≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zvali su ga "bela smrt": Simo je za 100 dana snajperom ubio više od 500 Rusa

Vreme čitanja: oko 3 min.

Žrtve je ubijao sa razdaljine od 275 metara

  • 63

Najnovija dešavanja u sukobu u Ukrajini i događaji u vezi sa Finskom i NATO paktom, naterala su mnoge da se sete jednog čoveka koji će uvek biti upisan u istoriju i Finske i Rusije.

Finac Simo Hajhe, čovek poznat pod nadimkom "Bela smrt", bio je glavna meta Sovjeta, jer je u Zimskom ratu između Finske i SSSR-a neprijateljskoj vojsci naneo velike gubitke.

Za vreme rata, koji je počeo 30. novembra 1939. godine i koji je trajao 105 dana, Simo je snajperom likvidirao najmanje 505 sovjetskih vojnika. Ukoliko se računaju i nepotvrđene smrti, broj poginulih od njegove ruke penje i do 542. Nezvanični izvori tvrde da je ubio više od 800 neprijateljskih vojnika.

Bio je poznat po savršenoj preciznosti i spretnosti u ubijanju, a "iskustvo" je stekao u lovu. Pre nego što je postao vojnik Simo Hajhe bio je seljak i strastveni lovac, a taktike koje je koristio u lovu primenio je i u ratu.

Neprijatelje je napadao sa skrivenih pozicija koje su bile i po 275 metara udaljene od mete. Skrivao se u šumama, obučen u potpuno belo kamuflažno odelo, i na temperaturama koje su išle i do -40 stepeni Celzijusa, po ceo dan je vrebao neprijateljske vojnike. Da bi skrio paru od daha u ustima je uvek držao sneg, a ispred sebe bi utabao beli pokrivač, kako se sneg ne bi raspršio prilikom pucanja i odao njegov položaj.

Za vreme rata o strahu nije razmišljao. Govorio je da nikad nije bio uplašen i da je ubijanje neprijatelja tretirao kao lov. Samo je razmišljao o novim taktikama i načinima kako da ostane skriven i dobro zavara neprijatelja.


Saborci su se dosta oslanjali na njega jer je savršeno pamtio teren i znao je da iskoristi sve njegove prednosti. Takođe, znao je odlično da proceni udaljenost, kao i učinke vetra i kiše na pucanje u šumi. Češće i brže je od ostalih vojnika čistio oružje, a tokom noći temeljno bi se pripremao za nova ubistva. Njegovo ponašanje nazivali su opsesivnim jer je bio u potpunosti predan poslu.

Dobio metak u glavu i preživeo

Hladnokrvog Finca neprijatelj je nekoliko puta pokušao da ubije, ali bezuspešno. Najpre su pokušali da ga likvidiraju snajperom, i neprekidno su gađali područja šume u kojima se skrivao. Šrapneli su mu pocepali kaput više puta, ali samo jednom su uspeli da ga pogode. Tokom jedne od zaseda, Hajhe je pogođen metkom u glavu. Sovjeti su bili uvereni da su ga ubili jer su ga videli kako nepomično leži u lokvi krvi.

Pronašli su ga njegovi saborci. Metak mu je otkinuo pola obraza i visila mu je cela leva strana glave, ali je bio živ. U komi je bio šest dana, a svesti je došao 13. marta 1940., na dan kada je potpisano primirje.

Nakon završetka Zimskog rata trebalo mu je nekoliko godina da se potpuno oporavi.

Nakon toga se posvetio svojoj strasti - lovu na jelene i uzgoju pasa. Nakon rata je postao poznati uzgajač pasa koji je često lovio i sa finskim predsednikom.

Živeo je punih 96 godina. Za života je imao čak 26 operacija glave i vilice, ali njegov govor nikad nije u potpunosti obnovljen. Kada su ga 1998. godine pitali čemu duguje svoj uspeh kao snajperista, jednostavno je odgovorio: "Vežbi". Na pitanje da li žali za ljudima koje je ubio rekao je da je radio ono što su mu rekli, najbolje što je umeo.

Video: Ruski ambasador u Poljskoj pogođen bojom u glavu: Sprečeno polaganje venca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Srbija

    30. novembar 2019 | 20:28

    Coveku je zanimanje bilo ubica. Okej nek bude upamcen kao uspesan ubica ali je bio ubica i to je to. A i ocigledno je bio poremecen cim je toliko voleo da ubija. Zamisli ubijes 500 ljudi i okej si sa tim... Cisto zlo. Ali dobro, kad je rat rat je.

  • nikolas

    30. novembar 2019 | 20:12

    DALI CE GA BRISEL POSTHUMNO ODLIKOVATI KAO FASISTU KOJI JE UBIO TOLIKO SOVJETA!!!

  • Joko

    30. novembar 2019 | 20:27

    Ovaj se polako ali sigurno raspadao i tako crk'o.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA