≫ 

Od "čoveka HIV-a" je strahovala i Srbija: Silovao je žene i namerno ih zarazio opakim virusom

Pojedine žrtve su rekle da ih je čovek HIV silovao, a u piću jedne od žrtava otkrivena je i droga za silovanje

  • 4
Mehdi Tayeb

Foto: Profimedia/AFP

Mehdi Tajeb, Džejms Kimbal, Fabijan Foks – to su tri imena koje je koristio "čovek HIV" koji je sejao strah po čitavom svetu, počev od '98. godine, kada je prvi put uhvaćen. Opasni muškarac, koji je namerno zarazio više desetina ljudi HIV virusom, bio je glavna tema i medija u tadašnjoj Jugoslaviji, a posebno Srbiji, pa su se ubrzo ispredale i urbane legende o "čoveku HIV-u" koji zavodi žene, nakon čega ih siluje, prenoseći im opasni virus.

Tajeb, rodom Iranac, spavao je sa više od 130 žena i dva muškarca, ne govoreći im da je zaražen, zbog toga što je, kako se veruje, želeo da se osveti ženi koja je njemu prenela HIV.

Kako je otkriven

 

Prvi put je uhvaćen u septembru 1998. godine u Švedskoj, nakon što ga je osamnaestogodišnja devojka prijavila za silovanje. Prilikom pretresa njegovog stana policija je pronašla knjižicu sa imenima 180 žena i lekove za HIV virus. Nakon saslušanja, on je pušten na slobodu i ubrzo je nestao. Kada je klupko počelo da se odmotava, za njim je raspisana Interpolova poternica.

Čitav svet počeo je potragu za HIV čovekom, a policiji se javilo oko 130 žena i dvojica muškaraca koji su rekli da su imali seksualne odnose sa Tajebom. Neki su tad priznali da ih je silovao, a u piću jedne od žrtava otkrivena je i droga za silovanje.

Istragom je utvrđeno da je ovaj Iranac koristio lažni identitet u Švedskoj gde je imao državljanstvo. Istovremeno, saznalo se da ga juri i američka policija, jer je u njihovoj zemlji vodio javnu kuću, predstavljajući se kao Fabijan Foks. U Švedskoj se žrtvama predstavljao imenom mrtvog čoveka, Džejmsa Kimbala, na čije ime je i napravio lažni pasoš.

Ženama je govorio da je modni fotograf, žrtva i Srpkinja?

 

Ženama je uglavnom prilazio u pabovima i pričao im kako je američki fotograf koji ima kontakte u modnoj industriji, ili se predstavljao kao doktor. Bilo je devojaka koje su pale na tu priču i svojevoljno spavale sa njim, dok je bilo i onih koje je drogirao, a potom brutalno silovao.

Nekoliko meseci kasnije, u decembru 1998., policija je pronašla i uhapsila Tajebovog saučesnika koji mu je pomagao da drogira žrtve. Taj čovek je osuđen na četiri godine zatvora.

Dok je policija širom sveta tragala za Tajebom, on je hvatao nove žrtve. Bežeći od švedske policije, napustio je zemlju koristeći pasoš prijatelja. Preko Evrope pobegao je u rodni Iran. Tragove je ostavio i u Danskoj, Nemačkoj, Holandiji i Turskoj, a spekulisalo se da je jedna od žrtava bila i Srpkinja.

Tih dana dok je trajala opsežna potraga za njim i u jugoslovenskim medijima je bilo članaka o HIV čoveku koji namerno prećutkuje da je zaražen opasnim virusom. Ipak, niko nije uspeo da ga uhvati.

Slobodan je od 2007, niko ne zna gde je

 

Veruje se da je, po dolasku u Istanbul, platio krijumčarima 250 američkih dolara da ga prebace u Iran. Tamo je godinama zavodio i silovao žene predstavljajući se kao prodavac donjeg veša ili profesor engleskog jezika. Uhvatili su ga tek u avgustu 2003. godine. Međutim, Švedskoj ga nisu izručili.

Otkriveno je da je u Iranu spavao sa najmanje 50 žena, uglavnom studentkinja, a kod tri žrtve bila je potvrđena zaraza virusom. U Iranu mu je suđeno za silovanja i u prvi mah je bio osuđen na smrtnu kaznu, ali je kasnije pomilovan. Nakon što je 2007. godine izašao na slobodu, gubi mu se svaki trag. Kako ga švedska policija nikad nije uhvatila, tamošnje pravosuđe moralo je da odbaci optužnicu protiv njega jer je slučaj zastareo.

Žrtve koje je Tajeb svesno inficirao, nikad nisu dobile svoje zadovoljenje.

Zarazila ga Šveđanka

 

Veruje se da je virus HIV-a Tajeb dobio od Šveđanke sa kojom je bio u vezi 90-ih godina dok je boravio u Parizu. Sumnja se da je to razlog zbog kog je otišao potom da živi u Švedsku i u znak osvete tamo spavao sa više od 100 žena i nekoliko muškaraca, ne govoreći im da je zaražen.

Spavao i sa prostitutkama

 

Jedna od “kraljica noći” dala je 1998. godine za jedan švedski list izjavila da joj je Tajeb svojevremeno platio 2.000 kruna za odnos. Nije obelodanjeno da li se zarazila virusom HIV-a.

“Sreća što nije bio moj tip”

 

Nakon što je u švedskim medijima objavljena fotografija opasnog begunca, oglasile su se i njegove potencijalne žrtve. Jedna Šveđanka je napisala kako je Tajeb tokom 1992. i 1993. godine redovno dolazio u pab gde je ona izlazila. Stalno se motao oko nje, ali ona je uspela da mu umakne.

- Imala sam samo 19 godina. Uvek je dolazio sam i smeškao mi se, dobacivao. Nazivao me je lepoticom, pitao je šta treba da učini da me osvoji. Uvek je bio fin, ali srećom, nije bio moj tip. Jer da jeste i ja bih sad drhtala kao sve one žene koje je pravario. Međutim i sad sam u strahu, šokirana, zgrožena. Mislila sam da mu se sviđam, da želi da osvoji moje srce, a on je ustvari želeo samo jedno – napisala je jedna žena u blogu svoju potresnu ispovest.

Video: Odbranila se od silovatelja tako što ga je složila na zemlju

(I. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Marina

    29. januar 2020 | 07:21

    150 zena spavalo sa ovom rugobom????

  • XY

    29. januar 2020 | 07:43

    Čemu služi mozak tim ženama kad tako lako "padaju". Zato se muškarci teze odlučuju na ženidbu kad ima "lakih" žena koliko hoćeš.

  • Hana

    29. januar 2020 | 11:50

    Meni se desilo to 2000. Kad sam boravila u Svedskoj. Pocela sa izlaziti s jednim tipom i na kraju smo imali odnose. Ja sam insistirala na kondomu mada se on neckao. Ujutru sam otisla u kupatilo i slucajno otvorila ormaric. Gomila lekova i pogledam a ono za HIV. Svasta sam mu rekla. Otisla sam u savetovaliste za HIV, kasnije sam prosla par puta testove. Strasno je sto neki i ne znaju da imaju, i zaraze druge. Ja sam otkrila brzo tako sa sam odmah prekinula vezu. Srecom nisam bila zarazena. To je bio tezak period mog zivota. Vec dvadeset godina zivim bez seksa i super mi je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA