≫ 

Rešena jedna od najvećih misterija prošlog veka - smrt devetoro ruskih planinara

Ruski inženjeri i studenti nađeni su mrtvi u odeći za spavanje, a na nekim telima su bile naizgled neobjašnjive povrede

  • 3
Dyatlov Pass incident, djatlov prevoj Foto: Wikipedia/Anonymous / Soviet investigators

Nesreća koja se u februaru 1959. dogodila na prevoju Djatlov podstakla je nagađanja i teorije zavere o uzrocima tragedije, koje uključuju vanzemaljce, ritualno ubistvo ili tajna testiranja raketa.

Ruski inženjeri i studenti nađeni su mrtvi u odeći za spavanje, a na nekim telima su bile naizgled neobjašnjive povrede.

Prvi izveštaji vlasti su govorili da su koža i kosa nekih od poginulih posiveli i da je na njihovoj odeći izmerena radioaktivnost, navodi Hina.

Nova istraga je započeta pre više od godinu dana s ciljem da se utvrdi šta se zaista dogodilo pre 61 godinu. Andrej Kurjakov iz kancelarije regionalnog tužilaštva u subotu je objavio rezultate istrage po kojima su za smrt planinara krivi prirodni uzroci.

Kurjakov je rekao da je najverovatnije objašnjenje snežna lavina koja je krenula dok je grupa spavala na planinama oko 2.000 kilometara istočno od Moskve. Planinari su uspeli da napuste svoje šatore i sklone se ispod strmine kada se na njih sručila lavina. Od snega više ništa nije moglo da se vidi i naposletku su se smrzli, rekao je dodavši da je temperatura bila oko minus 40 stepeni Celzijusa.

Istraživano je više od 70 mogućih okolnosti smrti i rađeni su eksperimenti, rekao je ruski tužilac.

Povrede su bile karakteristične za žrtve lavine, rekao je Kurjakov i dodao da sada slučaj smatra zaključenim. Članovi porodica poginulih su već izjavili da ne veruju u ovu verziju događaja.

Video: Dan koji čovečanstvo treba da slavi kao drugi rođendan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Marko87

    15. jul 2020 | 10:07

    Izvadjeni jezici,oči... su povrede od lavine? Hmm... Desilo se nesto bez racionalnog objasnjenja... Ne mozemo sve znati...

  • Sibir

    15. jul 2020 | 12:07

    A od čega radijacija, od lavine??? Pre će biti da su videli neki nlo koji je prouzrokovao radijaciju i strah do smrti. Proguglajte malo ovaj slučaj da vidite u kakvom stanju, položajima i gde su našli sve tela

  • Dea

    16. jul 2020 | 05:07

    Trebalo je jako dugo da se otkrije da je u pitanju lavina...kako da ne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA