• 1

Ovo niste znali o Milanu Obrenoviću: Ljubavnici kupio servis koji i danas vredi kao kuća

Prva javnosti poznata kraljeva ljubavnica bila je Leposava Novaković, a ubrzo posle zamenila ju je dvorska dama Artemiza Hristić, koja je bila udata za generalnog sekretara Milana Obrenovića

  • 1

Dvorski prijemi širom Evrope u drugoj polovini 19. veka nisu mogli proći bez srpsko-ruskog para, Milana i Natalije Obrenović koji je u to vreme važio za jedan od najlepših.

Međutim, bračnu idilu narušilo je kraljevo neverstvo, a glasine o Milanovim preljubama stizale su sa svih strana. Prva javnosti poznata kraljeva ljubavnica bila je Leposava Novaković, a ubrzo posle zamenila ju je dvorska dama Artemiza Hristić, koja je bila udata za generalnog sekretara Milana Obrenovića.

- Artemiza je bila carigradska Grkinja, koja se razvela, živela je u centru Beograda i kralj je svakodnevno kod nje dolazio dovozeći se zatvorenim dvorskim fijakerom. Cela država bila je na kraljičinoj strani, međutim to kralja kao da nije puno zanimalo - kaže Aleksandar Marušić, direktor Muzeja Rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu.

Milan Obrenovic

Foto: RINA

Kralj je bio opčinjen svojom ljubavnicom i nije štedeo kako bi joj pričinio zadovoljstvo. Vredni pokloni na njenu adresu stizali su svakodnevno, a jedan od najskupocenijih jeste servis za ručavanje koji se i danas čuva u takovskom muzeju.

Milan Obrenovic

Foto: RINA

- Kao uspomenu na tu veliku ljubav, kao večna uspomena ostao je ovaj servis koji je u to doba bio jedan od najluksuznijih. Izrađen je od kvalitetnog češkog porculana za 12 osoba, izuzetno je vredan. Ovaj kraljev poklon je imao toliku vrednost, kao kad bi vam sad neko poklonio kuću - priča Marušić.

Milan Obrenovic

Aleksandar Marušić, Foto: RINA

Milan se razveo od kraljice Natalije, a nakon što je cela tadašnja Evropa brujala o njihovoj vezi, Artemiza se vratila u Carigrad, ali bila je u drugom stanju, stoga je kralj Milan otputovao čak i na hadžiluk, da bi prisustvovao porođaju.

Rodila je sina Đorđa koji je poslednje rođeno dete u dinastiji Obrenović.

Milan Obrenovic

Foto: RINA

Nakon abdiciranja Milan se sa Artemizom preselio u Pariz, ali kako navode pojedini istoričari, ljubav je iščezla.

U spisima piše da "njen punačak izgled orijentalke i palančanke" više nije privlačio kralja i sve se češće klonio nje".

Milan Obrenovic

Foto: RINA

A sve se završilo tako što je zbog njenog proganjanja čak tražio i zaštitu pariske policije i kod francuske vlasti tražio je da je iz Pariza proteraju.

(Telegraf.rs / RINA)

Komentari

  • Hehe

    Ljubavnica mora da zna da ce biti zamenjena cim se pojavi lepsa i bolja

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima