≫ 

Rekla je "NE" ocu imperatoru, napustila tron zbog mlekadžije: Oni su se odrekli krune zbog ljubavi

"Fenomen" da neko od kraljevića napusti titulu zbog ljubavi, nije toliko redak u svetskim okvirima

  • 3
Kraljica Elizabeta,Hari i Megan, Britain Royals Prince Harry Foto: Tanjug/AP

Princ Hari i Megan Markl privukli su veliku pažnju javnosti pošto su odlučili da se odreknu kraljevskih titula i dužnosti i upuste se u "samostalni" život, van krune.

Hari je juče u emotivnom govoru na privatnoj dobrotvornoj večeri istakao da "nije postojala druga opcija sem da se odrekne kraljevskih dužnosti".

- Kada smo se Megan i ja venčali, bili smo uzbuđeni i bili smo spremni da služimo. Iz tih razloga mi predstavlja ogromnu tugu što je došlo do ovoga. Odluka da odstupimo nije odluka koju smo doneli olako. Bilo je toliko meseci razgovora nakon toliko godina izazova i znam da nisam uvek ispravno postupao, ali zaista nije bilo druge mogućnosti - rekao je princ Hari.

Odluka vojvode i vojvotkinje od Saseksa izazvala je ljutite reakcije nekih članova kraljevske porodice. Princ Filip istakao je da je ovo "ponižavajuće", dok je Harijev brat, princ Vilijam, kazao da je "celog života podržavao Harija, ali da to više ne može".

Međutim, "fenomen" da neko od kraljevića napusti titulu zbog ljubavi, nije toliko redak u svetskim okvirima.

Kralj Karol II

Najstariji sin kralja Ferdinanda I, Karol II, vodio je prema rečima istoričara život pun skandala. Naime, 1918. godine oženio je ćerku oficira Joanu Zizi Lambrino. Iako je ona bila znatno nižeg statusa od Karola, brak je ipak bio legalan.

King Carol II i Jeanne Marie Zizi Lambrino Foto: Wikimedia

Ljubav, međutim, nije trajala dugo, pošto su se Karol i Lambrino razveli. Vladar Rumunije je zatim oženio žnu visokog statusa - Helenu, ćerku kralja Grčke. Ni taj brak nije bio najsrećniji, pošto se rumunski vladar upustio u vezu sa Magdom Lupulesku.

Iako se odrekao prava na tron i otišao u egzil, on je 1930 godine postao Rumunije, ali je 10 godine kasnije bio prinuđen da napusti tu funkciju.

Karol Drugi i Magda uzeli su se 1947. godine, te su ostali u braku do 1953. godine, kada je rumunski kralj preminuo.

Kralj Evard VIII

Kralj Edvard VIII postao je naslednik trona Velike Britanije 1936. godine. Međutim, samo posle nekoliko meseci na vlasti, obratio se naciji i obavestio je da je odlučio da abdicira, kako bi oženio Amerikanku Volis Simpson.

- Shvatio sam da je teško ispunjavati dužnosti i nositi se sa odgovnornošću koju sa sobom nosi kraljevska kruna bez pomoći i podrške žene koju volim - rekao je Edvard u obraćanju tokom radio prenosa.

King Edward VIII i Wallis Simpson Foto: Wikimedia/Flickr/National Media Museum

Sledećeg dana, Edvardov mlađi brat princ Albert proglašen je za novog vladara i postao kralj Džordž VI. Uprkos skandalu, Džordž je proglasio brata Vojvodom od Vindzora, a 1937. godine Edvard i Simpsonova su se venčali.

Iako ništa više nije bilo kao nekada kada je reč između Edvarda i kraljevske porodice, nekadašnji kralj i njegova supruga bili su u braku do njegove smrti 1972. godine.

Švedske princeze

Princ Švedske Karl Johan odlučio je 1946. godine da se odrekne titule kako bi oženio novinarku Kerstin Vilkmark. Kada su je iz "Njujork tajmsa" upitali za njen status kao običnog građanina, ona je kratko odgovorila: "Ne znam šta to tačno znači".

- Ni ja - dodao je švedski kraljević.

Carl Johan i Kerstin Wijkmark Foto: Guliver/Keystone/Hulton Archive/Getty Images

Karl nije jedini član kraljevske porodice u Švedskoj koji se odrekao dužnosti zbog ljubavi. Kako navodi "Njujork tajms" njegov ujak je uradio istu stvar 1888 godine, kao i njegov rođak Lenart 1932. Dve godine pošto se Lenart oženio, brat Karla Johana Sigvard takođe je napustio titulu kako bi uplovio u bračne vode sa običnom građankom.

Još jedan njiho brat Bertil, upustio se u ljubavnu vezu sa ženom koja nije plemićke krvi. Oni su bili 30 godina zajedno, a konačno su se uzeli 1976. godine.

Iako je Vilkmarkova preminula 80-ih godina, Karl je oženio groficu Gunilu Martu Luiz Vahtmajster.

Princ Filip

Iako je rođen u kraljevskoj porodici, morao je da se odrekne titule kako bi oženio kraljicu Elizabetu II. Iako je bio daleki rođak supruge, on nije bio član britanske monarhije. Filip je došao iz braka princa Endrjua od Grčke i Danske i princeze Alise.

princ filip, velika britanija, kraljevska porodica, saobraćajna nesreća Foto: Tanjug/AP

Da bi mogao da oženi tada princezu Elizabetu, morao je da postane britanski podanik i da se odrekne prava na presto u Grčkoj i Danskoj. Uradivši to, morao je da uzme majčino devojačko prezime, Mauntbaten.

Pre nego što će se Filip i Elizabeta uzeti, on je dobio nekoliko kraljevskih titula - vitez od Gartera, baron Grinvič, erl od Merioneta i vojvoda od Edinburga.

Princeza Atsuko

Princeza Atsuko, 21-godišnja ćerka japanskog imperatora Hirohita, udala se oktobra 1952. godine za 25-godišnjeg radnika u mlekari - Takamasa Ikdu. S obzirom da pravila koja su tada važila, ona je morala da se odrekne titule.

Samim tim, morala je da se odrekne godišnjeg džeparca od 650.000 jena (oko 5.320 evra), što je u to vreme bila velika svota novca. Ipak, Atsuko je i pored toga odlučila da je ljubav važnija od novca. Svadbi je prisustvovalo 30 članova vladajuće porodice, ali među njima nije bio imperator Hirohito. Navodno nije došao ne zato što nije odobravao brak, već zato je bio prehlađen!?

Princeza Ubolratana

Tajlandska princeza Ubolratana otišla je u Sjedinjene Američke Države kako bi studirala na Univerzitetu Masačusets u Bostonu, a kasnije i na Univerzitetu Kalifornija. Dok je boravila u Bostonu, zaljubila se u Amerikanca, Pitera Džensena.

Princeza Ubolratana Radžakanija Sirivadana Barnavadi, Tajland Foto: Tanjug/AP

"Los Anđeles tajms" pisao je te 1972. godine da je to predstavljalo veliki skandal, a princeza se voljno odrekla prestola kako bi se udala za "čoveka svog života". Iako je bila proterana iz porodice, oni su posle nekog vremena izgladili odnose.

Priča Džensena i tajlandske princeze nije imala srećan kraj, pošto su se razveli 1998. godine, a Ubolratana se vratila u otadžbinu, zajedno sa njihovo troje dece.

Princ Friso

Sin holandske kraljice Beatriks, princ Friso, odrekao se prava na presto kako bi oženio "običnu" ženu, Mabel Vise Smit. Za razliku od većine monarhija, Beatriks nije imala ništa protiv braka, čak je i volela Smitovu.

Prince Friso i Mabel Wisse Smit Foto: Profimedia/RoyalPress Nieboer / AFP

Međutim, to se promenilo pošto se saznalo da je Mabel bila u vezi sa kriminalnim bosom, Klasom Bruinsmom. I pored ovog saznanja, Friso i Smitova su se venčali.

Princeza Sajako

Princeza Sajako, jedina ćerka imperatora Hirohita i supruge Mičiko, odlučila je 2005. godine da napusti svoje kraljevske dužnosti u kako bi se udala za urbanistu Jošikija Kurodu.

Princess Sayako i Yoshiki Kuroda Foto: Profimedia

Ceremoniji su prisustvovali svi članovi imperatorske porodice.

Princeza Ajako

Princeza Ajako, ćerka princeze Hisako i pokojnog princa Takamodoa, udala se 2018. godine za Keija Moriju, radnika kompanije koja se bavi brodarstvom. Njen najsrećniji dan bio je malo gorak, s obzirom da je morala da se odrekne titule, kao što je to morala da učini princeza Sajako.

japan, princeza, svadba, venčanje, japanaska princeza Foto: Kyodo News/AP

Naime, po japanskom zakonu, ovakav scenario se odnosi samo na žene, ali treba istaći da je japanska vlada dala bivšoj princezi skoro milion dolara kako bi pokrila životne troškove.

Video: Ako želite da postanete princeza, pratite ova uputstva

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • 🥰

    20. januar 2020 | 23:06

    Ko znas reci NE za srecu njegovu, taj uspe u zivotu. Ma makar se celi svet srusio.

  • ma

    21. januar 2020 | 01:44

    Ovo je sve njihov masonski plan. ODREKLI SE !! Ma ja bas tako, bas se lako odreci kraljevstva, tri razgivora i dovidjenja. Kao neko je lud. Ja neznam zasto ljudi padaju na ovo??!! Poslala ih vjestica demon u Kanadu da ovde mrse i uzimjau jos vise para i da se jos vise obogate. Sve je to “plan” tacno izplanirano. Lopovi su Englezi nezaboravite. Nepravi se Englez....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA