Nije Mlađan jedini serijski ubica koji je u zatvoru rekao "da": Žene su zbog ovakvih napuštale decu

Najpoznatiji je svakako Čarls Menson, vođa zloglasnog kulta iz 60-ih

  • 3

Venčanje jednog od najokorelijih hrvatskih ubica Srđana Mlađana mačlo je reći, šokiralo hrvatsku javnost. Mlađan je sklopio brak s 20-godišnjom Zagrepčankom Elijom Molnar koju je prvi put video na obredu, a ljubav je planula preko pisama koje Mlađan, kako se saznaje, učestalo prima od svojih obožavateljki, a među kojima je bila i Elija.

Nije ovo prvo hrvatsko zatvorsko venčanje, mediji su pre tri godine brujali o gej venčanju u Gospićkom zatvoru, gde su svoju vezu ozakonili zatvorenici Erik Rubinić (osuđen za ubistvo svog dečka) i Mate Njegovan.

Bilo je, dakako, još primera, ali oni nisu uključivali ubice poznate javnosti. Međutim, takvih primera bilo je u svetu.

Srđan Mlađan, Najmlađi seriski ubica u Hrvatskoj Printskrin: Hrvatska policija

Najpoznatiji je svakako Čarls Menson, vođa zloglasnog kulta iz 60-ih. Formalno, Menson nije ubio nikoga, ali je jasno da je svojim uticajem naterao članove svog kulta na zločin poznat kao "Tate-LaBianca ubistva".

U svom zločinačkom pohodu 1969. godine prvo su ubili holivudsku glumicu Šeron Tejt, inače suprugu Romana Polanskog, koja je tada bila u devetom mesecu trudnoće, a nasmrt ju je izbola Mensonova sledbenica Suzan Etkins. Iste večeri, osim Tejt, ubijene su još četiri osobe, radilo se o prijateljima glumice, a dan posle stradao je i bogati bračni par iz Los Anđelesa, Leno i Rouzmeri LaBianka.

Menson je u međuvremenu postao globalna ikona, svojevrsni antijunak hipi-pokreta, zbog čega je takođe i u zatvoru imao kultno sledbeništvo. U njegovom slučaju ljubav je procvetala tek kad je napunio 80 godina, bilo je to 2014. kad se na sva zbona najavljivao njegov brak s tada s 27-godišnjom devojkom Afton Elejn Barton.

Ipak, do venčanja nije došlo zbog opakog plana njegove izabranice kojoj je bio cilj domoći se njegovog tela - nakon smrti. Navodno, devojka je sa svojim prijateljima planirala da balzamuje Mensonovo telo, te ga potom izložiti u staklenom sarkofagu. Konačni cilj je bio da se napravi mauzolej - po uzoru na Lenjinov grob u Moskvi - te potom živeti od naplaćivanja ulaznica.

charles manson, carls menson Čarls Menson; Foto: Tanjug/AP

Nije samo Menson stekao obožavatelje u zatvoru, već i članovi "Porodice". Suzan Etkins i Teks Votson, koji je takođe bio deo ekipe koja je sprovela u delo "Tate-LaBianca ubistva", stupili su u brak, ne međusobno, tokom odsluženja zatvorske kazne. Inače, oboje su dobili doživotnu.

Etkins se dva puta udavala, prvi put je njen izabranik bio multimilioner Donald Le Lejsur. Međutim, brak je ubrzo poništen jer je Etkins utvrdila da Lejsur nije nikakav multimilioner, kako je verovala, a osim te "sitnice" saznala je i kako se njen suprug prethodno oženio 35 puta. Šest godina potom skrasila se i drugi put. Novi izabranik je bio student prava s Harvarda Džejms Vajrhaus s kojim je imala više sreće. Ostali su u braku do njene smrti 2009. godine.

Votson se oženio jednom, 1979. godine sa Kristin Džon Svege. Brak im je potrajao 24 godine, a dok je bio iza rešetaka čak četiri puta je postao otac. Na njihov brak je uticala i promena zakona, zatvorenicima osuđenim na doživotnu robiju od 1996. zabranjene su posete. Do razvoda je došlo 2003, Kristin je upoznala drugog, ali je ostala u prijateljskim odnosima sa bivšim.

charles manson, carls menson Foto: Tanjug/AP

Ted Bandi, verovatno najpoznatiji i najozloglašeniji američki serijski ubica, silovatelj i nekrofil, tokom sedamdesetih godina prošlog veka mučio je, silovao, ubio i osakatio najmanje 30 žena, a strahuje se da ih je bilo još i više. Ali, bez obzira na sav užas koji je počinio, našao je i on izabranicu.

Kerol En Bun, koja se zabavljala s njim i pre prvog hapšenja (bežao je uspešno iz zatvora), udala se za monstruma dok je bio u pritvoru tokom suđenja - nedugo pre nego što će ga osuditi na smrtnu kaznu.

Dve godine posle rodila je imenovala Bandija kao oca deteta, ali se dosta sumnja u to s obzirom na to da su mu bračne posete bile zabranjene.

Ričard Ramirez osuđen je na smrtnu kaznu jer je tokom 1984. do 1985. godine pljačkao, silovao, mučio i ubijao po Kaliforniji. Trinaest ubistava, pet pokušaja ubistava, 11 seksualnih zlostavljanja i 14 provala mu je stajalo u presudi.

Bio je uveren sotonista pa je na mestima zločina kao svojevrstan potpis ostavljao takve simbole. Ali, za Dorin Lioj on je bio "ljubazan, zabavan, šarmantan". I ovde je sve počelo sa dopisivanjem, a svoju vezu su krunisali brakom. Izvršenje smrtne kazne Ramirez nije dočekao, umro je od zastoja jetre.

Ted Bundy Ted Bandi; Foto: Wikipedia/Vidor

Braća Menendez, Lajl i Erik, ubili su 1988. svoje roditelje. Imali su tada 21, odnosno 18 godina, a motiv je bio novac, odnosno veliko nasledstvo.

Dodušem na sudu su pokušali da se izvuku tvrdnjom da je otac zlostavljao mlađeg brata, ali porotnici im nisu poverovali. Dobili su doživotne kazne bez prava na pomilovanje.

Lajl se u zatvoru dva puta ženio. Prvi put za bivšeg modela Anu Erikson. Ona ga je videla na televiziji, te mu je napisala pismo podrške. Nastavili su da se dopisuju, nastala je hemija i završili su u braku 1996. godine. Ali, pet godina posle ipak su se razveli. Lajl ju je "varao", saznala je da se dopisuje sa još jednom ženom Rebekom Sned koja će dve godine kasnije da mu postane žena.

Erik je imao više sreće u braku, oženio se s Tami Rut Sakomon 1999 - u braku su ostali do danas.

Oskar Rej Bolin - zvali su ga "Mesar" - optućen je za ubistvo i silovanje tri žene 1986. godine. Dobio je smrtnu kaznu, a članica njegovog tima odbrane Rozali Martinez, uverena u njegovu nevinost, ostavila je svoj posao, muža i četvoro dece i rekla sudbonosno "da" Oskaru. Venčanje je bilo prilično bizarno, 1996. su se zavetovali preko telefina. Ostala je uz njega do izvršenja smrtne kazne 2016. godine.

Ovakvi slučajevi nisu u vezi samo sa Amerikom. I u Evropi je takođe bilo obožavateljki ubica. Recimo, norveški muzičar Varg Vikerner, poznat kao čovek iza kultnok black metal projekat "Burzum" osuđen zbog ubistva i spaljivanja tri crkve.

Dobio je 21 godinu zatvora, a 2007. se oženio Francuskinjom Mari Košet. Pušten je nakon 15 godina zatvora, a sa svojom suprugom danas ima šestoro dece.

Inače, postoji i objašnjenje psihologa za ove slučajeve. Zove se hibristofilija, ljude, najčešće žene, seksualno uzbuđuje saznanje da je njihov partner počinio čak i one najesktrimnije zločine poput silovanja i ubistava.

(Telegraf.rs/100posto.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • E ovako

    26. oktobar 2019 | 18:08

    Uzela sam prezime Edina GAČIĆA. Opsednuta sam njime.

  • Zlatka

    26. oktobar 2019 | 18:06

    Ja bih se udala za Edina Gačića. Ubio je četvoro ljudi, ali meni to ne smeta.

  • Raja

    26. oktobar 2019 | 18:57

    Ma jesi li to ti, Visnja Acimovic? Ceo svet te trazi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA