Bajden je iz kabineta sklonio Čerčilovu bistu, tu je sada statua Cezara Čaveza: Ko je bio on?

Cezar Čavez je tokom šezdesetih i sedamdesetih skrenuo pažnju javnosti na nadećae latinoameričkih imigranata i radnika koji beru američke useve

  • 0
Ovalna soba Bajden Foto: Tanjug/AP

Nakon što je novi predsednik SAD Džo Bajden ušao u Belu kuću, izgled Ovalne sobe se prilično promenio. Zidovi predsedničkog kabineta su drugačiji jer na njima sada vise portreti Očeva osnivača, a tu su i biste građanskih aktivista Roze Parks i Martina Lutera Kinga Juniora. Statua nekadašnjeg britanskog premijera Vinstona Čerčila je iznesena, a među statuama unesenim u Ovalni kabinet nalazi se i ona koja prikazuje meksičko-američkog vođu poljoprivrednih radnika Cezara Čaveza.

- To zaista govori o doprinosu i važnosti rada naše zajednice. Imigranti su davali i nastavljaju da doprinose ovoj zemlji, čak i u najtežim vremenima - rekao je Pol Čavez, sin Cezara Čaveza za CNN. On je inače i predsedavajući Fondacije Cezar Čavez.

Cezar Čavez je tokom šezdesetih i sedamdesetih skrenuo pažnju javnosti na nadećae latinoameričkih imigranata i radnika koji beru američke useve. Njegovo zalaganje dovelo je do toga da radnici na farmama dobiju poštenije plate, pauze za ručak i pristup toaletima i čistoj vodi na poslu.

Rođen je 1927. godine, a kao tinejdžer se pridružio mornarici, gde je proveo dve godine pre nego što je postao društveni aktivista. Osnovao je 1962. godine Nacionalno udruženje poljoprivrednih radnika, što je kasnije postala Unija poljoprivrednih radnika.

Čavez i njegovo udruženje pridružili su se filipinsko-američkim poljoprivrednicima u štrajku 1965. godine, protestujući zbog male zarade i ophođenja prema zaposlenima. Čavez je 1968. postio više od dne nedelje što je kulminiralo njegovim susretom sa senatorom Robertom F. Kenedijem, koji je bio zaprepašćen uslovima rada i obećao je podršku Čavezu i njegovim naporima. Napori grupe radnika na kraju su se pokazali kao pobedonosni.

Cesar Chavez Čavez i Robert Kenedi; Foto: Profimedia/Everett

Dugogodišnji branilac prava radnika, Čavez je umro 1993. godine. Posthumno je nagrađane predsedničkom medaljom sledeće godine.

Predsednik Barak Obama ga je tokom svoje administracije proglasio 31. mart, dan kada je rođen, Danom Cezara Čaveza.

Osnovni slogan Čavezovog pokreta "Si se puede!" (na engleskom "Yes We Can") postao je i zvanični slogan kampanje Obame i Bajdena u predsedničkoj kampanji 2008. godine.

Video: Bajden potpisao 15 ukaza i dve naredbe federalnim agencijama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA