≫ 

Kako su u Jordanu otkriveni ostaci hleba starog više od 14.000 godina

Hleb koji je pronađen na teritoriji današnjeg Jordana najstariji je hleb koji je ikada otkriven

  • 3

Danski arheolozi otkrili su ugljenisane komadiće arapskog hleba, pečene pre 14.400 godina u severoistočnom Jordanu. Hleb je otkriven tokom akcije iskopavanja istraživača sa Univerziteta u Kopenhagenu, Univerziteta Kembridž i Univerzitetskog koledža u Londonu.

Arheolozi iz Kopenhagena su proučavali ostatke ugljenisane hrane u naselju Šubajka 1, gde su pre nekoliko hiljada godina živela praistorijska plemena, napisano je u saopštenju Univerziteta iz danske prestonice.

Hleb koji je pronađen na teritoriji današnjeg Jordana najstariji je hleb koji je ikada otkriven, navodi se u saopštenju za javnost.

- Sada znamo da su proizvodi slični hlebu proizvedeni mnogo pre razvoja poljoprivrede - rekao je arheobotaničar Univerziteta u Kopenhagenu Amaja Aranz Otegui, glavni autor studije.

- Sledeći korak je procena da li su proizvodnja i potrošnja hleba uticali na nastanak biljnih kultura i razvoj poljoprivrede uopšte - dodao je Otegui.

Arheolozi su rekli da je dugotrajna priroda pečenja hleba uz pomoć divljeg kukuruza možda ohrabrila ljude tog vremena da sami uzgajaju kukuruz.

- Sakupljači hrane iz doba natufijske kulture posebno su interesantni za nas. Preživljavali su i sakupljali hranu u praistorijskom periodu kada je ishrana počela znatno da se menja - rekao je arheolog Tobias Rihter, koji je vodio arhueološka iskopavanja u Šubajki 1.

Natufijska kultura kamenog doba postojala je od oko 12.500 do 9.500 godina pre nove ere u Levantu, regionu u istočnom Mediteranu koji obuhvata prostore sadašnjeg Jordana, zatim Sirije, Libana, Izraela i Palestine.

- Kremenaste lopatice i kameni alati pronađeni na natufijskim lokacijama u Levantu dugo su navodili arheologe da posumnjaju da su ljudi počeli da eksploatišu biljke na drugačiji i možda efikasniji način - rekao je Rihter.

- Ali ostaci hleba koji se nalazi u Šubajki 1 predstavljaju najstariji dokaz postojanja i pečenja hleba  i to pokazuje da je pečenje izumljeno pre samog gajenja biljaka - dodao je istraživač.

Iskopavanja i istraživanja u području Šubajka 1 u severoistočnom Jordanu, koja su trajala od 2015. do 2018. godine, finansirao je Nezavisni istraživački fond Danske, a dozvolu za iskopavanje odobrilo je Odeljenje za starine Jordana.

VIDEO: Da li su taj hleb mesila deca?

(Telegraf.rs/The local.dk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • DARKO 100%

    27. jun 2019 | 22:57

    Hleb nas nasusni daj nam danas,!!!Prvi sam u svetu 😊koji otkrio da miris hleba nijedan parfem,niti bilo koji dal prijatan ili neprijatan miris moze da nadvlada

  • Perke

    28. jun 2019 | 08:31

    Kakav kukuruz u Jordanu pre 10000 godina..to je americka kultura, do pre 500 godina nije postoja u ovom delu sveta...

  • Ja

    28. jun 2019 | 05:35

    A sta je bilo sa potopom? Mora da "svetu" zemlju Izrael nije zahvatila voda...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA