Najpopularnije teorije zavere: Gde je pravi Kim, ko je ubio Kenedija, i što je Buš angažovao Britni

Nestanak, smrt, pa i samo mala promena fizičkog izgleda nekog od vodećih svetskih političara ili poznate ličnosti dovodila je do nastanaka neverovatnih teorija zavere

  • 2
Martin Luter King, Džon F. Kenedi i princeza Dajana Foto: Wikimedia Nobel Foundation/Cecil Stoughton, White House, Profimedia/ADMedia

Lidera Severne Koreje Kim Džong Una nije bilo u javnosti 20 dana. Sumnje da se nešto sa njim događa pojavile su se 15. aprila pošto se nije pojavio na obeležavanju rođendana njegovog dede Kim Il Sunga. Iako su neki tvrdili da on više nije živ, Kim je pre dve nedelje ugledao svet. Ipak, njegova pojava izazvala je brojne sumnje.

Kim Džong Un je došao na otvaranje fabrike u Pjongjangu, a onda su neviđenom brzinom krenule i teorije da to zapravo i nije on već njegov dvojnik.

Priča o dvojniku nije nova, a severnokrejski vođa svakako nije izuzetak kada su takve teorije u pitanju.

Nestanak, smrt, pa i samo mala promena fizičkog izgleda nekog od vodećih svetskih političara ili poznate ličnosti dovodila je do nastanaka neverovatnih teorija zavere. Neke od njih, može se reći, imaju prilično dobru podlogu, dok su brojne i te kako bizarne.

Ko je ovaj čovek?

Kim Džong Un na otvaranju fabrike Foto: Tanjug/AP

Kim Džong Un je 1. maja otvorio fabriku u Pjongjangu. Državni mediji su objavili fotografije i igra je mogla da počne. Društvene mreže su za samo par sati bile preplavljene zumiranim fotografijama Kimovih zuba i ušiju, koje su upoređivane sa onima od ranije.

Glasine je podgrejao snimak nastao u julu 2017. godine, a na njemu se vidi kako lider razgovara sa ljudima dok im pokazuje novu raketu. Čini se da su svi iste visine, sa identičnim frizurama, a izgleda i da nose isto odelo kao i Kim.

Sve ovo ostaje samo na nivou spekulacija, iako se i dalje ne zna gde je tačno Kim bio u tih 20 dana "nestanka".

"Majka svih teorija zavere"

Možda najveći broj teorija zavere prati smrt američkog predsednika Džona F. Kenedija. Prema pojedinim procenama, o Kenedijevom ubistvu napisano je najmanje 1.000 knjiga, a čak 90 odsto njih podržava neku od tih teorija. Kao rezultat toga, ubistvo koje je šokiralo svet nazvano je "majkom svih teorija zavere".

Bezbroj pojedinaca i organizacija stavljano je u pozadinu ovog zločina, uključujući CIA, mafiju, tadašnjeg potpredsednika Lindona B. Džonsona, kubanskog premijera Fidela Kastra, KGB, pa čak i kombinacije nekih od ovih.

Smatra se čak da je američka federalna vlada namerno sakrila određene krucijalne informacije sprečavajući tako da prava istina ikada bude otkrivena.

Džon F. Kenedi Foto: Wikimedia/Cecil Stoughton, White House

Martin Luter King je ubijen u Memfisu, ali...

Martin Luter King Junior je 4. aprila 1968. godine iskoračio na svoj balkon u motelu u Memfisu u Tenesiju. Upucan je, a onda i umro u 39. godini, Ubica Džejms Erl Rej je uhvaćen i proglašen krivim godinu dana kasnije. Ipak, i dan danas, čak i Rejova deca ne misle da je njihov otac delovao sam.

Postoje uverenja da su u ubistvo bili umešani FBI ili pak Ku Kluks Klan, te da je Reju jednostavno smešteno. Ministarstvo pravosuđa SAD je moralo da istražuje ovaj slučaj u čak tri različita navrata. U jednoj od tih istraga zaključeno je da možda postoji "šira zavera", ali da ne postoje čvrsti dokazi za to.

Martin Luter King Foto: Wikimedai/Nobel Foundation

"Ubistvo" princeze Dajane

Teorija za koju je verotatno većina čula odnosi se na tragičnu pogibiju princeze Dajane. U katastrofalnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 31. avgusta 1997. godine princeza je izgubila život, ali su tada počele da žive teorije koje i dan danas postoje.

Za neke ljude, ono što se dogodilo te noći u Parizu nije jednostavno tragična nesreća, već rezultat šireg plana koji su u delo sproveli tajni genti i sama država Britanija.

Postoji otprilike oko 175 teorija o tome šta se tačno dogodilo te večeri, a većina njih tvrdi da je neko želeo Dajanu mrtvu. "Independent" piše i da postoji najmanje osam razloga zbog kojih ljudi i veruju u njih, a među njima su da je Dajana bila trudna što nikako nije odgovaralo kraljevstvu, zatim i to da je sama Dajana verovala da će joj se nešto destiti prema brojnim navodima. Navodi se i da je automobil u kom je bila nije bio uspravan, te da su paparaci krivi za sudar.

Princeza Dajana Foto: Profimedia

Gde je prava Avril Lavinj i čemu je služila Britni Spirs?

Osim pobrojanih teorija, postoje i one koje su prilično bizarne i bez imalo "pokrića". Jedna od njih je čuvena teorija "Pol je mrtav" koja tvrdi da je čuveni Bitls Pol Mekartni poginuo u saobraćajnoj nesreći 1966. godine i da ga menja čovek po imenu Vilijam Širs Kembel. Čak se navodi i da je grupa ostavila određene "tragove" u nekim pesmama.

Neki fanovi tvrde i da pevačica Avril Lavinj nije među živima, da je umrla u jeku svoje popularnosti i da je menja devojka koja veoma liči na nju po imenu Melisa.

Teorije o dvojniku postoje i kada je reč o prvoj dami SAD Melaniji Tramp.

Naravno, tu su i one teorije za koje je sigurno svako od nas čuo. Smrt Elvisa Prislija je lažirana, a Adolf Hitler nije izvršio samoubistvo, već pobegao u Južnu Ameriku.

Možda jedna od najzanimljivijih je ona koja se tiče pevačice Britni Spirs. Po toj teoriji, ona je samo bila plaćenik Bele kuće, te je svaki put kada Džordž V. Buš nešto pogreši i Britni morala da napravi neki skandal. Na primer, Spirsova i Kevin Federlajn su 6. novembra 2007. godine objavili rastanak, dan pre kljulnih izbora u SAD.

Video: Nikada opušteniji Kim Džong Un u prvom pojaviljivanju u javnosti nakon misterioznog nestanka

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Shitoshi

    12. maj 2020 | 23:26

    Sto se ovoga tice ne postoje teorije zavere nego zavere, a termin "teorija zavere" smislila cia kako bi sve one koji posumnjaju na zlocine koje su pravili napravili na budalu.

  • sova

    13. maj 2020 | 05:50

    Postoje i barem dve teorije o drugu Titu. Prva je: dilema da li je bio u kovcegu u Skupstini, i druga gde je sahranjen. Da li u kuci "cveca" ili Vatikanu? Pa o grobu Draze Mihajlovica, pa gde je glava Crnog Djordja...... Pisite malo o domacim zaverama i dilemama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA