≫ 

Najskuplji ratovi u kojima su učestvovali Amerikanci: Koštali su ih bilione dolara

Dok su neki trajali samo nekoliko nedelja ili meseci, neki su se proširili na nekoliko godina, a iako su Amerikanci u neke ratove ulazili na samom kraju, potrošili su velike količine novca

  • 6
Američka vojska Foto: Wikimedia/U.S. Navy

Od osnivanja 1776. godine Sjedinjene Američke Države su učestvovale u ratovima tokom skoro celog postojanja. Neki su bili kratki, neki dugi, u nekima su izgubili, a neke su dobili. Neki od njih koštali su SAD veliki novac, prenosi sajt "War history online".

Ovo su 10 najskupljih ratova u kojima su učestvovale SAD:

10. Meksičko-američki rat

Meksičko-američki rat koštao je američke poreske obveznike oko 2,4 milijarde dolara. Rat se vodio od 1846. do 1848. godine. Bio je rezultat aneksije Teksasa, u kojoj je država Teksas postala država u SAD-u. Teksas je u početku bio teritorija Meksika, ali revolucija 1836. godine dovela je do toga da teritorija postane sopstvena država.

Međutim, SAD nisu dopustile Teksasu da postane država nakon revolucije, strahujući od toga da bi se on mogao pokvariti sa jednakošću država koje su bile za/protiv ropstva. To se promenilo tokom 1840-ih i dovelo do početka rata.

9. Revolucionarni rat

Iako mnogi možda veruju da je američka revolucija započela potpisivanjem Deklaracije nezavisnosti 4. jula 1776., rat je zapravo počeo u aprilu 1775. Sve je počelo kada se lokalna milicija u Masačusetsu sukobila s britanskim trupama. Iz toga je proizišla američka revolucija.

Samo 13 meseci kasnije SAD su potpisale Deklaraciju nezavisnosti proglašavajući slobodu od Britanaca. Rat se nastavio, od 1775-1783. godine, sa više od 50.000 žrtava samo na američkoj strani. SAD se nisu same borile u ratu, imale su pomoć Španije, Francuske i Holandije. Ovaj rat koštao je Amerikance isto kao prethodni, 2,4 milijarde dolara.

8. Špansko-američki rat

Počeo je 1898. godine i trajao samo četiri meseca, a vodio se između Španije i SAD. Prvobitno, Španci su bili u ratu sa Kubom, koja je proglasila nezavisnost od njih 1895. godine.

Amerika je osećala pritisak da uđe u rat na strani Kube, a dostigla je vrhunac kada je brod "USS Maine" eksplodirao u luci izvan Havane i tako su SAD odlučile objaviti rat Španiji.

Ali rat nije bio ograničen samo na Karibe. Postojalo je i pacifičko pozorište koje je obuhvatalo Filipine i Guam. Tako su nakon pobede stekli Portoriko, Filipine i Guam. Rat je koštao Sjedinjene Američke Države ukupno 9 milijardi dolara.

7. Građanski rat

Ropstvo je bilo jedno od glavnih uzroka Američkog građanskog rata. S jedne strane postojala je Unija severa, koja je bila protiv ropstva i izabrala je predsednika Abrahama Linkolna na čelo države.

Abraham Linkoln Abraham Linkoln Foto: Wikimedia/Centpacrr

Linkoln je želeo da okonča ropstvo, što je dovelo do toga da se Južna konfederacija odvoji od SAD, stvarajući Konfederaciju američkih država, grupu robovskih država koje su delile zajednički interes održavanja ropstva.

Rat je izbio 1861. godine i trajao je do 1865. a koštao je i SAD i Konfederaciju više od 80 milijardi. Takođe je doveo do smrti 750.000 trupa.

6. Zalivski rat

Rat u Persijskom zalivu imao je kratku borbu, ali veliku cenu. Rat je počeo avgusta 1990. operacijom Pustinjski štit. Ova operacija nije videla gotovo nikakvu borbu i bila je izgradnja rata. SAD su zajedno sa koalicionim državama u region doveli trupe i zalihe za borbu.

Zalivski rat, invazija na Kuvajt Foto: Tanjug/AP

Rat je počeo tek u januaru 1991. godine operacijom poznatom kao Pustinjska oluja. Preko 34 zemlje uključilo se u rat koji je započeo zbog napada Iraka na Kuvajt i aneksije zemlje. Borba je trajala samo 42 dana i završila se u februaru 1991. Zalivski rat koštao je SAD 102 milijarde dolara.

5. Prvi svetski rat

Prvi svetski rat je peti najskuplji rat za SAD. Rat je započeo u Nemačkoj 1914, a SAD se nisu uključile do 1917. godine.

Austrougarska vojska, prvi svetski rat Foto: Topical/illustratedfirstworldwar.com

Iako se rat završio samo 18 meseci kasnije, SAD su potrošile 334 milijarde dolara na njega.

4. Korejski rat

Vođen na Korejskom poluostrvu između Severne Koreje, koju je podržavao Sovjetski Savez i Južne Koreje, koju su podržavale SAD.

Severna Koreja je napala Južnu Koreju 1950. godine u pokušaju da ponovo postane jedna zemlja.

Korejski rat, Korean_War Foto: Wikipedia/United States federal government

Do razdvajanja Koreje došlo je nakon Drugog svetskog rata, kada se Japan odrekao severnog dela u koriste Sovjetskog saveza. SAD su u skoro isto vreme ušle u Južnu Koreju, što je dovelo do zastoja 1950. Rat se tehnički nikada nije završio: zaključen je sporazumom o primirju i dve zemlje su od tada tehnički u ratu. SAD su potrošile ukupno 341 milijardu dolara na Korejski rat.

3. Vijetnamski rat

Vijetnamski rat počeo je kada je komunistički sever napao jug. Slično kao i u Korejskom ratu, sever su podržale Sovjetski Savez i Kina, a jug SAD.

Vijetnamski rat,  Vietnam War Foto: Wikipedia/Starry, Donn A.

Ovog puta, stvari su bile drugačije, jer SAD nisu bile u stanju da pomognu Južnom Vijetnamu da postigne pobedu, a zemlja je pala zajedno sa padom Sajgona 1975. Trošak za SAD? 738 milijardi dolara.

2. Rat protiv terorizma

Koštajući najmanje 1,6 biliona dolara (procena iz 2010. godine), rat protiv terorizma počeo je nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. godine. Rat se menjao tokom godina na osnovu toga protiv koga su se SAD borile, kao i mesta gde je borba besnela.

jedanaesti 11. septembar, teroristički napad na bliznakinje Teroristički napad na njujorške Kule bliznakinje 11. septembra. Foto: Profimedia/Polaris

Počeo je u jesen 2001. godine kada su SAD tragale za Osamom Bin Ladenom, a onda se kasnije prebacile u Irak gde su američke trupe svrgnule Sadama Huseina.

Rat se još nije završio. SAD su povukle trupe iz tog područja tokom Operacije Nova zora 2010. godine, ali od tada su trupe vraćene u region.

1. Drugi svetski rat

Najskuplji rat koje su SAD vodile bio je Drugi svetski rat. Zemlja nije pretrpela samo veliki gubitak novca, već i trupa.

Napad na Perl Harbor Japanski napad na Perl Harbor uvukao je SAD u Drugi svetski rat. Foto: Tanjug/AP

Više od 4 biliona dolara potrošeno je u ratu, a poginulo je i više od 400.000 vojnika. SAD su se uključile u rat nakon što je Japan napao luku Perl Harbur, a rat se završio 1945. godine.

Video: Eksplozija u Siriji usmrtila četiri američka vojnika

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Zoran

    19. februar 2020 | 12:08

    Oni su na ma zamerali na gradjanskom ratu te smo zlotvori, ubice i sl. a "zaboravili" da je njihov gradjanski rat severa i juga najkrvaviji rat u istoriji ratova. To su Ameri.

  • nis

    19. februar 2020 | 09:56

    Znsci svi ratovi

  • Boki

    19. februar 2020 | 08:53

    Najviše novca, najmanje doprinosa...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA