Zašto Tito nikad nije išao na grob majke i sina? Tek rođenu bebu sahranio usred noći da niko ne vidi

S obzirom na to da sveštenici nisu dozvoljavali da se na seoskom groblju sahranjuju pokojnici koji za života nisu kršteni, Tito je u tajnosti uz pomoć prijatelja odlučio da sahrani dete

Josip Broz Tito Josip Broz Tito iz partizanskih dana; Foto: jajce-online.com / Arhiva

Malo je poznato da su roditelji Josipa Broza Tita sahranjeni u Kupincu, mestu koje on, kao vladar Jugoslavije, nikad nije posetio. Tamo su doselili iz Kumrovca, a tamo se rodio i tamo je pokopan i njegov tek dva dana star sin.

Ta priča, o Kupinečkom grobu, zapravo podgreva one najveće teorije zavere o Josipu Brozu, koje tvrde da on i nije bio zagorski seljak nego ruski plemić ili dete austrijskoga grofa.

Postavlja se pitanje zašto zaista nije bio na grobu svojih roditelja?

U TAJNOSTI SAHRANIO SINA

Pre više od 90 godina, u mrkloj noći, na Kupinečkom groblju dvojica muškaraca kopala su malu raku - dovoljno veliku tek za mali kovčeg u koji je stao detetov leš.

Nisu strahovali da će ih iko otkriti, celo selo je spavalo. Seljak Franjo Bistrica pomogao je prijatelju da izradi kovčeg i sa njim je kopao raku. Godine 1920, dvojica muškaraca sahranila su tek dva dana starog dečaka, sina Franjinog prijatelja - Josipa Broza.

Dečaka nisu mogli legalno da sahrane. Nije bio kršten, a župnici nisu dopuštali da se nekršteno dete sahrani na groblju.  No, nije dao da ga spreče u toj nameri. Sahranio je sina, ali nije obeležio njegov grob, pisao je hrvatski "Express" u jednoj reportaži.

Nekoliko dana ranije došao je u Kupinec, selo kraj Jastrebarskog, gde su mu se roditelji doselili iz Kumrovca. Titov otac Franjo dobio je kuću 1912. od banke za koju je radio, a koja je u Kupincu imala posed, većinom šumu u kojoj je Franjo bio lugar.

Josip Broz Tito Josip Broz Tito; Foto: Profimedia/AFP

Tito je došao iz Rusije, a s njim je došla i njegova prva supruga Pelagija.

U knjizi Vladimira Dedijera "Novi prilozi za biografiju Josipa Broza Tita" postoji Brozovo svedočanstvo o povratku u domovinu.

- Stigao sam tamo jedne noći i našao oca i jednog od svoje braće. Kazali su mi da je moja majka Marija umrla 1918. Samo nekoliko sati kasnije, žena mi je rodila prvo dete, sina. Ali je on umro nakon dva dana - svedočio je Tito.

KUPINEC JE ZABORAVLJEN

Ipak, dok je Kumrovec i danas poznato rodno mesto Josipa Broza Tita, Kupinec je gotovo zaboravljen. Kamena ploča ispod koje leže kosti njegove majke Marije, oca Franje i sestre Tilde dobro je očuvana.  Za nju se brinu komunalci, a u Jugoslaviji su se brinuli vojnici Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Pažnju privlači očigledna razlika u vrednovanju pojedinih članova Titove porodice. Na vrhu ploče najvećim slovima piše "Titova mama". No, Franjo se na ploči ne oslovljava tatom nego ocem.

Ništa čudno, s obzirom na to da Tito ocu nikad nije oprostio vezu s jednom udovicom nakon majčine smrti.

DA LI JE TITO BIO JUGOSLOVEN ILI RUS?

Vladimir Dedijer istražio je nastanak i poreklo teorije o ruskom agentu koji je stao na čelo antifašističkog pokreta u Jugoslaviji.

Već 1941. o ruskom agentu Titu izvještavale su novine u Velikoj Britaniji i SAD-u. Izvor tih tvrdnji bio je Draža Mihailović.  Tito se u septembru 1941. sastao s vođom četnika i baš nakon tog sastanka prvi čovek četničkog pokreta počeo je da širi tvrdnje kako Tito uopšte nije Jugosloven nego Rus.

Rusi su Britancima tada javili da je teorija o njihovom agentu izmišljena, a onda su i saveznici Mihailovićeve informacije odbacili kao izmišljotine.

(Telegraf.rs/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Lejla

    8. septembar 2019 | 23:44

    SVI KOJI PLJUJETE TITA,NISTI PRI CISTOJ PETI!A CELA JUGOSLAVIJA PLAKALA KAD JE UMRO!SVI STE UMOBOLNICI.NIKADA VISE NECE NIKO BITI KAO NAS TITO!!!

  • Milan

    9. septembar 2019 | 11:32

    Jedan jedini,neponovljiv,večan TITO

  • Косингас

    8. septembar 2019 | 21:43

    Шта више пишете о овом злотвору српског народа? Побио је на стотине хиљада умних и учених Срба после рата, иселио српске фабрике у Словенију и Хрватску, распарчао Србију на покрајине, вештачки направио нове нације Македонце, муслимане и Црногорце, све на штету Срба, допустио Устав из 1974 који је био претеча распада СФРЈ... И могао бих овако унедоглед да набрајам оним наивцима, случајно рођеним Србима који и данас причају да је "ћопави Загорац био најбољи"...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA