Dan kada su nacisti započeli svoj krvavi pir: Jevreje naterali da se skinu goli, pa pucali u njih

Za dva dana nacisti su pogubili skoro 34.000 Jevreja, koji su u grupama odvođeni u klanac na periferiji Kijeva - među ubijenima bilo je žena, dece, staraca...

  • 5
Ukrajina, Kijev, masakr nad jevrejima, Babi Yar massacre masakr Foto: Guliver/Hulton Archive/ Getty images

Tog 29. septembra 1941. godine na periferiji Kijeva započela su masovna pogubljenja jevrejskog stanovništva. Muškarci, žene i deca odvedeni su do klanca Babin Jar, gde su ubijeni i zakopani, a nacisti su za dva dana streljali skoro 34.000 Jevreja.

Nemačka armija zauzela je Kijev 19. septembra, a specijalni SS odredi spremali su se da izvrše naređenje nacističkog lidera Adolfa Hitlera i pogube sve Jevreje i sovjetske zvaničnike koje tamo zateknu.

Više od 30.000 Jevreja je u naredna dva dana u malim grupama odvedeno u klanac Babin Jar na severu Kijeva, naređeno im je da se skinu goli i tamo su ubijani.

Masakr se završio 30. septembra, a mrtvi i ranjeni bili su prekriveni prljavštinom i kamenjem.

Jedan od najužasnijih zločina nacista u Drugom svetskom ratu

Pet dana nakon što su nacisti ušli u grad, mine koje su postavljali Sovjeti počele su da eksplodiraju kada je izbila i velika vatra koja je uništila veći deo centra grada.

SS kao i policijski zvaničnici, zajedno sa oficirima 6. armije smatrali su ovo prihvatljivim opravdanjem za vršenje nasilja nad kijevskim Jevrejima koje su već počeli da progone.

Negde između 25. i 27. septembra, odlučili su da poubijaju sve Jevreje. U nedelju, 28. septembra, tek imenovana "sporedna policija" izdala je naređenje kijevskim Jevrejima, na ruskom, ukrajinskom i nemačkom jeziku da se sledećeg jutra u samu zoru pojave na raskrsnici i da sa sobom ponesu lične dokumente, novac, sve vrednosti koje imaju, kao i toplu odeću.

Nije im rečeno zbog čega, ali je izdat proglas da će svi Jevreji koji se ne pojave, biti streljani.

Nekoliko hiljada Jevreja, očekujući deportaciju, stiglo je na raskrsnicu ulica Melnik i Dehtiarivska, a onda su prešli oko dva i po kilometara pešice.

Tu im je naređeno da se skinu i predaju sve vrednosti i dokumenta koje su imali, a onda su u grupama od po desetoro odvođeni su u klanac Babin Jar, mestu gde su ih Nemci ubijali puškama i mitraljezima.

Čitavo jutro i poslepodne Jevreji - muškarci, žene, deca, kao i nejevrejski muževi i žene zajedno sa svima onima koji su hteli da budu sa njima, stigli su na mesto zločina. Masakr je nastavljen narednog dana kada je još Jevreja stiglo u Babin Jar.

Tako je provalija postala ogromna masovna grobnica. Prema podacima bezbednosne policije, ubili su 33.771 Jevreja za dva dana.

- Jevreji koji su pristizali morali su da legnu na tela prethodno ubijenih Jevreja. Vojnici su stajali iza njih i ubijali ih pucnjem u potiljak - rekao je na suđenju u Nirnbergu pripadnik specijalne komande SS-a Kurt Verner.

Do oktobra je ubijeno više od 50.000 ljudi, a do kraja okupacije 200.000 ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Delija

    29. septembar 2020 | 19:40

    Potomci strasnih zlocinaca,sada nama pricaju o demokratiji,ljudskim pravima...amnestiraju drzave Treceh Rajha(ustase,siptare...)bez prava da imaju vojsku,dosli su do toga da budu glavni pllicajci... Uzaaaass

  • dago 1

    29. septembar 2020 | 19:40

    Strasno. Kako oni to kazu. "Nemamo mi nista sa tim to su nacisti radlili".

  • Zola

    29. septembar 2020 | 21:36

    U Srebrenici ubijeno 2000 naoružanih muškaraca u civilima i to hoće da proglase genocidom. A zločine nad Srbima veće i strašnije guraju pod tepih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA