Laslo Pap, bokserska zver koja je izgubila samo jedan meč: Prvak sveta nije postao zbog vize

Pap je prvi bokser u olimpijskoj istoriji koji je osvojio tri zlatne medalje uzastupno

  • 0
László Papp, Mađarski bokser

Foto: Profimedia/AFP

Na današnji dan pre tačno 16 godina preminuo je Laslo Pap, jedan od najboljih boksera ikada, koji je izgubio samo jednu borbu u celoj svojoj karijeri i bio olimpijski šampion čak tri puta - 1948, 1952. i 1956. Na svetskom šampionatu nije mogao da učestvuje jer mu tadašnji komunistički režim u Mađarskoj nije dao vizu za SAD.

Laslo Pap je rođen 25. marta 1926. u Budimpešti, gde je i postao profesionalni bokser.

Osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1948. godine u Londonu u srednjoj kategoriji, a onda i 1952. u Helsinkiju u polusrednjoj kategoriji. Uspeh je ponovio 1956. u Melburnu u Australiji (takođe polusrednja kategorija). U svom poslednjem nastupu na Olimpijskim igrama porazio je Hosea Toresa koji je kasnije postao svetski šampiom.

Pap je zapravo prvi bokser u olimpijskoj istoriji koji je osvojio tri zlatne medalje uzastupno.

László Papp, Mađarski bokser

Foto: Profimedia/AFP

Koliko je bio moćan u tom sportu pokazuje i činjenica da je pobedio u 12 od 13 olimpijskih borbi, a jednu jedinu rundu izgubio je u finalu od Toresa. U narednih 20 godina nije postojao nijedan bokser koji je osvojio tri olimpijska zlata. Jedino je kubanski bokseri Feliks Savon i Teofilo Stivenson mogli da ponove ovaj fantastičan uspeh.

Pored toga, kao amater je postigao 55 nokauta već u prvoj rundi.

Bio je evropski prvak 1949. u Oslu i 1951. godine u Milanu.

László Papp, Mađarski bokser

Foto: Profimedia/AFP

Najbolji amaterski i profesionalni bokser svih vremena

 

Tokom svoje profesionalne karijere od 1957. godine imao je mnogo problema sa komunističkom Mađarskom koja tih godina nije dozvoljavala profesionalni boks. Morao je da putuje u Beč na treninge i borbe.

Uprkos ovom nedostatku, pobedio je mnoge od najboljih boksera Evrope uključujući Tajgera Džonsa.  Želeo je da se takmiči za svetskog prvaka 1964, međutim Mađarska mu nije dala vizu i tada je okončao svoju karijeru.

Imao je odlične šanse da ponese i titulu prvaka sveta pošto je u ringu bio neporažen (17 pobeda, 2 remija). Godine 2002. ušao je međunarodnu boksersku Kuću slavnih.

Umro je u Budimpešti 2003. godine, a po njemu nosi naziv sportska arena u tom gradu poznata kao mesto za održavanje koncerta i dom za nacionalni hokejaški tim.

Video: Šampion Mediterana Marko Nikolić odgovorio svim hejterima koji misle da nije zasluženo osvojio pojas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA