≫ 

Dan kada je atomska bomba uništila jedan grad: 75 godina od bombardovanja Hirošime

U prvom napadu atomskom bombom u istoriji poginulo je 140.000 ljudi

  • 10
Hirošima atomska bomba Japan Foto: Tanjug/AP

Veliko zvono odjeknulo je u četvrtak ujutro u Hirošimi na 75. godišnjicu prvog napada atomskom bombom u istoriji, na početku komemorativne svečanosti s koje je gradonačelnik pozvao sve zemlje da odbace sebični nacionalizam i ujedine se u borbi protiv svih pretnji.

Zbog protivepidemijskih mera, ulazak u Memorijalni park mira na komemorativnu svečanost ove je godine bio ograničen samo na preživele i njihove porodice.

S obzirom na značaj 75. godišnjice bombardovanja, u kojem je ubijeno 140.000 ljudi, uprkos epidemiji covida-19 gradske su vlasti, uz stroge mere opreza, ipak odlučile održati komemoraciju .

- 6. avgusta 1945. jedna je atomska bomba uništila naš grad. Tada se govorilo da ovde ništa neće rasti u idućih 75 godina, a ipak Hirošima se oporavila i postala simbol mira - rekao je gradonačelnik Kazumi Matsui.

Umrlo je 140.000 ljudi

Nebo je bilo vedro 6. avgusta 1945. kad je u 8:15 američki bombarder "B-29 Enola Gay" bacio na grad atomsku bombu "Mališa" koja je istog dana i sledećih nedelja usmrtila 140.000 ljudi.

U četvrtak, tačno u vreme kad je bomba eksplodirala, zazvonilo je veliko zvono dok su okupljeni u Memorijalnom parku na jakoj letnoj vrućini tišinom odali počast žrtvama.

Gradonačelnik Matsui prisetio se pandemije gripa 1918. koja je oduzela milione života i terorisala svet, jer se, istaknuo je, zemlje sukobljene u Prvom svetskom ratu nisu mogle zajednički suočiti s tom pošasti.

- Usledilo je jačanje nacionalizma koji je doveo do Drugog svetskog rata i napada atomskom bombom. Nikada ne smemo dopustiti da se ta bolna prošlost ponovi. Civilno društvo mora odbaciti egocentrični nacionalizam i ujediniti se protiv svih pretnji - poručio je Matsui.

Premijer Šinzo Abe tradicionalno je bio na komemoraciji, ali okupljeni, kojih je bilo znatno manje nego prethodnih godina, održavali su fizičku distancu i većinom nosili zaštitne maske.

Tri dana nakon Hirošime, druga atomska bomba bačena je na grad Nagasaki. Japan je kapitulirao 15. avgusta, otvorivši put završetku Drugog svetskog rata.

Video: Dan koji čovečanstvo treba da slavi kao drugi rođendan

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Mihajlo

    6. avgust 2020 | 08:27

    Amerikanci su najveći svetski zločinci. Do dan danas

  • Пера

    6. avgust 2020 | 08:45

    75 година од једног безумног чина једне земље настале од људског шљама.

  • Boki

    6. avgust 2020 | 09:06

    Nadam se da na sva usta govore o amerikancima zločincima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA