Dunavom je plivala krv kod Novog Sada: Cele porodice su iskasapljene, ubijeno je 1.300 ljudi

Racija je sprovedena u Novom Sadu na Božić, a od 21. do 23. januara 1942. godine, u naseljima Šajkaške - Čurugu, Gospođincima, Šajkašu, Đurđevu, Mošorinu, Titelu, Loku, Gardinovcima, Vilovu, Žablju, kao i u gradovima Bečeju, Srbobranu i Temerinu

  • 5

Na današnji dan pre 78 godina, u zločinu poznatom kao "Novosadska racija", mađarski fašisti ubili su i pod led bacili 1.300 novosadskih Jevreja, Srba i Roma. U pogromu je za mesec dana ukupno nestalo oko 4.500 ljudi.

Racija u južnoj Bačkoj je naziv za pogrom koji su mađarski fašisti Mikloša Hortija izvršili nad Srbima i Jevrejima u južnoj Bačkoj tokom Drugog svetskog rata.

Racija je sprovedena na Božić u Novom Sadu kao i od 21. do 23. januara 1942. godine, u naseljima Šajkaške - Čurugu, Gospođincima, Šajkašu, Đurđevu, Mošorinu, Titelu, Loku, Gardinovcima, Vilovu, Žablju, kao i u gradovima Bečeju, Srbobranu i Temerinu.

Za tri dana racije u Novom Sadu u vodama Dunava je nestalo više od 1.300 Novosađana. Ukupan broj nestalih tokom pogroma je oko 4.500. Pored Srba i Jevreja, u raciji je ubijen i jedan broj pripadnika drugih etničkih grupa, najvećim delom Roma.

Racija je otpočela u Šajkaškoj (4-19. januar), nastavila se u Novom Sadu (21-23. januar), a završila u Bečeju (25-29. januar).

Navodni povod za pogrom širih razmera pronađen je u otkrivenom pritajenom Šajkaškom partizanskom odredu u Žabaljskom ritu na Pustajićevom salašu. Kod ove grupe pronađeno je 17 pušaka.

Pokolj u Novom Sadu 1942, Novosadska racija Foto: Wikimedia/Pokrajac

Odred je otkriven 4. januara 1942. godine od strane patrole mađarskih žandarma i graničnih lovaca, koji su ih napali. U samoodbrani, šajkaški rodoljubi su ubili dva graničara lovca i dva žandarma, a nekoliko ih ranili.

Dejstvom velikih okupatorskih snaga ovaj odred je u potpunosti razbijen u toku istog dana, 4. januara 1942. godine. Ovaj događaj zvanična klika proglasila je za "ustanak".

Mađarske okupacione vlasti iskoristile su ovaj manji incident kako bi nastavile sa sprovođenjem svoje politike u Bačkoj. Pravi cilj racije je bila kampanja etničkog čišćenja usmerena protiv srpskih i jevrejskih civila (uključujući žene, decu i stare), kao i pljačka njihove imovine.

Pokolj u Novom Sadu 1942, Novosadska racija, Žabalj Foto: Wikimedia/Sors bona

Prema istoričaru Zvonimiru Goluboviću, racija je planirana znatno ranije i napad na partizane u Šajkaškoj je samo iskorišćen kao izgovor za sprovođenje planiranog genocida.

Na Keju žrtava racije u Novom Sadu postoji spomenik "Porodica", koji je posvećen nevinim žrtvama Novosadske racije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Bas

    21. januar 2020 | 14:09

    I onda Vucic kaze Madjari nam prijatelji

  • Vanja

    22. januar 2020 | 15:20

    Za razliku od Hrvata, Mađarima se posleratna vlast osvetila. Svima je suđeno i presuđeno, mnogi su prognani. Strašnije je što su ubijali uglavnom Mađari iz tih mesta svoje komšije.

  • Svarog

    22. januar 2020 | 15:18

    Зло су чинили само хрватијанци и њихове слуге муслимани ,за време другог светског рата .То је тако и никако другачије !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA