≫ 

"Američki plan" zbog kog su hapšene žene: Bile su meta "moralne policije" zbog polnih bolesti

Od 1910-ih, pa sve do pedesetih, a u nekim mestima i tokom šezdesetih i sedamdesetih, desetine hiljada, ako ne i stotine hiljada žena u Americi je pritvarano i nasilno odvođeno na ginekološke preglede

  • 1
Amerika, seksualno zlostavljanje, nasilje, žene, žena Foto: Pixabay/Shutterstock

Veći deo 20. veka u SAD, malo poznat, ali široko rasprostranjen vladin program zatvarao je ljude bez suđenja i to samo zbog toga što su imali seksualno prenosive bolesti, a zatim su oni bili primorani na opasno i otrovno "lečenje".

To se uglavnom odnosilo na žene, piše History.com.

Uzmimo, na primer, skoro dve desetine žena koje su vlasti skupile samo u toku jednog dana u Sakramentu u Kaliforniji 1919. godine. Jedna od njih bila je Margaret Henesi, uhapšena dok je sa sestrom išla do mesare. Bio je utorak, 25. februar, vedro zimsko jutro uz blagi vetar.

Henesi koja je živela u Ričmondu u Kaliforniji sa suprugom H. Dž. boravila je u gradu , oporavljajući se od gripa u kući svoje sestre. Dok su dve žene išle pijacom, prišao im je policajac Rajan i drugi pripadnici "odeljenja morala", jedinice koja je formirana tog jutra, a koja je imala zadatak da očisti grad od poroka i nemorala. Policija je dvema ženama rekla da su "sumnjive".

Henesi je pokušala da objasni ko je i šta radi u Sakramentu. Pokušala je da pokaže svoju ličnu kartu. Policajcima je rekla da njen šestogodišnji sin pohađa školu u lokalnom samostanu i ako bi je uhapsili neko bi morao da brine o njemu.

Policajci nisu obraćali pažnju već su ih samo odveli u bolnicu.

žene, kuhinja, kuvanje Foto: Pixabay.com

"Američki plan"

"Odeljenje morala" odvelo je Henesijevu i njenu sestru u "Kanarsku vikendicu", kako je poznata gradska izolaciona bolnica. Tamo je lekar ispitivao njihove genitalije i pregledao ih da li imaju seksualno prenosive bolesti.

- U bolnici sam bila primorana na pregled baš kao da sam jedna od najdegradiranijih žena na svetu. Želim reći da nikada u životu nisam bila toliko ponižena. Moja reputacija mi nešto znači i spremna sam da je branim - rekla je ona kasnije za lokalni list.

Iskustvo Margaret Henesi je tada bilo nešto daleko od neobičnog. Bila je uhapšena pod programom za koji verovatno nikada nije čula: "Američki plan".

Od 1910-ih, pa sve do pedesetih, a u nekim mestima i tokom šezdesetih i sedamdesetih, desetine hiljada, ako ne i stotine hiljada žena u Americi je pritvarano i nasilno odvođeno na ginekološke preglede. Program je nastao po uzoru na neke u Evropi, pod kojim su zvaničnici pratili "sumnjive" žene, hapsili ih i testirali.

Ako bi se pokazalo da je pozitivna, zatvarane su u kaznene ustanove bez ikakvog postupka. Iako su mnogi zapisi tog programa izgubljeni ili uništeni, prinudni zatvor trajao je od nekoliko dana do više meeci.

U ovim institucijama, zapisi pokazuju, ženama je uglavnom ubrizgavana živa i bile su primorane da uzimaju lekove na bazi arsena, što je bilo najčešće za lečenje sifilisa početkom veka. Ako se ponašaju loše ili ako nisu pokazale "odgovarajuće" žensko poštovanje, ove žene bi i pretukli, potapali u hladnu vodu, bacali u samicu ili čak sterilisali.

zena, zene Foto: Pixabay.com

Pretnja za vojnike

"Američki plan" razvijen je tokom Prvog svetskog rata, a cilj je bilo sprečavanje da vojnici i mornari zadobiju seksualno prenosive bolesti. Zvaničnici su 1917. godine bili zapanjeni činjenicom da je veliki procenat vojnika (čak u nekim slučajevima jedan od tri) zaraženi sifilisom ili gonorejom.

Odjednom te bolesti nisu bile samo pretnja po zdravlje, već i po nacionalnu bezbednost.

S obzirom na to zvaničnici su usvojili savezni zakon kojim je zabranjen seksualni rad unutar "moralne zone" od pet milja od svakog vojnog kampa u zemlji. Kada je otkriveno da većina žena koje su navodno zarazile muškarce i nisu bile prostitutke, program je proširen još više.

Hapšenja u Sakramentu

Tog dana kada je uhapšena Margaret Henesi nije bila jedina. Policajac Rajan i drugi imali su burno jutro. Tog dana uhapšene su 22 žene.

Margaret i njena sestra puštene su odmah uveče jer su testiranja pokazala da nisu zaražene. Zapravo, 16 njih je pušteno odmah tog dana, šest je zadržano tokom dana, a samo jedna je bila pozitivna.

Žene su zapravo u tom periodu hapšene iz bilo kog razloga. "Američki plan" bio je izuzetno seksistički i nije imao nikakvog smisla sa tačke javnog zdravlja. Žene su zatvarane i zbog "promene posla, odnosa sa muškarcima, sumnjivog načina hoda ulicom i često čak i bez ikakvog razloga".

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Zoran52

    8. mart 2020 | 19:27

    Da li to važi za moniku i hilari? Trebalo bi proveriti i olbrajtovu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA