Evu Braun svi znaju po vezi sa Hitlerom, ali je ona imala i veliki uticaj: Zaljubila se u njega na prvi pogled, pokušala samoubistvo, a udala se pred smrt (FOTO) (VIDEO)

Da bi obezbedila finansijsku nezavisnost od roditelja, nekoliko meseci je radila kao recepcionista u bolnici, i onda je prihvatila posao kao lični asistent u jednoj fotografskoj radnji. Bio je to trenutak koji joj je promenio život

  • 2

Decenijama je Eva Braun prikazivana kao ništa više od "obične plavuše" u rukama Adolfa Hitlera. Iako jeste nesporno da je bila mlada i naivna kada je došla u kontakt sa ozloglašenim nemačkim kancelarom, njena stidljivost ubrzo je nestala, dok se poziconirala u Hitlerovom najužem krugu saradnika kao osoba koju bi se retko ko usudio da izazove. Ovo su malo poznate činjenice o Evi Braun.

Bila je loš đak

Eva Braun je rođena u Minhenu 6. februara 1912. godine. Bila je jedna od troje dece školskog učitelja, ali nikada nije bila dobar đak. Zabeleženo je da su je više od učenja zanimali sport, odeća i šminka. Kako bi je sačuvali od "loših uticaja" roditelji su je poslali u školu koja je funkcionisala u sklopu manastira, ali Eva se nije tu dugo zadržala, piše Allday.com.

Da bi obezbedila finansijsku nezavisnost od roditelja, nekoliko meseci je radila kao recepcionista u bolnici, i onda je prihvatila posao kao lični asistent u jednoj fotografskoj radnji. Bio je to trenutak koji joj je promenio život!

Adolf Hitler Eva Braun u Berghofu gleda Adolfa Hitlera koji, čini se, nešto priča dok odmara zavaljen u fotelju. Foto: Guliver/Keystone/Getty Images

Kada je počela da se udvara Hitleru nije znala ko je on

Čovek koji je zaposlio mladu Evu kao pomoćnicu bio je Hajnrih Hofman, kasnije poznati nacistički fotograf. Upravo u njegovoj radnji Eva je prvi put srela Hitlera. Bila je 1929. ona je imala samo 17 godina i zaljubila se u njega na prvi pogled.

On joj se predstavio kao "Gospodin Vuk" - to je bilo ime koje je Adolf Hitler koristio u počecima svog politčkog života radi bezbednosnih razloga. Svojim prijateljicama ga je opisala kao "ljubaznog čoveka u godinama, sa smešnim brkovima i velikim šeširom".

Čak i nakon što su joj otkrili pravi identitet ovog "finog čoveka" i čime se bavi, Evino interesovanje nije popustilo. Samo je prokomentarisala da "ne prati politiku".

Imala je mnogo više uticaja nego što joj istoričari pripisuju

Iako nije bila među zvaničnicima koji su donosili odluke u nacističkoj partiji, Eva je i te kako imala uticaja na Hitlera. To najbolje pokazuje činjenica da su Albert Šper i Jozef Gebels, najbliži firerovi saradnici, činili sve kako bi joj se dodvorili i bili sa njom u dobrim odnosima. Pričalo se čak i da osobe koje su u lošim odnosima sa Evom Braun nikada neće dobiti poziv da posete Berghof, Hitlerovu rezidenciju u Alpima.

Adolf Hitler Berghof, 1942. Eva Braun sa jednim od svoja dva škotska terijera, Negus ili Stasi, te Hitler sa Blondi. Foto: Guliver/Keystone/Getty Images

Pokušala je da stvori sliku Hitlera kao nežnog i staloženog čoveka

Iako je bio poznat po energičnim i skoro šizofrenim govorima, u nemačkoj javnosti pre rata postojalo je ubeđenje da je Hitler nežan i staložen čovek, dobar prema deci i brižan prema slabijima.

Ovu iluziju u mnogome je stvorila Eva koja je fotografisala ogroman broj slika na kojima je Hitler prikazan kao porodičan čovek. Fotografije su zapravo bile izrežirane i služile su u propagandne svrhe, ali je Eva na njima prikazala ili Hitlera kakvog ga je ona videla, ili onakvog kakvog je želela da vidi.

Pokušala je samoubistvo

Eva je pokušala da se ubije krajem 1932. godine. Uzela je jedan od očevih pištolja i upucala se u grudi. Promašila je srce i onda tražila da je Hitlerov lični doktor leči.

Zbog ovoga je većina mislila da je samoubistvo iscenirala kako bi privukla Hitlerovu pažnju, a u tome je i uspela! Firer se tih dana nije odvajao od nje obasipajući je cvećemi poklonima.

Predozirala se pilulama kada joj se Hitler nije javljao tri meseca

Eva je pokušala još jednom da se ubije u maju 1935. godine. U njenom dnevniku pronašli su zapisano: "Bože, bojim se da se neće javiti danas. Rešila sam da uzmeme 35 pilula ovog puta i ozbiljna sam. Kada bi samo ponekada pozvao".

Ovaj drugi pokušaj samoubistva "zaradio" joj je luksuznu vilu od njenog "Vuka", a do kraja 1936. godine par je živeo zajedno u Hitlerovoj planinskoj kolibi Berghof u bavarskom delu Alpa.

Svoje poslednje dane Eva je provela "na sedmom nebu"

Kraj rata (i ispostaviće se, života) Eva je provela tačno tamo gde je želela da bude - pored čoveka koga je volela. Ona je zaista verovala u Hitlera, a više puta mu je i dokazala daje spremna da umre za njega.

Firer je ovu vernost nagradio i par se konačno venčao 29. aprila 1945. godine, samo dan pre nego što su se oboje ubili.

Eva je dodatno osnaživala Hitlerovu paranoju

Hitler je verovao da je okružen izdajicama i Eva je osnaživala ovu paranoju. Potpuno je podržavala njegovu ideju da treba da umre "herojskom smrću" pre nego da završi na milost i nemilost neprijatelja. Neki izvor tvrde da su u poslednjim danima čak i Albert Šper i Martin Borman počeli da je se plaše jer je smatrala da svi treba da završe isto - da umru u bunkeru sa Hitlerom.

Udala se za Hitlera samo nekoliko sati nakon što joj je on ubio zeta

Tog 28. aprila 1945. godine Hitler je naredio ubistvo Evinog zeta. Herman Fegelin je pronađen pijan u pokušaju da pobegne iz Berlina sa ukradenim dragocenostima i to u društvu žene koja nije bila Evina sestra.

Hitler je zaključio da misteriozna žena mora da je špijun i Fegelin je streljan. Hitler i Eva su se venčali samo nekoliko sati kasnije i umesto da odu na medeni mesec izvršili su samoubistvo 30. aprila 1945. Eva je imala samo 33 godine.

(Telegraf.rs/ Dnevno.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA