Sve ce to Makron obnoviti, bice lepse,bolje, vece, kad ga restauriraju po njegovom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA