≫ 

Istina o porodici Tramp: Decenijama krili svoje nemačko poreklo, tvrdili da dolaze iz Švedske

Više od jednog veka nakon što je Fridrih Tramp kupio jednosmernu kartu za Ameriku, njegov unuk je postao 45. predsednik SAD

  • 5
Friedrich Trump, Fred Trump, Donald Trump Foto: Wikimedia/Unknown author, Profimedia/Judie Burstein/Zuma Press, Tanjug/AP

Fridrih Tramp je 7. oktobra 1885. godine, tada kao 16-godišnji nemački berbernin, kupio jednosmernu kartu za Ameriku u pokušaju da izbegne tri godine obaveznog vojnog roka u Nemačkoj. Bio je bolešljivo dete, nepodoban za težak rad.

Možda jeste bilo ilegalno, ali Americi nije bilo stalo do ovog kršenja zakona. U to vreme Nemci su bili veoma poželjni migranti, a Tramp je dočekan raširenih ruku. Nepune dve nedelje kasnije stigao je u Njujork gde je na kraju stekao malo bogatstvo, piše Hiatory.com.

Više od jednog veka kasnije, njegov unuk Donald Tramp postao je 45. predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

Ipak, decenijama je Tramp poricao ovo nemačko nasleđe, tvrdeći da su koreni njegovog dede severnije, u Skandinaviji.

- On je došao iz Švedske kao dete - naveo je Tramp u koautorskoj knjizi "Umetnost dogovora".

Zapravo, njihov rođak i porodični istoričar Džon Volter rekao je za "New York Times" da je Tramp održavao ovu "prevaru" na zahtev sopstvenog oca Freda Trampa, koji je "zamračio" svoje nemačko poreklo da ne bi uznemirio jevrejske prijatelje i klijente.

- Posle rata, on je i dalje bio Šveđanin. (Laž) se širila, širila, širila - rekao je Volter.

Tramp je sin i unuk imigranata. Nemac sa očeve strane, a Škot sa majčine. Niko od njegovih baba i deda nije rođen u SAD i samo je jedan njegov roditelj rođen u zemlji na čijoj je vlasti.

Fred Trump Tramp, Donald Trump Tramp Tramp sa ocem Fredom; Foto: Profimedia/Judie Burstein/Zuma Press

Fridrih Tramp je došao u SAD usred "poplave" Nemaca - samo te godine oko milion njih krenulo je put Amerike. "Times" piše da je to bio početak "avanturističkog života kao berberina, ugostitelja, hotelijera, preduzetnika, njujorškog investitora".

Oženio se ženom iz nemačkog rodnog grada Kalštata, gde su njegovi roditelji imali vinograde i pokušao je da se sa svojim bogatstvom vrati u domovinu. Ali kada je njegovo izbegavanje "nemačkog porekla" došlo do izražaja, par je izgubio bavarsko državljanstvo i bio je obavezan da zauek ostane u Americi.

Tamo su dobili troje dece, Trampov otac Fred bio je srednje dete. Rođen je u opštini Bronks u Njujorku 1905. godine i nije govorio nemački jezik. Kasnije je postao jedan od najuspešnijih mladih biznismena u gradu, stekavši bogatstvo čak i kada su mnogi oko njega finansijski propali.

Sredinom tridesetih mladi Fred Tramp otišao je na zabavu "obučen u fino odelo i noseći brkove kao svoj zaštitni znak". Dve sestre iz Škotske takođe su bile tu: mlađa Meri En Mekleod koja je razmišljala o povratku u svoju domovinu.

- Nešto je kliknulo između sobarice i mogula - piše Majkl Kraniš u biografiji o Trampu. Kada se Tramp te noći vratio u dom koji je delio sa majkom, objavio je da je upoznao ženu koju je planirao da oženi.

Mekleod je možda živela siromašno u SAD, ali njeno poreklo je bilo još manje "primamljivo". Bila je dete ribara i poljoprivrednika i najmlađa u porodici od desetoro dece rođene u selu Tong na škotskom ostrvu Luis. Ova ogromna porodica koja je govorila galski jezik živela je zajedno u skromnoj kući.

Ipak, u braku sa Fredom Trampom, Meri En je živela radikalno drugačijim životnom uz bunde i jahte. Već 1942. godine postala je američka državljanka i povremeno se vraćala u rodnu Škotsku, gde njen sin sada poseduje više imanja.

Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Iako je Fridrih Tramp imao umereni uspeh u prometu nekretnina, neočekivano je umro tokom pandemije gripa pre svog 50. rođendana, pa nije doživeo da mnogi njegovi projekti budu ostvareni. Njegovo bogatstvo iznosilo je tada pola miliona američkih dolara u današnjoj vrednosti.

Pod imenom "Elizabet Tramp i sin", Fred Tramp i njegova majka Elizabet nastavili su posao.

Trampovo međunarodno poreklo čini ga relativno neobičnim među američkim predsednicima. Od poslednjih deset predsednika, samo dvojica, Tramp i Barak Obama, imali su roditelje rođene van SAD.

Trampova uža porodica takođe je "međunarodna", dve od njegove tri žene su poreklom iz Češke i Slovenije, a samo jedno od njegovo petoro dece, Tifani, je dete dvoje državljana rođenih u Americi.

Koliko su, pak, biografi mogli da primete, nijedan od njegovih "korena" ne seže do Švedske.

Video: Tramp se oporavio od korone, pa zamešao kukovima ispred pristalica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Saša

    16. oktobar 2020 | 18:56

    Do pobede trampe.. Uz tebe smo donalde..

  • nikolas

    16. oktobar 2020 | 21:37

    STRIC MU JE POZNAVAO NIKOLU TESLU I KAO AGENT FBI PRVI USAO U SOBU GDE JE TESLA LEZAO MRTAV I POKUPIO TESLINE NAUCNE RADOVE !!!

  • Zmaj.

    16. oktobar 2020 | 20:18

    Eto Vam najnoviji prijatelj...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA