≫ 

Tajne orgije Holivuda: Brutalno je silovao Virdžiniju, preminula je. Bila je početnica, on zvezda

Ovaj skandal, preteča pokreta Me too, desio se dvadesetih godina prošlog veka

  • 1
Roscoe Arbuckle, Virginia Rappe Foto: Wikimedia

Kad se pre tri godine otvorila tema seksualnih zlostavljanja glumica u Holivudu, mnogi su odmahnuli rukom i rekli da to nije ništa novo i da se to događa otkad je filma i industrije. Bila je to javna tajna koja se prećutno odobravala ceo jedan vek, sve dok svoje priče nisu ispričale zvezde poput Šarliz Teron, Ris Viderspun, Džejn Fonda...

Ugledni američki lingvista i kolumnista Ben Zimer u magazinu "The Atlantic" odmah je napisao tekst u kom je podsetio na izraz "casting couch" – kauč za kasting, koji se u Americi već 100 godina koristi u svakodnevnom govoru, preneo je 24 sata. Komad nameštaja koji je nekada bio u svakoj kancelariji, najpre brodvejskih, a posle i holivudskih producenata, postao je sinonim za izopačenu politiku šoubiznisa prema kojoj su moćni muškarci ucenjivali mlade glumice seksualnim uslugama u zamenu za uloge u predstavama i filmovima. Sve je počelo na Brodveju u kancelariji Lija Šuberta.

Elegancija za zvezde, za početnice "spartanska" soba

Najstariji od tri brata koji su osnovači slavne njujorške pozorišne četvrti imao je elegantno nameštenu kancelariju u koji bi dovodili već afirmisane glumačke zvezde, a susedna, spartanski uređena soba, u kojoj je bio samo kauč, bila je rezervisana za kastinge mladih glumica kojima bi Šubert određivao sudbinu...

A sudbina im je zavisila isključivo o tome hoće li spavati s njim. Opisao je to Foster Hirš u knjizi "Dečaci iz Sirakuze: Pozorišno carstvo Šubertovih".

- Ako niste spavali s njima, niste dobili ulogu. Šubertovi su vodili javnu kuću, a ne pozorišnu produkciju. Neka me tuže, ali to je tako - ispričala je mnogo godina kasnije plesačica Agnes de Mil. Kad se pokrenula filmska industrija, ovakav “poslovni model” samo se preselio s istočne na zapadnu obalu – u Holivud.

Rosko Arbakl: Silovatelj dečjeg lika

Prvi skandal koji je dospeo u javnost datira iz davne 1921. godine, a glavni akter bio je tad slavni reditelj, scenarista i glumac nemog filma Rosko Arbakl. Zbog debljine zvali su ga Feti Arbakl i bio je zaista velika zvezda. Sve do 5. septembra 1921. Tog dana odlučio je da predahne od napornih snimanja, a dan ranije dogodila mu se i nesvakidašnja nezgoda.

Odveo je svoj luksuzni automobil "Pierce-Arrow" na servis i zabunom seo na krpu koju su serviseri ostavili na sedištu. Bila je natopljena kiselinom koja mu je preko pantalona probila do zadnjice i zaradio je opekotine drugog stepena. S dvojicom prijatelja - Louelom Šermanom i Fredom Fišbekom - odvezao se u San Francisko. U hotelu "St. Francis" zakupili su tri apartmana. Broj 1219 za njega i Fišbeka, broj 1221 za Šermana i 1220 za razuzdanu zabavu. U apartman su pozvali nekoliko žena, među kojima se našla i glumica, tada 26-godišnja Virdžinija Rap. Idući dan pozvali su hotelskog lekara da je pregleda jer joj je zdravstveno stanje bilo vrlo loše.

Lekar je zaključio da je to samo posledica opijanja i dao joj je injekciju morfijuma – tad vrlo popularnog leka protiv svih tegoba. Budući da joj se stanje nije poboljšalo ni nakon dva dana, odveli su je u bolnicu, gde je na kraju i umrla.

Imala reputaciju devojke za zabave?

Skandal su najpre pokušali da zataškaju tako što su u bolesnički karton upisali da je patila od hroničnog cistitisa i da je alkohol pogoršao bolest. Uostalom, imala je već reputaciju devojke koja je volela zabave i opijanja, pa se govorilo da je već imala nekoliko abortusa. Ali, bolnička dokumentacija potvrdila je suprotno – nikad pre nije bila trudna niti je imala pobačaj. A onda je njena koleginica Bambina Mod Delmont izjavila da je te noći Virdžiniju silovao Arbakl. Policija je u zapisnik upisala da je umrla od upale trbušne maramice zbog puknute bešike, do čega je došlo zbog silovanja i teškog Arbaklovog tela. Arbakl je uhapšen i krenulo je dugogodišnje suđenje koje se tri puta prekidalo zbog oprečnih svedočenja.

Jedni su tvrdili da je Virdžinijina koleginica Bambina Mod Delmont samo htela da izvuče novac u zamenu za ćutanje, drugi su tvrdili da je Arbakl najdivniji čovek na svetu koji ne bi mrava zgazio.

Podrška od Čaplina i Kitona

Čelnici Arbaklovog Paramaunt studija shvatili su da će osudom zvezde izgubiti veliki novac, pa su naredili svim glumcima da u javnosti brane njihovog glumca. Tako je i Čarli Čaplin izjavio kako je "siguran da Rosko nema nikakve veze sa silovanjem jer nije takav čovek". Uz njega je stala još jedna holivudska zvezda – Baster Kiton. Nakon trećeg ročišta Arbakl je oslobođen, svih 12 sudija i porotnika mu se izvinilo i ponosno s njim fotografisalo.

Ipak, Arbaklova karijera je bila gotova. Morao je  da promeni ime i kasnije je radio kao reditelj pod pseudonimom Vilijam Gudrič.

Video: Pevač Ar Keli držao u zatočeništvu šest žena, silovao maloletnice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Miki

    19. septembar 2020 | 23:50

    joj kako bi vas sve ja u ćeliju kod Sretka Kalinića pa da vidimo gde ste onda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA