Razvojni put nacionalnih obeležja BiH: Jedan od predloga bila je "zastava papagaja"

Prvobitna svetlo plava boja na zastavi bila je plava boja Ujedinjenih nacija. Međutim, izabrana je tamno plava, koja se podudara sa plavom bojom zastave Evropske unije

  • 18
Zastava Bosne i Hercegovine BiH Foto: Pixabay.com

Sadašnja zastava Bosne i Hercegovine je prvobitno nametnuta političkim putem 4. februara 1998. godine i nema nikakvo kulturno-istorijsko utemeljenje, da bi je 2001. usvojio Parlament BiH. Zamenila je staru zastavu koja je bila korištena od nezavisnosti do tada, piše "Novi.ba", a prenose "Nezavisne".

Prvobitna svetlo plava boja na zastavi bila je plava boja Ujedinjenih nacija. Međutim, izabrana je tamno plava, koja se podudara sa plavom bojom zastave Evropske unije. Žuti trougao predstavlja geografski izgled Bosne i Hercegovine. Zvezde predstavljaju evropsko okruženje Bosne i Hercegovine.

Pitanje zastave Bosne i Hercegovine nije rešavano mirovnim ugovorom 1995. godine, kojim je konstituisana sadašnja Bosna i Hercegovina. Dugo vremena su politički predstavnici konstitutivnih naroda iznosili radikalno različite predoge zajedničke zastave, oko kojih se nisu mogli dogovoriti. Bilo je predloga za zastavu sa podeljenim poljima za Federaciju i Republiku Srpsku ili za tri konstitutivna naroda, pa čak i jedan za zastavu sa dva različita lica, prenosi Novi.ba.

Početkom 1998. godine, Visoki predstavnik za BiH Karlos Vestendorf odbacio je sve autohtone i izašao sa nekoliko neutralnih predloga, oko kojih poslanici Parlamentarne skupštine ponovo nisu uspeli da sakupe potrebnu većinu, uz uzdržavanje svih poslanika SDS i HDZ. 3. februara 1998. godine Vestendorf je onda sam doneo Odluku o nametanju Zakona o zastavi BiH, kojim je proglasio sadašnju zastavu.

Međutim, pre nego što je Vestendorf nametnuo žuto-plavu zastavu kao zvaničnu postojalo je još nekoliko predloga za zastavu BiH.

Papagaj zastava

Zastave BiH Foto: Wikipedia

Prva zastava koja je predložena bila je kreirana po uzoru na zastavu Češke Republike. Namera joj je bila da predstavlja tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini. Međutim, ako i ostavimo po strani činjenicu da je ova zastava plagijat češke zastave, vrlo je moguće da bi zbog sklopa boja ona u narodu postala poznata kao "papagaj zastava".

Maslinova grančica

Zastave BiH Foto: Wikipedia

Sledeći predlog bila je svetlo plava zastava, koja je simbolizovala boju UN-a, a u sredini zastave nalazila se maslinova grančica, koja je takođe predstavljala motiv s amblema UN-a.

Zastava BiH = zastava UN

Zastave BiH Foto: Wikipedia

Treći predlog bila je zastava svetlo plave boje UN-a s obrisima karte Bosne i Hercegovine u sredini.

Crvena, bela i plava

Zastave BiH Foto: Wikipedia

Prvi predlog bila je dijagonalna trobojka sastavljena od crvene, bele i plave boje. U centru se nalazila plava karta Bosne i Hercegovine, okružena sa 10 žutih petokraka.

Isto, samo malo drugačije

Zastave BiH Foto: Wikipedia

Drugi predlog zastave bio je gotovo identičan, s tim što se umjesto 10 na zastavi nalazilo 12 žutih zvezdica, s obzirom da zastava EU ima 12 zvezdica.

Neobičan dizajn

Zastave BiH Foto: Wikipedia

Treći dizajn bio je nešto drugačiji od prva dva. Iako je reč o dijagonalnoj trobojci s istim redosledom boja, belo polje je daleko šire. U centru se nalazio žuti obris Bosne i Hercegovine, okružen zelenim maslinovim grančicama. Motiv maslinove grančice također je uzet s amblema UN-a.

Četvrti predlog

Zastave BiH Foto: Wikipedia

Četvrti predlog sadržao je identičan amblem u sredini, ali nije imao dijagonalne linije. Umesto toga, radilo se o horizontalnoj trobojci plava-bela-crvena, kakvu je imala i Jugoslavija. Nijedan od navedenih predloga nije čak ni ozbiljno uzet u razmatranje za novu zastavu.

Vestendorfov predlog

Zastave BiH Foto: Wikipedia

Visoki predstavnik Karlos Vestendorf izneo je svoj predlog zastava koje su potpuno odudarale od svih dotadašnjih. Njegov prvi predlog bio je gotovo identičan današnjoj zastavi BiH, samo što je podloga bila svetlo, a ne tamno plava.

Drugi Vestendorfov predlog

Zastave BiH Foto: Wikipedia

Drugi Vestendorfov predlog bila je svetlo plava zastava (boja UN-a) s pet traka, tri žute koja su izlazile s leva prema desno, i dve bele koje su izlazile s desne strane prema sredini i nadovezivale se na njih, ali do kraja.

Svetlo plava sa žutim i belim trakama...

Zastave BiH Foto: Wikipedia

U trećem predlogu zastava je bila svetlo plava, sa žutim i belim trakama koje se ukrštaju i čine trougao koji podseća na oblik BiH.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • nibrS

    26. februar 2020 | 21:26

    Nacionalno obilježje? Koje nacije i koje države...

  • Milan

    26. februar 2020 | 20:40

    Odlično se vidi ko nije prava nacija ovde. Kakva je ovo zastava 😂😂

  • Lazar

    26. februar 2020 | 22:45

    Nikad oni nisu bili ni država ni nacija. Nastali od poturčenih Srba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA