≫ 

Misterija Hitlerovog čoveka: Hanjrih Miler nestao bez traga, Amerikanci i Sovjeti ga spasili?

Obučeni u poljske uniforme kako bi mogli odigraju ulogu neprijateljskih napadača, zarobljenici su smatrali da će dobiti pomilovanje. Umesto toga, Miler im je ubrizgao smrtonosne injekcije

  • 1
Hajnrih Miler

Foto: Wikipedia/public domain

Ove godine obležava se 75 godina od oslobađanja Aušvica. U logoru je nestalo i ubijeno više od milion ljudi, a logor smrti je oslobođen 27. januara 1945. godine ulaskom sovjetskih vojnika. I dalje nije poznato šta se desilo sa određenim brojem najbližih saradnika Adolfa Hitlera, a među njima je i Hajnrih Miler.

Rajnhard Hajdrih je 1936. godine bio na čelu Gestapoa, a Miler je bio njegov šef operacija. Pod njegovim vođstvom, Gestapo je uništio opozicione stranke, uključujući podzemne mreže socijalista i komunista. Miler je 1937. unapređen u pukovnika i, konačno, službeno postao član nacističke stranke 1939. godine, na insistiranje jednog od ključnih Hitlerovih ljudi, Hajnriha Himlera.

Hajnrih Miler

Foto: Wikipedia/public domain

Hitler je 1939. godine tražio izgovor za napad na Poljsku. Tako su Himler, Hajdrih i Miler izmislili lažan napad, koristeći zatvorenike kao pijune.

Obučeni u poljske uniforme kako bi mogli odigraju ulogu neprijateljskih napadača, zarobljenici su smatrali da će dobiti pomilovanje. Umesto toga, Miler im je ubrizgao smrtonosne injekcije, a zatim ih je upucao kako bi "napad" izgledao stvarno. To je opravdalo nacističku invaziju na Poljsku, koja je označila početak Drugog svetskog rata u Evropi.

U međuvremenu, Hajnrih Miler nastavio je uspon do vrha, postajući general-poručnik policije 1941. godine. Ni jedan zadatak nije mu bio stran: špijunaža, kontra-špijunaža, ali, pre svega, pomaganje u orkestriranju konačnog rešenja "jevrejskog pitanja".

Hajnrih Miler

Foto: Wikipedia/public domain

Pomogao u deportaciji Jevreja

 

Kao desna ruka Hajdriha, jednog od glavnih arhitekta holokausta, Miler je pomogao da se organizuje deportacija desetaka hiljada Jevreja kako bi pokrenuo konačno rešenje. Kada je Adolf Ajhman, viši službenik SS-a koji je bio široko priznat kao ključni organizator holokausta, sredinom 1941. izvestio je Milera da je Hitler naredio uništenje evropskih Jevreja, Miler je samo klimnuo glavom.

Masa logistike potrebna za izvršenje holokausta - deportacije, odredi smrti, masovna ubistva i vođenje evidencije - on je sve to odobravao.

Hajnrih Miler

Foto: Wikipedia/public domain

Čistka posle "Valkire"

 

Istovremeno, nastavio je da dokazuje vrednost nacističkom establišmentu na druge načine. Primera radi, pošto je grupa odmetnutih nacista pokrenula zaveru 20. januara i htela da ubije Hitlera u operaciji Valkira, zbaci nacističko vođstvo, Miler je predvodio ispitivanja i hapšenja uključenih.

Uhapsio je svakoga ko je imao bilo kakve, pa čak i najdalje veze sa zaverom. Sve u svemu, nacisti su ubili gotovo 5.000 ljudi i članova njihovih porodica. Posle pogubljenja, Miler je rekao: "Mi nećemo napraviti istu grešku kao 1918. godine i nećemo ostaviti naše unutrašnje neprijatelje u životu".

Ubrzo posle toga, tokom poslednjih meseci Drugog svetskog rata, stvari su izgledale sumorne za naciste, ali je Miler još uvek bio ubeđen u pobedu. Zapravo, on je bio jedan od poslednjih vernika u Hitlerovom bunkeru, pošto je u aprilu 1945. godine Crvena armija opkolila Berlin.

Poslednji dani Trećeg Rajha

 

Da posle Hitlerovog samoubistvo 30. aprila, njegov pilot Hans Baur video je Milera u bunkeru.

Baur je je citirao Milera:

- Znamo ruske metode. Ne nameravam da dozvolim da me Rzusi zarobe - rekao je nacistički pilot.

Međutim, dok ove reči podrazumijevaju da je možda počinio samoubistvo, od tog dana Mileru se gubi svaki trag.

Hajnrih Miler

Foto: Wikipedia/public domain

Pobegao iz Nemačke, Sovjeti i Amerikanci mu dali novi identitet?

 

Kruže razne glasine, od onih da je pobegao i našao utočište, do priča da su ga regrutovali Sovjeti ili Amerikanci i dali mu novi identitet. Miler ostaje najviše rangirani nacista koji je nestao bez traga. Treba napomenuti da je interes Amerikanaca za pronalaženjem nacista oslabio 1947. godine, s obzirom da se bližio "hladni rat".

Dve decenije kasnije, 1967. godine, čovek po imenu Frensis Vilar Kit iz Panama Sitija uhapšen je zbog sumnje da je on, prema tvrdnjama njegove supruge, upravo Miler. Analizom otisaka prstiju, ispostavilo se da to nije tačno.

Istoričari veruju da je Miler poginuo 1945. godine pod ruševinama Berlina, a da njegovo telo leži u masovnoj grobnici u blizini jevrejskog groblja.

Neki stručnjaci, pak, tvrde, da je u trenutku smrti na sebi imao uniformu generala, a u levom gornjem džepu stajala je su njegova dokumenta sa fotografijom.

I ta tvrdnja, međutim, nije dokazana, tako da sudbina Milera ostaje misterija, a njegovi užasni zločini ostali su nekažnjeni.

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Deda Đoka

    23. januar 2020 | 19:34

    Treba napomenuti da je interes Amerikanaca za pronalaženjem nacista oslabio 1947. godine, s obzirom da se bližio "hladni rat". Amerikanci su bacili atomsku bombu na Japan jer je bila napadnuta njihova država, a za sve ostalo ih nije bilo briga. Sve ostalo je za njih bio veliki biznis: prodaja oružja, municije, hrane, prikrivanje ratnih zločinaca zbog svojih interesa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA