Hitlerov tajni štek: Nacistička mapa blaga pokazuje tačnu lokaciju zlata iz rata vrednog milijarde

Pored zlata, srebra i novca, tokom Drugog svetskog rata ukradeni su predmeti od velikog značaja, uključujući slike, keramiku, knjige i religiozno blago

  • 5
Adolf Hitler Adolf Hitler / Foto: Wikimedia/Unknown author

Tajni štek blaga Adolfa Hitlera vrednog milijarde dolara uskoro bi mogao da bude otkriven, nakon što je nacistička mapa blaga pronađena u SS dnevniku pokazala navodnu lokaciju.

Nacistička pljačka bila je krađa umetnosti i drugih predmeta kao rezultat organizovane pljačke evropskih zemalja u vreme Trećeg rajha od strane agenata koji su delovali u ime vladajuće Nacističke stranke Nemačke.

Pored zlata, srebra i novca, ukradeni su predmeti od velikog značaja, uključujući slike, keramiku, knjige i religiozno blago, prenosi britanski Ekspres.

Iako su većinu ovih predmeta pronašli agenti za spomenike, likovnu umetnost i arhive (MFAA), u ime saveznika neposredno nakon rata, mnogi se još uvek vode kao nestali.

U Poljskoj je prošlog meseca došlo do neverovatnog otkrića dnevnika SS oficira, koji je decenijama bio u vlasništvu tajnog društva, a sada eksperti misle da bi mapa koja se nalazi unutra mogla da ukaže na tačnu lokaciju više od 30 tona zlata.

Napisan pre 75 godina od strane SS oficira Vafena Šucstafela pod pseudonimom Mihaelis, ovaj dnevnik je predstavio planove Hitlerovog zapovednika Hajnriha Himlera da sakrije ukradeno evropsko bogatstvo, artefakte i neprocenjiva umetnička dela, prema poljskom sajtu TFN.

Dnevnik navodi 11 mesta na kojima su nacisti skrivali ukradeno zlato, dragulje, neprocenjive slika i verske predmete.

Adolf Hitler, Geli Raubal Foto: Profimedia/AKG

Jedna lokacija jeste napušteni bunar koji se proteže skoro 60 metara pod zemljom, ispod palate Hočbert iz 16. veka u selu Roztoka, na jugozapadu Poljske.

Pretpostavlja se da zlato na dnu bunara dolazi iz "Reichsbank" u poljskom gradu Breslau, danas Vroclav i procenjuje se da vredi milijarde.

Masonska loža, koja postoji kao tajno društvo više od 1.000 godina, dala je dnevnik prošle godine poljskoj fondaciji Silesian Bridž kao "izvinjenje za Drugi svetski rat".

Uz dnevnik je bila i mapa koja navodno precizira lokaciju bunara ispod palate u kojem je bilo skriveno nacističko blago.

Stručnjaci su utvrdili da su dokumenta napisana u vreme Drugog svetskog rata, ali poljsko Ministarstvo kulture i nacionalnog nasleđa tek treba da potvrdi autentičnost dnevnika.

Međutim, palata se nalazi u Donjoj Šleziji, regionu u Poljskoj koji je postao poznat tokom i posle rata kao mesto gde su nacisti skrivali robu ukradenu od Jevreja, kao i umetnost koja je bila opljačkana iz muzeja i galerija.

Donja Šlezija obilovala je pećinama, rudnicima i tunelima, "kao i zamkovima i palatama sa tamnicama", koja su nacistima ponudila mnogo skrovišta za čak vrlo velika umetnička dela, navode iz Ministarstva.

Video: Hitler se družio sa jevrejskom devojčicom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Boki

    1. avgust 2020 | 23:11

    Nemci se odavno troskaraju sa tim milijardama, zahvaljujuci tim milijardama oni su posle drugog svetskog rata uzdigli iz pepela i opet vode glavnu reč u Evropi tako da......dzaba vam te mape.

  • Ljubiša

    1. avgust 2020 | 22:29

    Jbt. ova Angela stvarno liči na njega.

  • Viki

    1. avgust 2020 | 22:03

    Opljackana jevrejska imovina. I ako se nadje ko ce je prisvojiti? Srbija je jedva vratila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA