≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Horor priča o pogubljenju dečaka zbog ubistva: Brutalno likvidiran u SAD za zločin koji nije počinio

Vreme čitanja: oko 2 min.

Porota u SAD ga je osudila na smrt posle 10 minuta većanja

  • 2
Džordž Stini Džordž Stini i ubijene devojčice, Foto: Printscreen/Youtube/CNN

Pravni sistem u Americi doživeo je jedan od najvećih debakla u istoriji, i to godinu dana pre kraja Drugog svetskog rata.

Naime, skandaloznom presudom 14-godišnji dečak crne puti Džordž Stini Junior osuđen je na smrt električnom stolicom zbog ubistva dve bele devojčice, a pritom je bio nevin. Porota sastavljena samo od belih osoba osudila ga je ekspresno na smrt posle samo 10 minuta većanja. Džordž je pogubljen 16. juna 1944. godine, a njegova porodica je čekala pravdu čak 70 godina.

Naime, marta 1944. godine policija je uhapsila Džordža i optužila ga je da ubio dve devojčice, Meri Emi Tems (8) i Beti Džun Biniker (11). Njihova tela pronađena su u crnom delu grada Alkol u Južnoj Karolini, a devojčicama je razbijena lobanja klipom za šine.

Džordž je trebalo da se vidi sa devojčicama dan pre ubistva i živeo je sa roditeljima u kući blizu mesta gde su pronađena tela. Policija je došla do kuće dečaka na osnovu navodnog priznanja ubistva, iako nije bilo nikakvog pismenog dokaza priznanja kao ni dokaza koji su povezali 14-godišnjeg dečaka sa ubistvom.

- Samo su tražili nekoga koga će da okrive - rekla je kasnije za CNN Džordžova mlađa sestra Ejmi Rafner.

Suđenje trajalo dva sata

U poroti koja je odlučivala o životu malo Džordža bili su samo belci, a suđenje je trajalo dva sata. Posle toga, porotnici su za samo 10 minuta odlučili da je dečak kriv i poslali ga na električnu stolicu.

Uplakani Džordž odveden je 16. juna 1944. godine na stolicu, a morao je da sedi na debelom telefonskom imeniku. Kada su pustili 2.400 volti kroz njega, u jednom trenutku je spala maska koja je prekrivala dečakovo lice, te je moglo da se vidi koliko je bio preplašen, prenosi portal "Blesk".


Pravda je stigla... prekasno

U decembru 2014. godine konačno je preinačena nepravedna presuda. Sudija Karmen T. Malen je obrazložila presudu.

- Džordžovi advokati su podbacili. Nisu pozvali nijednog svedoka koji bi pobili navode tužilaštva - kazala je Malen.

Njegova sestra Ejmi rekla je da je on bio kući na dan kada su ubijene devojčice, tako da nije mogao da ih usmrti. Imala je samo osam godina kada je poslednji put videla brata živog, i to prilikom hapšenja.

Pošto je dečak bio uhapšen, vlasti nisu dozvolile nikome od porodice da poseti dečaka, a Ejmi je dodala da su se ona i njena porodica napustili Alkol i nikada se nisu vraćali. Ova užasna priča ekranizovana je 1991. godine u filmu "Carolina Skeletons", načinjenom po uzoru na istoimenu knjigu koju je napisao Džordžov rođak Dejvid Staut.

(M. LJ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA