≫ 

Sve što bi trebalo da znate o Danu žena: Kako je sve počelo i zašto žene i dalje izlaze na ulice?

O ovom datumu se govori još od početka 20. veka. Nije povezan isključivo sa jednom grupom ili organizacijom, ali okuplja upravo njih - vlade, ženske organizacije, korporacije... Ovaj dan se širom sveta obeležava predstavama, razgovorima, skupovima, konferencijama, ali i marševima

  • 11
Dan žena, protesti Međunarodni dan žena u Njujorku 1975. godine; Foto: Profimedia

Međunarodni dan žena je svetski događaj koji slavi dostignuća žena, od političkih do društvenih, ali istovremeno poziva na rodnu ravnopravnost.

O ovom datumu se govori još od početka 20. veka. Nije povezan isključivo sa jednom grupom ili organizacijom, ali okuplja upravo njih - vlade, ženske organizacije, korporacije... Ovaj dan se širom sveta obeležava predstavama, razgovorima, skupovima, konferencijama, ali i marševima.

Evo šta sve treba da znate o ovom datumu.

Kako je sve počelo?

Teško je reći kada je počelo obeležavanje Međunarodnog dana žena. Koreni se mogu pronaći još u 1908. godini, kada je 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka zahtevajući pravo glasa, bolju platu i kraće radno vreme.

Godinu dana kasnije, prvi Nacionalni dan žena obeležen je u SAD 28. februara u onosio se na deklaraciju Socijalističke partije Amerike.

Žena po imenu Klara Cetkin, šefica "ženske kancelarije" Socijaldemokratske stranke Nemačke je 2010. godine predstavila javnosti ideju o Međunarodnom danu žena. Ona je tada predložila da bi svaka zemlja trebalo da proslavlja žene jedan dan svake godine kako bi bilo ubrzano ispunjenje njihovih zahteva.

Dan žena, protesti Njujork 1913. godine; Foto: Profimedia

Konferencija sastavljena od više od 100 žena iz 17 zemalja se saglasila sa njom i tako je nestao Dan žena. Prvi put je 1911. godine obeležen u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcaeskoj, 19. marta.

Dve godine kasnije odlučeno je da datum obeležavanja bude 8. mart i od tada do danas Dan žena se obeležava upravo tad. Ujedinjene nacije su datum priznale tek 1975. godine, a bivši američki predsednik Barak Obama je 2011. godine naveo da bi mart trebalo da bude "Ženski istorijski mesec".

Dan žena, protesti Prošlogodišnji protest u Melburnu; Foto: Profimedia

Zašto ga još obeležavamo?

Jednostavno, zbog prvobitnog cilja - postizanje rodne ravnopravnosti žena u svetu - koji je još nije potpuno ostvaren. Razlike u platama između muškaraca i žena i danas postoje širom sveta, a žene još nisu prisutne u jednakom broju u poslu ili politici. Brojke takođe pokazuju da je na globalnom nivou žensko obrazovanje i zdravlje i dalje gore nego kada je reč o muškarcima, a još je izraženo i nasilje nad ženskim polom.

Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, rodni jaz će se smanjiti do 2186. godine, a žene se na njihov Dan okupljaju da bi pokazale svetu da nejednakost i dalje postoji, istovremeno slaveći dostignuća žena koje su prevazišle ove barijere.

Video: Da li je 8. mart levičarski praznik i zašto se slavi?

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • DARKO 100%

    8. mart 2020 | 09:30

    Danas zene ne moraju da izlaze na ulicu,danas vladaju drugacija moralna nacela ,dovoljno da odu u krevet sa svojim prepostavljenim i imace veca prava i para od svakog muskarca,tako zene su jace i sposobnije od muskarca,lukavost i mudrost lezi u njima😉

  • Kanjo

    8. mart 2020 | 09:32

    Gluposti,zato smo ovde gde jesmo.

  • Jutka

    8. mart 2020 | 10:16

    Srećan 8. mart drage dame :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA