Dan kada je krunisana Elizabeta II: Zašto jedino Velika Britanija i dalje poštuje tu tradiciju?

Kraljica Elizabeta je jedini vladajući monarh koji je imao krunisanje kada je stupio na tron, više od godinu dana nakon što je i došla na presto. Druge evropske nacije imaju monarhiju, ali više ne praktikuju ovu tradiciju

  • 3
1953. god. Kraljica Elizabeta II i Princ Filip nakon njenog krunisanja Foto: AP/Tanjug

Na današnji dan pre tačno 67 godina krunisana je kraljica Elizabeta II. U svetu je ostalo svega nekoliko kraljevskih porodica, a najviše ih je u Evropi. Među tim evropskim izdavaja se Velika Britanija koja je jedina koja i dalje sprovodi ceremoniju krunisanja.

Kraljica Elizabeta je jedini vladajući monarh koji je imao krunisanje kada je stupio na tron, više od godinu dana nakon što je i došla na presto. Druge evropske nacije imaju monarhiju, ali više ne praktikuju ovu tradiciju.

Druge evropske države ili su postale republike ili su ceremoniju zamenile inauguracijom ili uopšte nisu ni imale krunisanje. Poslednji put se krunisanje van Velike Britanije dogodilo u Norveškoj i to 1906. godine, a postoji nekoliko teorija zašto je to i dalje slučaj kod Britanaca.

Krunisanje ne čini nekoga monarhom, jer kad neko umre, njegov naslednik odmah preuzima ulogu. Artur Brajant, ugledni engleski istoričar, rekao je da je koronacija jedinstvena u Velikoj Britaniji zbog unije.

- Krunisanje je rođendan nacije. Dan kada ljudi slave uniju koja ih čini jedinstvom - rekao je on na dan krunisanja kraljice 1953.

- Iz te unije, kruna je simbol. Naša mlada kraljica ne simbolizuje samo našu političku uniju. Ona sadrži naše ideale. Ona u osobi predstavlja postojane vrline - ognjište, dom i službu - koje su temelji u društvu - rekao je on.

Kraljica Elizabeta, govor, Parlament, Britain Politics Queen’s Speech Foto: Tanjug/AP

Sociolog Norman Boni verovao je da je krunisanje od vitalnog značaja za građansku veru, koju je kraljica legitimizovala kao čelnik engleske crkve.

Kraljica Elizabeta II nasledila je svog oca kralja Džordža VI, koji je i sam iznenada nasledio presto nakon što je njegov brat abdicirao. Elizabetu je vest o očevoj smrti zatekla u Keniji gde je boravila sa suprugom, a čim je obaveštena vratila se u London.

Svečano je krunisana 2. juna 1953. godine u Vestminsterskoj opatiji, a njena vladavina je u prvim decenijama bila obeležena postupnim nestankom Britanske imperije, kao i stagnacijom i siromašenjem Velike Britanije.

Video: Da li je Megan Markl trebalo da bude deo kraljevske porodice?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA