≫ 

Tajni snimak špijuna iz Drugog svetskog rata: Ovde je razbijena Enigma

U pitanju je jedini ratni film koji predstavlja pripadnike VII sekcije MI6, a koji su bili odgovorni za prenošenje obaveštajnih podataka iz Blečli parka savezničkim zapovednicima na terenu

  • 1
Blečli park špijuni MI6 Printskrin: Youtube/Bletchley Park

Otkriven je i objavljen neverovatno redak snimak iz Drugog svetskog rata o britanskom špijunskom osoblju, koji je snimljen na mestu koje se povezuje sa poznatim objektom razbijanja šifri, Blečli parkom.

Snimak koji traje 11 minuta veruje se da je kompilacija snimaka nastalih u ustanovi Vadon Hol, koje je koristilo komunikacijsko osoblje britanske specijalne obaveštajne službe (SIS), takođe poznat kao MI6, od 1939. do 1945. godine, prema saopštenju koje je u petak objavio Blečli park fond, prenosi CNN.

Za vreme rata Blečli park, zdanje u Bakingemširu u Engleskoj, bio je glavno zdanje i centar u kojem su se dešifrovale poruke. Ovde su dešifrovani kodovi raznih neprijateljskih mašina, od kojih je najpoznatija nemačka mašina Enigma.

To je jedini ratni film tajnog mesta i predstavlja pripadnike VII sekcije MI6, koji su bili odgovorni za prenošenje obaveštajnih podataka iz Blečli parka savezničkim zapovednicima na terenu.

Na snimku se vide radnici MI6 van dužnosti u Vadon Kolu, kao i kriket meč i fudbalska utakmica.

Snimak je uglavnom crno-beo, ali postoji i deo u boji.

- Ne znamo ko ga je snimio i film ne odaje nikakve državne tajne niti tragove o poslu koji ljudi tamo obavljaju - rekao je Dejvid Kenjon, istoričar istraživanja u Blečli parku.

On je dodao da je snimak danas za njih zadivljujuće otkriće i važan zapis o jednom od najtajnijih i najvrednijih aspekata rada Blečli parka.

Džefri Pidžeon, veteran Sekcije VII, rekao je da je snimak autentičan, a na njemu se vidi njegov otac Hores, koji je radio u Vadon Holu od 1940. do 1945.

Blečli park fond pozvao je ljude da im se obrate ukoliko prepoznaju još nekog na snimku, koji je anonimno doniran.

Video: Pogledajte kako ruski lovac presreće švedski špijunski avion iznad Baltičkog mora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Radovan

    7. april 2020 | 00:13

    Ovaj krupni sa leve strane, se jednom ocesao od nekog Hrvata u londonskom metrou, prema tome sve ovo prikazano je veliki doprinos Hrvatske u borbi protiv nacizma u drugom svetskom ratu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA