Dan kada je celo kraljevstvo plakalo: Elizabeta II je u Keniji saznala za smrt oca

Džordž VI umro je u snu. To je bio trenutak koji je šokirao naciju

  • 0

Na današnji dan 1952. godine britanski kralj Džordž VI iznenada je umro. Tog dana, 6. februara, Ujedinjeno Kraljevstvo dobilo je svoju kraljicu - Elizabetu Drugu, koja je danas monarh sa najdužnom vladavinom ikada.

Džordž VI umro je u snu. To je bio trenutak koji je šokirao naciju. Istog časa kada je kraljevstvo saznalo zatvoreni su svi bioskopi, sportski tereni i pozorišta. Program se nije emitovao na televiziji, a čak je i parlament odložio zasedanje.

Ipak, niko nije bio više zaprepašćen od princeze Elizabete, koja se u tom trenutku nalazila u Keniji na turneji po Komonveltu.

Džordž nije trebalo da bude kralj

Kralj Džordž je bio veoma voljen monarh, ipak tron nikada zapravo nije njemu bio namenjen.

Na presto je došao nakon što je njegov stariji brat Edvard abdicirao usred skandala 1936. godine zbog njegove veze sa razvedenom ženom Volis Simpson.

Nervozni Džordž nikada nije razmišljao o mogućnosti da postane kralj i nije maštao pažnji javnosti koju ta pozicija sa sobom nosi. Ipak, nije imao mnogo izbora.

Kraljica Elizabeta i Princ Filip Kraljica Elizabeta i princ Filip; Foto: Tanjug/AP

Dve godine kasnije, vodio je naciju tokom Drugog svetskog rata, a njegova prizemnost osvojila je srca naroda.

Privatno je, međutim, imao brojne zdravstvene probleme. Patio je od anksioznosti, malaksalosti i raka pluća. Uprkos tome, njegovi prijatelji su govorili da je te noći otišao u krevet u domu Sandrigem sasvim normalno. Njegov sluga našao ga je mrtvog sledećeg jutra u 7:30. Kasnije je otkriveno da mu je ugrušak krvi zaustavio srce.

Kako je saznala Elizabeta?

Tada još princezi Elizabeti vesti je saopštio suprug Filip nakon što je on dobio neočekivani poziv.

Uprkos žalosti, mnogi navode da se buduća kraljica ponašala prisebno i kako dužnost nalaže. Ipak, sat vremena je provela u samoći.

Nova kraljica je odmah otputovala kući kako bi bila sa svojom porodicom.

Princ Filip Foto: Tanjug/AP

Imala je samo 25 godina i mnogi su bili skeptični prema njenim sposobnostima, pa čak i premijer Velike Britanije Vinston Čerčil.

Ipak, ona je monarh sa najdužnom vladavinom u britanskoj istoriji.

Elizabeta II je krunisana 2. juna 1953. godine. Njena vladavina u prvim decenijama bila je obeležena postepenim nestankom Britanske imperije. Tokom svoje vladavine posetila je čak 116 zemalja.

Služili su joj premijeri kao što su Vinston Čerčil, Margaret Tačer i Toni Bler.

Video: Da li je Megan Markl trebalo da bude deo kraljevske porodice?

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA