Prvi parobrod koji je preplovio Atlantik: Zabranili mu kretanje da ne bi njime oslobodili Napoleona

U to vreme "SS Savana" bila je nesvakidašnja senzacija

  • 0

Na današnji dan, davne 1819. godine, prvi put je jedan brod sa parnim pogonom preplovio Atlantski okean. Putovanje od američke luke Savana, u Džordžiji, trajalo 27 dana i 11 časova.

U ono doba bila je to velika senzacija, a i danas je zanimljivo i neobično da nakon tog uspešnog poduhvata nijedan drugi američki parobrod nije preplovio Atlantik u sledećih gotovo 30 godina.

Brod se zvao "SS Savana" i imao je hibridni pogon, jedra i parnu mašinu, što je bilo karakteristično za prve parobrode.

Naime, "SS Savana" trebalo je da u normalnim uslovima plovi pomoću jedara i tako da štedi gorivo, a samo u slučajevima kad ne bi bilo vetra trebalo je uključiti parni pogon.

Njena parna mašina je imala velike dimenzije. Klip je bio promera čak jedan metar, a imao je hod od oko 152 centimetra.

Proizvodio je oko 90 konjskih snaga. Zbog veličine parnog kotla i stroja, glavni jarbol na brodu je morao biti smešten više prema krmi nego što je inače bilo uobičajeno.

Napoleon Bonaparta Napoleon Bonaparta. Foto: Wikimedia/DcoetzeeBot

Brod je nosio čak 75 tona uglja i 90 kubnih metara drva. Parnu mašinu nije okretao propeler, nego spoj sa lopaticama, dimenzija oko 488 centimetara.

"SS Savana" bila je američke proizvodnje i isplovila je iz SAD-a u maju 1819. godine. Nakon 27 dana i 11 sati putovanja, 20. juna pristala je u engleskom gradu Liverpulu.

Zanimanje za brod bilo je ogromno. Neki su nagađali da bi se SS Savana mogla upotrebiti za oslobađanje Napoleona Bonaparte, koji je u to doba bio zarobljen na ostrvu Sveta Helena, usred Atlantskog okeana.

Kraljevska mornarica ga je privremeno zaplenila, kako bi bila sigurna da taj brod neće biti iskorišćen za oslobađanje Napoleona.

(Telegraf.rs/Dnevno.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA