≫ 

On je bio čuveni raketni inženjer i jedan od začetnika američkog svemirskog programa: Voleo je da se bavi i okultizmom, a njegova smrt i danas budi sumnje (FOTO)

Rođen je u bogatoj porodici i bio je izuzetno uspešan u svom poslu, a onda se njegova sreća preokrenula

  • 0

Džon Vajtsajd Džek Parsons je bio čuveni američki raketni inženjer, istraživač, hemičar, a bavio se i okultizmom. Nastradao je u eksploziji prilikom rada u svojoj laboratoriji, a i da nas teoretičari zavere sumnjaju da je bio ubijen.

U saradnji sa Kalifornijskim institutom za tehnologiju, Parsons je bio jedan od glavnih istrtaživača laboratorije JLP i korporacije Aerodžet Inženjering.

On je izumeo prvi raketni motor koji je koristio kompozitni raketni potisni potor i bio je pionir u unapređivanju raketa koje fukncionišu i na tečna ali na čvrsta goriva.

Rođen je u Los Anđelesu u bogatoj porodici. Kao mali je bio inspirasan literaturom naučne fantastike, pa je tako razvio interesovanje za rakete. Potom je 1928. godine počeo eksperimentisanje sa školskim drugom Edom Formanom.

Napustio je koledž i Univerzitet Stenford, zbog finansijskih poteškoća tokom Velike drepresije, pa se potom od 1934. godine ujedinio sa Formanom i Frenkom Malinom i formirao je laboratoriju GALCIT.

Dobili su sredstva od Nacionalne akademije nauka za rat za JATO, odnosno za vojsku SAD-a.

Jack Parsons Foto: Wikipedia/NASA/JPL

Nakon ulaska Amerike u Drugi svetski rat 1942. godine, osnovali su Aerodžet, da bi razvili i prodali sovju JATO tehnologiju. Grupa GALCIT je postala JPL 1943. godine.

Jedno vreme se navodno bavio marksiznom, a onda se okrenuo Telemi, novom religijskom porkretu engleskog okutiste Alistera Kroulija.

Godine 1941. godine zajedno sa svojom suprugom Helen, pridružio se kalifornijskoj organizaciji Redu istočnog hrama

Uspeo je da postane vođa 1942. godine, a ovu ložu je vodio iz svoje kuće koja se nalazila u Oranž Grouv Aveniji.

Potom je izbačen iz JPL i Aerodžeta 1944. godine zbog svojih interesovanja za okultizam. Gotine 1945. se razveo od žene, koju je prevario sa njenom sestrom Sarom.

Sara ga je potom ostavila zbog Ron Hubarda, koji je široj javnosti poznat kao osnivač Sajentološke crkve.

Kada su on i Sara pobegli sa Parsonsovom ušteđevinom, Džek je odličio da da ostavku na čelu lože, a onda je prošao kroz razne poslove dok je radio kao konsultat za Izraelski nuklearni program.

Optužen je za špijunažu i od tada mu je bilo zabranjeno da radi u raketnoj industriji, koju je i osnovao.

Godine 1952. preminuo je 37. godine u eksploziji kućne laboratorije. Ovaj događaj je privukao veliku pažnju, kako medija tako i policije. I dok se ovaj slučaj zvanično vodi kao nesrećan slučaj, mnogi sumnjaju da je ipak bilo u pitanju samoubistvo ili ubistvo.

Njegovi spisi koji se odnose na okultizam se objavljeni posle njegove smrti,a u mnogim krugovima se vodi kao osoba koja je propagirala širenje Teleme širom Severne Amerike.

Iako je njegov doprinos dugo bio zanemarivan, istoričari su mu ipak priznali sva dostignuća koja je imao u raketnoj industriji.

Parsons se smatra jednom od najznačajnijih figura u istoriji američkog svemirskog programa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA