Kastro je bio njena prva ljubav, a onda joj je CIA naredila da ga ubije

Lorenc i Kastro upoznali su se u Havani 1959. godine. Imala je 19 godina, a Kastro 33. Tada se prvi put poljubila sa muškarcem

  • 2

- Da li si došla da me ubiješ? - upitao je Fidel Kastro. Bili su okrenuti jedno prema drugom kao dve polovine iste stvari ili dva duha, dok je revolucionar postavljao pitanje, a njoj je ruka drhtala.

- Da - odgovorila je ona. Kastro je izvadio svoj pištolj, dao ga njoj i rekao joj "da uradi ono zbog čega je došla, da ga ubije". Ali Marita Lorenc nije to mogla.

Vratila se u SAD sa istom kapsulom otrova sakrivenoj u koferu, misija je propala ali njena ljubav je prevladala. Špijunka je morala da se suoči sa CIA, koja je naručila njegovo ubistvo zato što je, ni manje ni više, jedna od devojaka Fidela Kastra. Marita je sve do svoje smrti prošle godine u staračkom domu žalila što nije ostala na ostrvu.

Ovu i druge priče Nemica je ispričala u svojoj autobiografiji "Dragi Fidel: Moj život, moja ljubav, moja izdaja" (1993), u dugom pismu čoveku kojeg je uvek smatrala svojom prvom ljubavlju.

Lorenc i Kastro upoznali su se u Havani 1959. godine. Imala je 19 godina i stigla je luksuznim brodom "Berlin IV" sa svojom porodicom, na kojem je njen otac bio kapetan.

Pamti kako je, dok su bili usidreni u luci, videla 33-godišnjeg revolucionara da puši cigaretu, a onda ga je pozvala da poseti brod.

- Pitao me je gde je moja kabina. Nakon što sam otvorila vrata, gurnuo me je unutra i zagrlio. Bio je to moj prvi pioljubac sa muškarcem - ispričala je Marita u jednom intervjuu.

Fidel Kastro Foto: WIkimedia / U.S. News & World Report

Pitao je za broj telefona u Njujorku, gde je Lorenc živela od kraja Drugog svetskog rata. Mlada Nemica provela je svoje detinjstvo u nacističkom koncentracionom kampu otkako je njen otac optužen za špijunažu. Kada se rat završio, porodica je otišla u SAD, a njeni roditelji počeli su da rade za CIA.

Mlada dama nije očekivala da će je Kastro pozvati, a još manje da će je moliti da se vide ponovo u Havani.

Sledeći susret dogodio se 20. maja. Iz apartmana u Hiltonu, Marita je pisala majci.

- Dobro sam, imam sve i srećna sam - napisala je i dodala da je Fidel u Sijera Madreu.

Trebalo je da se vrati uveče. Kada se probudila, cela soba bila je ispunjena cvećem.

Fidelov "nestali" sin

Bilo je to sedam srećnih meseci na Kubi. Kako je postala njegova ljubavnica, Lorenc je radila kao sekretar revolucionarnog lidera. Međutim, čudan i strašan događaj doveo je do toga da raskine sa njim i vrati se u Njujork.

Jednog dana neki komandosi, navodno iz CIA-e, kidnapovali su i drogirali mladu ljubavnicu. Kada se probudila, rekli su joj da je abortirala sina kojeg je čekala sa Kastrom.

- Uzeli su ga iz mog stomaka - prisetila se Marita. Ali dete je rođeno, zvalo se Andres Vaskez i ostao je na Kubi zajedno sa ocem. Upoznala ga je tek 1981. godine.

Pre toga desile su se mnoge stvari.

- Ko god je preživeo koncentracioni logor Bergen-Belzen mogao je da radi za CIA - rekao je Frenk Sturgis, agent koga je kubanski vođa prepoznao kao najopasnijeg američkog špijuna, koji ju je regrutovao i obučio da ubije Kastra.

Prema dokumentima u vlasništvu FBI-a, Obaveštajna agencija i američka mafija - koji su težili da preuzmu kontrolu na ostrvu - smatrali su da je Marita Lorenc njihovo tajno oružje. Možda je i ona tako mislila

Te zime 1960. godine trebalo je sve da se završi. Otrov je bio sakriven u njenom prtljagu, tu je bio lažni osmeh...

- Zdravo Fidel, kako si? Prošlo je puno vremena - rekla je ona.

- Da li ćeš me ubiti? Učini to - rekao joj je Fidel. Marita ga nije izdala, izdalo ju je srce.

- Mrzeli su me, krivili su me - rekla je Marita nekoliko godina pre svoje smrti, objašnjavajući reakciju CIA kada su saznali da je Kasto još uvek živ.

Marita je nastavila da radi kao špijun, a ponovo se zaljubila u bivšeg predsednika Venecuele, Markosa Pereza Himenesa, sa kojim je imala ćerku.

Marita Lorenc umrla je od srčanog udara u 80. godini. Neki su rekli da joj je "srce stalo".

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Невена

    19. februar 2020 | 22:11

    Гаврило Принцип ЧИСТ ЈЕДАН - ЈЕДИНИ И НЕЗАМИЈЕЊИВ... Мада је чудо што Кастра величамо а Принципа се стидимо... мада Срби и јесу сами од себе чудо.... 😉

  • nikolas

    19. februar 2020 | 22:48

    FIDEL NIJE MRTAV -VIVA REVOLUCION !!! CE CE ISTATI SIMBOL OTPORA IMPERIJALISTIMA I MLADOSTI !!! SVET NESME PASTI U ROPSTVO I RADNIK NESME BITI ROBOT U SLUZBI ILLUMINATA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA