• 4

Tinejdžerka heroj Drugog svetskog rata: Špijunirala trupe i ubijala naciste, ko je hrabra Zinajda?

U jednom od svojih legendarnih napada otrovala je stotine nacista nakon što se infiltrirala u njihov kamp kao pomoćnica u kuhinji. Kasnije su je nemačke trupe ipak uhvatile i ubile, a nakon Drugog svetskog rata dodeljena joj je titula heroja Sovjetskog Saveza, najveće priznanje u zemlji

  • 4

Zinajda Portnova bila je još jedna tipična tinejdžerka u Belorusiji, ali nakon nacističke invazije 1941. godine, postala je smrtonosni borac sovjetskog pokreta otpora. Zbog svojih zasluga odlikovana je najvišim nacionalnim priznanjem.

Zinajda se prvo pridružila sovjetskom otporu mladih nakon što su nacisti osvojili Belorusiju u leto 1941. godine. Za manje od tri godine Zinajda je unapređena, pa je od deljenja propagandnih letaka došla do oružja i sabotažnih napada protiv Nemaca.

U svojim tinejdžerskim godinama obavljala je misiju za misijom. U jednom od svojih legendarnih napada otrovala je stotine nacista nakon što se infiltrirala u njihov kamp kao pomoćnica u kuhinji. Kasnije su je nemačke trupe ipak uhvatile i ubile, a nakon Drugog svetskog rata dodeljena joj je titula heroja Sovjetskog Saveza, najveće priznanje u zemlji.

Najmlađi sovjetski borac

Zinajda Portnova rođena je 20. februara 1926. godine u Lenjingradu. Bila je najstarija ćerka u radničkoj beloruskoj porodici, njen otac je radio u lokalnom industrijskom postrojenju i čija je mlađa sestra Galija bila osam godina mlađa od nje.

U leto 1941. godine Zinajda, učenica sedmog razreda i njena mlađa sestra poslate su u selo Zui kod bake, koje se nalazi pored grada Obol u severnoj Belarusiji. To je bilo tačno na početku nacističke invazije na Sovjetski Savez, poznato kao Operacija Barbarosa.

Počevši od 22. juna 1941. godine nemačke snage ušle su 200 milja u sovjetsku teritoriju za nedelju dana, a za nekoliko meseci 2,5 miliona sovjetskih vojnika bilo je mrtvo, povređeno ili nestalo.

Mlada Zinajda susrela se lice u lice sa nacistima kada su stigli do grada Obola.

Prema nekim izveštajima, kada su nacistički vojnici pokušali da zaplene stoku njene porodice, došli su u svađu sa njenom bakom i udarili su je. Od tog trenutka rat je postao ličan za mladu devojku, koja je odrasla mrzeći Nemce.

Pridružila se Mladim osvetnicima

Uskoro je u Belorusiji počeo da deluje pokret otpora protiv Nemaca. Godinu dana nakon nemačke invazije Obola, Zinajda se pridružila omladincima, koji su postali poznati kao Mladi osvetnici, a zvanično Lenjinistička mlada komunistička liga.

Liga je bila politička organizacija koju su vodili mladi i bila je nezavisna od sovjetske komunističke partije. Portonova joj se pridružila sa 16 godina i ubrzo je postala dragoceno sredstvo otpora.

Počela je da deli propagandne letke i obavlja razne misije, kao što je krađa nacističkog oružja za sovjetske vojnike i špijuniranje nemačkih trupa. To je bio samo početak. Kada je naučila da rukuje oružjem, Zinajda je počela da učestvuje u sabotažne operacije protiv Nemaca.

Učestvovala je u misijama u lokalnoj elektrani, na pumpi i farbici, a veruje se da je u njima ubijeno stotine nemačkih vojnika.

U avgustu 1943. godine izvela je jednu od svojih legendarnih operacija kada se infiltrirala u nemački kamp i otrovala vojnike.

Pomagala je u kuhinji koja je snabdevala nemački garnizon u Obolu. Dok je pripremala obroke za vojnike, stavljala je otrov u njih, zbog čega su se brojni vojnici razboleli, a neki su i umrli.

Kao mlada sovjetska osoba koja radi u nacističkoj kuhinji, odmah je osumnjičena kao krivac za masovno trovanje, ali Portnova je vešto lagala da je nevina. Da bi dokazala da nije otrovala hranu, uzela je zalogaj koji je spremila. Kada nije pokazala fizičku reakciju na hranu, nacisti su je pustili.

Adolf Hitler, Treći rajh, Nacisti, Nacizam, Nemačka istorija, Drugi svetski rat, Hitlerov rođendan

Zdesna nalevo: feldmaršal Vilhelm Kajtel, Adolf HItler i ministar naoružanja Albert Šper; u pozadini general Valter Bule. Fotografija objavljena na Hitlerov rođendan 20. aprila 1942, snimljena februara meseca. godine. Foto: Wikipedia/Bundesarchiv, Bild 183-1987-0519-501 / Hoffmann, Heinrich / CC-BY-SA 3.0

Odmah je pobegla u bakinu kuću gde se razbolela, pa kao i vojnici, a baka joj je davala velike količine surutke kako bi se izborila sa otrovom u telu.

Pošto se sledećeg dana nije vratila na posao, Nemci su počeli da je traže i Zinajda je tako postala begunac. Kako bi izbegla da bude otkrivena, Portnova se pridružila partizanskom odredu nazvanom po Klimentu Vorošilovu, istaknutom sovjetskom vojnom oficiru i političaru za vreme Staljinove vladavine.

"Sad sam sa Partizanima"

Nekoliko meseci kasnije poslala je pismo roditeljima.

- Mama, sada smo u partizanskom odredu. Zajedno sa vama pobedićemo nacističke okupatore - napisala je.

1944. Zinajda Portnova poslata je u izviđačku misiju u garnizon iz kojeg je nedavno pobegla. Cilj je bio da se još jednom infiltrira u nacistički logor i utvrdi uzrok iza neuspele sabotažne misije. Nažalost, lokalna policija je pronašla i zarobila.

Kada su je predali nacistima, znala je da će preživeti samo ako uspe da pobegne. U tom očajničkom pokušaju zgrabila je pištolj sa stola tokom ispitivanja i upucala Gestapovca, a onda još dvojicu stražara tokom uspešnog bekstva iz kampa.

Otrčala je u šumu pored garnizona, ali je nažalost tu bio kraj hrabrom borcu. Nacisti su je pronašli pored reke i odveli je u Gorjani, gde je ispitivana i brutalno mučena. Nakon toga su je odveli u šumu i ubili, mesec dana pre njenog 18. rođendana.

Zinajda Portnova je posthumno odlikovana najvišim odlikovanjem u Sovjetskom Savezu.

Decenijama nakon njene smrti od strane nacista, njeno ime i dalje živi: mnogi trgovi i ulice u ruskim gradovima nose njeno ime, uključujući i Minsk.

(A.M.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dukljanin

    Vecna slava za hrabru HEROINU.....SMRT FASIZMU I SMIMA KOJI GA PODRZAVAJU...

  • Yu

    Vjecna slava za heroinu, dala je zivot za nasu slobodu protiv stranog okupatora. Vjecno na vasoj strani.I na onom svijetu.

  • DARKO 100%

    Danas osecaj patriotizma medju omladinom je samo misaona imenica,tako mi smo imali u skorijoj buducnosti NIKE patriotizam,i u Srbiji bi brat brata prodao za 100eura,ko sto se moze videti svakog dana neki cin izdaje bio on kao patriotizam,izdaja ljubavi,izdaja u biznisu itd.... Srbija nijedan rat nije izgubila zbog spoljnog neprijatelja nego zbog unutrasnjeg neprijatelja,tako Srbija je vecna dok su joj deca verna

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima