≫ 

Dve sestre sa drugaricom zavodile Nemce, odvodile ih šumu i tamo ubijale: Priča o mladim heroinama

Hana je imala 19, Trus 16, a Fredi samo 14 godina kada je nacistička Nemačka okupirala Holandiju 10. maja 1940. godine

  • 3
Hannie Schaft, Truus i Freddie Oversteegen Foto: North Holland Archives

Tokom Drugog svetskog rata nacistička okupacija Holandije pretvorila je tri tinejdžerke u žestoke borce otpora. Sestre Trus i Fredi Overstegen i njihova prijateljica Hana Šaft ostale su upamćene po svojoj tehnici odvođenja u šumu ljudi koji su sarađivali sa okupatorima, gde su ih ubijale.

Hana je imala 19, Trus 16, a Fredi samo 14 godina kada je nacistička Nemačka okupirala Holandiju 10. maja 1940.

80 godina kasnije njihova deca i dalje prepričavaju priču ovih hrabrih heroina.

- Mislim da su dve od njih, a možda i sve tri, bile veoma stidljive kao tinejdžerke. Rat ih je ubrzo pretvorio u hrabre žene - rekao je Martin Menger, sin Trus Overstegen.

Dve sestre Trus i Fredi podigla je samohrana majka, koja je imala jaka antifašistička ubeđenja. Njihova prijateljica Hana bila je studentkinja, koja je izbačena sa fakulteta kada je odbila da se Nemačkoj zakune na lojalnost.

Truus Oversteegen Trus je imala 16 godina kada je okupirana Holandija Foto: North Holland Archives

Kada je počela okupacija, devojke su počele da obavljaju male zadatke za pokret otpora koji je polako cvetao.

Uskoro je njihova uloga postala sve aktivnija i uključivala je direktnu akciju.

- Bilo je veoma izuzetno za mlade devojke da budu u naoružanom pokretu otpora, a posebno da ubijaju izdajice, što su ove tri devojke i radile - kažu u holandskom muzeju otpora.

Njihova neobična ćelija uglavnom je birala lokalne kolaboracioniste.

- Tri devojke su uglavnom bile zadužene za likvidiranje holandskih izdajica, nego Nemaca. Zato što su oni bili veća pretnja nego nacisti - rekla je Trus Menger za BBC, koja je dobila ime po majci.

Remi Deker, sin Fredi Overstegen, veruje da je egzekucija holandskih izdajica počela rane 1942. godine, kada je njegova majka imala 15 ili 16 godina.

Freddie Oversteegen Fredi je imala samo 14 kada je došlo do okupacije Foto: WIkipedia/National Hannie Schaft foundation

- Pogubila je ženu koja je, kako su verovali, želela da preda imena Jevreja iz Harlema nacističkoj obaveštajnoj službi. Kako se sećam, majka je prišla ženi u parku i pitala je kako se zove, kako bi potvrdila njen identitet. Čim joj je potvrdila da se tako zove, moja mama ju je upucala - ispričao je Deker.

Tinejdžerke su iskoristile svoju prednost i činjenicu da su bile mlade i nevinog izgleda, pa su uz pomoć toga odvlačile holandske izdajice u šumu, gde su oni bili pogubljeni.

- Odvođenje nacista i domaćih izdajnika u šumu bilo je brilijantno, zato što su oni stvarno verovali da flertuju sa devojkama. Kada su bili u šumi, ništa se nije dogodilo između njih. Pre nego što bi i pokušali da poljube devojku, bili su ubijani - dodao je sin Fredi Overstegen.

Međutim, nije svaka egzekucija bila vršena po istoj šemi.

- Mnoge od svojih žrtava ubijale su dok su vozile bicikl, ukoliko bi mogle bezbedno da se izvuku iz toga - rekla su deca Trus Overstegen.

Hannie Schaft Hana je jedina ubijena tokom rata Foto: Wikimedia/NIOD, Nationaal Archief

Hana Šaft, koja je zbog svoje crvene kose bila prepoznatljiva nacistima, uhvaćena je i pogubljena 17. aprila 1945. godine. Imala je samo 24 godine.

Samo 18 dana kasnije, Holandija je oslobođena nacističke okupacije. Oko tri četvrtine svih Jevreja u Holandiji je ubijeno.

- U istorijskim knjigama postoji priča o devojci sa crvenom kosom. Kada bih je čitao, moja majka je plakala. Rekla mi je da je ta devojka bila njena prijateljica tokom rata, ali da su je ubili Nemci. Često je spominjala rat i svoju prijateljicu Hanu. Celog života je živela sa činjenicom da je ona preživela rat, a njena drugarica nije - rekao je sin Fredi Overstegen.

Sestre Overstegen su preživele rat i živele su još mnogo godina posle njega. Trus je umrla 2016. godine, a njena sestra Fredi dve godine kasnije, 2018.

VIDEO: Ovako bi izgledao Holokaust da je postojao tada Instagram

(A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • BOŽA♤

    19. januar 2020 | 17:39

    Koliko preterivanje sa tim njihovim "pokretima otpora" u koje je bilo uključena šačica entuzijasta koja nije postigla gotovo nikakav uspeh, a sa druge strane imali su 23. SS waffen diviziju " Nederland" koja je imala 20 000 vojnika i oficira i koja se zestoko borila na istočnom frontu i nanela mnogo zla.

  • Roko

    19. januar 2020 | 16:50

    Bolesnice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA